« Bokus.se | Startsidan | Blogga om jobbet? »

9 september 2007

Var går gränsen när det gäller respekt för döda människor?

Nu tänjer jag på gränserna lite, jag tog en skärmdump från DN:s hemsida. Skärmdumpar får man ta, men vart gränsen går hur närgångna de får vara vet jag faktiskt inte. Men det kändes relevant och jag hoppas att DN inte tycker att jag gjort något övertramp när det gäller copyright eller så.

Vila i frid? Nej, definitivt inte.

Jag tycker att det är fel att ställa ut döda människor, oavsett om det är mumier eller som här någon som förmodligen har offrats i samband med en majsskörd för mer än 500 år sedan.

Tillsammans med en sexåring och en sjuåring har flickan iklätts finkläder och smycken av ben och metall. Offrena har sedan sövts ned med alkohol gjord på majs och lämnats att frysa ihjäl på hög höjd.

Grymt öde för dem alla. Jag förstår de grupper som vill att man slutar visa kroppen offentligt och vill att den ska begravas istället. Dokumentera kroppen noga och ta bilder, men begrav flickebarnet sedan.

Detsamma gäller våra samlingar av kranier med mera från samer. Sänd upp dem för en begravning där de hör hemma. Varför ska alla dessa skallar och benknotor ligga och samla damm på ett museum som tecken på en gammal och förlegad rasbiologiforskning?

// Annica Tiger

Annica Tiger september 9, 2007 05:10 EM

Kommentarer

Hej!
Det är ju väldigt dåligt att göra på det sätt som dom gör. De avlidna måste få ro och vila. Väldigt respektlöst och hänsynslöst. Men det är ju som vanligt nu förtiden. Tydligen har moralhjärnan börjat förtvina på människorna.
Ha det så gott
MVH Godtimes

Skrivet av: godtimes datum: september 10, 2007 10:40 EM

Det är makabert och man tycker att de lika gärna kunde låta den personen vila i frid. Eller det som en gång var den personen. Samtidigt är det lite spännande. Men det hade räckt med ett foto.

Kommer att tänka på några kroppar som bevarades länge i min hemkommun. Skedde en stor olycka på 1700-talet där fyra människor drunknade. De kom från en fin adelsfamilj och det väckte uppståndelse i hela landet. Kropparna balsamerades och förvarades i en kyrka ända in på 30-talet. Sen fattade man beslutet att lägga dem i jorden.

Många gånger undrat om det finns några bilder. Hade varit intressant att se hur de var klädda och så.

Skrivet av: Jerry datum: september 10, 2007 11:09 FM

Inkaättlingen - rasbiologin kommer in när jag skriver om hur samernas kvarlevor ligger och skramlar på olika ställen sedan den tiden vi hade rasbiologi i Sverige. Samerna vill ha tillbaka kvarlevorna av sina ättlingar för att lägga dem i jord där de hör hemma. Det har inget med den flicka jag skrev om.

"Visst är det intressant för oss och forskare världen över att undersöka mumien, för att veta mer om oss själva och vår bakgrund. Varför skulle hennes öde inte vara av allmänintresse? Det viktigaste är väl att kroppen, eller det som är kvar av den, inte skändas."

Ja, visst ska allt dokumenteras och undersökas. Men sedan? Jag tycker att man ska respektera döda människor och inte ställa ut dem som föremål. Det är skändning i mina ögon.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 10, 2007 06:30 FM

Jag håller inte med dig.....

Skrivet av: Bamse datum: september 10, 2007 03:06 FM

Det är en sak att gräva upp för att ta tillvara historiska objekt, en annan sak att gräva upp en människa från en grav och sedan ställa ut kroppen som någon apa på ett zoo.

Vet att det finns ett flertal vikingatida skelett undanstoppade i muséumkällare lite överallt i Sverige, begrav dem och låt dem få sin vila istället för att skända dem som muséet gör genom deras behanding av kroppar.

Skrivet av: Asgard datum: september 9, 2007 11:52 EM

Om det skulle vara tillåtet att förstöra detta kulturminne vilka andra bör då inte destrueras?

Skrivet av: eriande datum: september 9, 2007 09:47 EM

Varför ska hon begravas? Visst är det intressant för oss och forskare världen över att undersöka mumien, för att veta mer om oss själva och vår bakgrund. Varför skulle hennes öde inte vara av allmänintresse? Det viktigaste är väl att kroppen, eller det som är kvar av den, inte skändas. Och nu när detta nu är klart - vilken är vitsen med att gräva ner henne? Det om något är ju västerländskt etnocentriskt. Enligt hennes kultur och religion var det ju tydligen meningen att hon skulle lämnas där på bergstoppen. Jag är stolt inkaättling som gärna vill att världen ska veta mer om hur hon, dvs en av mina förfäder levde. Var kommer rasbiologin in? Förresten har min sydamerikanska mor ingått i en utgävning av just svenska gravar från 1500-talet. Det var intressant och givande. Varför känner ni er hotade av det?

Skrivet av: Inkaättlingen datum: september 9, 2007 08:58 EM

Jag håller med dig. Döda människor, eller djur, är inga utställningsföremål.

Men grunden är väl att inget är heligt längre, eller?
Jag tänker t ex på spekulationerna om försvinnandet av den brittiska flickan. Där man till och med tycker det är ok att skriva en fiktiv historia med henne som grund. Sådant får mig att må illa! Det är en person som inte hittats, vi vet inte vad som hänt henne. Ändå är det ok att kränka henne. Urk!

Skrivet av: Åsa datum: september 9, 2007 07:49 EM

Håller med. Och dessutom, var går gränsen för hur nära tillbaka i tiden som det är OK att gräva upp folk? Jag tycker det vore intressant att se vad som händer om folk från sydamerika kommer hit och gräver upp svenska gravar från 1500-talet??

Skrivet av: STefan datum: september 9, 2007 07:28 EM

Jag håller med dig.....

Skrivet av: gunilla datum: september 9, 2007 05:17 EM