« Roliga reklamsnuttar | Startsidan | Småbarnspappor varslas »

2 september 2004

Pappor ta ledigt!

Pappor ta ledigt! Det är bra att män tar upp detta till diskussion, även om jag misstänker att det inte lär vara så många som skriver på pappamanifestet. En debatt initierad av män kanske tilltalar andra män mer än om kvinnor skulle ha gjort detsamma? För det är en viktig fråga. Hur ska män uppmuntras att ta ut föräldraledighet?

Argumenten som framförs i uppropet är ovanligt vettiga. Pappor som tar ut mer föräldraledighet är bättre förebilder för sina barn. Barnen lär sig att mamma och pappa är lika viktiga, både hemma och på jobbet. Statistik visar att män som inte tar ut föräldraledighet skiljer sig oftare och efter skilsmässan tenderar de att få sämre kontakt med sina barn. Detta har jag skrivit om tidigare i min gamla Reload, så det känns så uttjatat. Det känns fräschare när män börjar komma med samma argument.

Fast det handlar i grund och botten inte bara om att papporna ska ta ut fler föräldraledighetsdagar. Pappor ta ansvar! Papporna måste finnas närvarande inte bara under spädbarnsåren utan resten av barndomen. En pappa måste engagera sig i vardagstrivialiteterna och får inte överlämna det till kvinnan av bekvämlighetsskäl. Det handlar om läxläsning, boka tid hos läkare, köpa kläder, skjutsa till olika aktiviteter, gå på föräldramöten, klippa tånaglar, läsa sagor, krama och pussa, visa barnet sin kärlek, byta och tvätta nedkissade byxor och allt vad nu ett barn behöver för vård och omsorg upp till mogen ålder.

Veckans bajsblöja får detta uttalande på SvD:s ledarsida:
– Vi får heller inte glömma att kvinnor är däggdjursmödrar. Som alla däggdjur bär vi, föder, ammar och har huvudansvar för avkommans överlevnad under tidiga år. Detta är något som de flesta kvinnor upplever positivt, om inte samhället intalar dem att det är fel att känna så.

Må blöjan vara full med bajs. Med en sådan inställning kan vi återgå till grottlivet. Man slår kvinna i huvudet med påk, drar bytet i håret till grottan och sätter på'na. Man drar järnet. Kvinna drar nitlotten.

Vi kan inte äta kakan och tro att vi kan ha den kvar. Till de kvinnor som inte vill att mannen ska ta ut allt för många föräldradagar då de vill ha dem själva, av olika skäl – säger jag bara:
– Vi kan inte skrika på jämlikhet och inte själva bidra till att det ska komma till stånd. Släpp in männen. Låt männen delta. Låt männen ta ansvar. Ställ gärna krav, men inte bara på mannen utan på dig själv.

// Annica Tiger

Annica Tiger september 2, 2004 04:05 EM

Kommentarer

Som nybliven pappa är det klart att jag vill vara pappaledig. Så här i börja är det mest mattillgången som styr, men under nästa år tänker jag vara ledig så mycket jag hinner.

Ibland känns det som att den största risken med att vara pappaledig är jag inte vill börja jobba igen efteråt.

Skrivet av: Marcus datum: september 3, 2004 12:57 EM

Hej allihopa...

Trots att jag och min sambo inte ännu skaffat barn, men vi planerar. Hon tjänar mer än jag och vill ändå stanna hemma längre än jag.

Ha...Vad sa ni nu då...Det kanske inte bara handlar om pengar...

Nu tror ju jag att de symbios som moder och barn skapar(även om jag själv inte upplevt det som moder) ett band som är väldigt svårt att bryta...

De är också så att modern producerar hormoner i kroppen som skapar instinkter att ta hand om barn...så visst spelar biologin in också...

Nu kan ju nya kulturella och sociala förändringar skapa nya hormoniella utsöndringar som vi inte vet något om...

Men jag får nog stå tillbaka för min sambo som vill vara mammaledig...

Jag tror att det där med uppbrottet från arbetslivet är en del av varför kvinnor håller så starkt på sin rätt att vara hemma med barnen...

Jag har fått en uppfattning att vissa kvinnor vill vara jämställda när det gynnar de...fast det kan ju vara fel förståss...

Kampen mellan könen kommer att fortsätta...själv vill jag lika värde men visst har vi olika funktioner.

Skrivet av: bengt datum: september 2, 2004 10:39 EM

Skriver inte ofta inlägg typ: Håller med! Men okej då! ;)
Men löneläge har aldrig varit en parameter i vårt fall. Det handlar om att lära känna sitt barn på ett tidigt stadium och ge barnet chansen till samma sak. Vad är då pengar? Av underordnad betydelse. Nu ser jag fram emot att kanske någon gång kunna få vara hemma och ta hand om sjukt barnbarn om det skulle behövas, och reglerna medger ju det i dag. Jag lovar: Det är inte jag som tjänar minst...

Skrivet av: Tobbe datum: september 2, 2004 09:56 EM

Men att kvinnor har lägre löner beror ofta mycket på att det är de som oftast är hemma. Så det är en moment 22 situation vi har här. Vi får inte en rättvis lönemarknad förrän arbetsgivaren inte kan diskriminera kvinnor lönemässigt på grund av graviditeter och föräldraledigheter.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 2, 2004 06:19 EM

Fel väg att få hem papporna. Jämställda löner skulle göra att familjen hade råd att också dela på ansvaret vad gäller föräldraledighet. Nu stannar den hemma som har lägst i lön, d.v.s. oftast kvinnan. Först när vi har en rättvis arbetsmarknad tror jag på pappaledigheten. Även om argumenten håller för manifestet, så måste man börja i andra ändan.

Skrivet av: Jontas datum: september 2, 2004 05:58 EM