« Dokumentärprogram | Startsidan | Bryderier om XP Service Pack 2 »

24 augusti 2004

Ljudlig animerad banner

När jag kom in på IDG:s sajt trodde jag att jag började höra i syne ;-) . Det sprakade i högtalarna och låten "Ju mer vi är tillsammans" spelades upp, inte bara en utan flera gånger. Jag som hatar bakgrundsmusik, alla varianter. Det är något som hör 1996 till. Inte år 2004. Inte på en kommersiell sajt. Basta. Tänk om man surfar tidigt (som jag som ibland vaknar vid fyrasnåret) eller sent och man hamnar på en sida med bakgrundsmusik - det är lätt att hålla sig för skratt medans man febrilt försöker stänga av ljudet. Nu var det mitt på dagen, men min irritation blev nästan lika stor.

Det är en reklambanner i Flash för Microsoft Office som antagligen är ursprunget till olåten. Den är animerad och det står "Ju mer vi gör tillsammans...ju lättare det blir. Att IDG säljer ned sig på detta sätt? Vad kommer härnäst? En fullskärmspopup i nyllet? Finns det något annat jag får kalla kårar av så är det fullskärmspopupper ;-).

Det ironiska är att första rubriken på sidan är:

Det svänger inte.
Kunderna ignorerar svensk musikförsäljning på nätet.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 24, 2004 05:21 EM

Kommentarer

Jag kan inte annat än hålla med dig om sidor man kliver in på med truddelutter spelandes. Speciellt om man som jag sitter i sängen med datorn i knät på märkliga tider medan sambon sover. Då är det lätt att hålla sig för skratt.

//Annelie (Peachy)

Skrivet av: Annelie datum: augusti 26, 2004 09:46 FM

Bengt: Jag vet att många använder Flash på fel sätt. Bara för att de kan.
Men den stora anledningen att jag tycker Flash borde bort från nätet är, som du är inne på, att det finns så lite stöd för WAI och andra tillgänglighetsaspekter. Det handlar om att det inte går att kontrollera textstorlekar, det finns inget vettigt flöde på content och synskadade har ingen chans att få innehåll upläst. Bara för att nämna ett par aspekter.

Hade bannrarna varit i något annat format, gif till exempel, hade det troligen gått utmärkt att använda Adblock. Dessutom hade reklamen troligen varit tyst åtminstone :)

Skrivet av: Eva datum: augusti 25, 2004 04:48 EM

IDG.se har sänkt sig till samma nivå som aftonblaskan och sexpressen.

Skrivet av: Claes datum: augusti 25, 2004 11:32 FM

Tips...

http://www.7stones.com/Homepage/Publisher/Calc.html

Miniräknare i Flash...

Skrivet av: Bengt datum: augusti 24, 2004 10:59 EM

Eva: Det är inte Flash i sig det är fel på utan sättet man använder det på....

Dock finns det andra aspekter av Flash som gör det till exempel otillgängligt för synskadade.

Hade det inte varit reklam i Flash så hade du haft reklam på annat sätt...oängliga är sätten att sälja konserverad gröt...

Skrivet av: Bengt datum: augusti 24, 2004 10:43 EM

Jag tror att företagen förlorar mer än vad de tjänar på att köra en reklamkampanj med bakgrundsljud. Det borde varje webbutvecklare försöka övertyga dem om, likt som du försökte Eva.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 24, 2004 07:51 EM

Ofrivillig bakgrundsmusik på siter borde förbjudas! Det finns få nätprylar som är mer irriterande.

När jag jobbade som webutvecklare fick jag slåss med näbbar och vässade klor för att vi inte skulle ha med bakgrundsljud på siterna vi gjorde. Säljarna kissade på sig av upphetsning när de insåg att de redan flashande sakerna inte bara kunde hoppa utan även låta också.

Flash borde förbjudas :)

Skrivet av: Eva datum: augusti 24, 2004 06:46 EM

Det påminner om SonyEricsson-reklamen de körde för drygt ett år sedan. Tur att man har AdBlock i Firefox...

Skrivet av: Patrick Strang datum: augusti 24, 2004 05:58 EM

Usch, ja. När jag besökte sidan härom dagen kunde jag inte hitta ljudavstängningsknappen som borde funnits i flashgrafiken (mitt minimikrav), så jag surfade snabbt ut från idg.se. Tror inte det var deras syfte, men så blir effekten.

Skrivet av: Jontas datum: augusti 24, 2004 05:36 EM