« Är manligheten förbannad? | Startsidan | Vinterdepp! »

22 november 2004

Da Vinci-kodens fel

Expressen kan konsten att tänja och dra ut på en nyhet, fast i går kallar de det Dokument/Expressen "Berättelsen om de sista dygnen i hans liv", som tog upp hela fem helsidor av papperstidningen i går, plus löpet på första sidan. Jag blev illa berörd.

Jag tycker det är ett publicistiskt övertramp när media så ingående skildrar hur han dog, varför han kanske begick handlingen och i detalj skildra de sista dygnen i hans liv. Jag ger en stor risbuske åt de GT-journalister som inte kunde hålla snattran om vad en sjuk och förvirrad man pratade med dem om.

Vilket allmänintresse har detta? Inget i mina ögon. Låt familjen få sörja ifred och låt oss alla andra behålla våra fina minnen av en stor idrottsman.

// Annica Tiger

Annica Tiger november 22, 2004 05:47 FM

Kommentarer

Skulle Expressen tjäna pengar på att man går in på expressen.se? Möjligen en mindre summa om de har exponeringsräkning på sina annonser... Och jag förfäktar fortfarande tesen att vi har de tidningar vi förtjänar. Att kvällstidningarna skulle skriva om sånt som ingen vill läsa om är rätt befängt. De har en jävla koll på vad som ger effekt.

Skrivet av: N/. datum: november 24, 2004 10:51 EM

Jag har varit hemma i flera dagar och inte ens sett en kvällstidning. Vad skönt det känns att ha missat hela "dokument"-serien! Det blev äckligt två dagar efter händelsen, nu stinker det.

Skrivet av: Carina datum: november 23, 2004 11:39 FM

Jonas, jag länkade inte ens till Expressen i inlägget. Så jag förstår inte riktigt din kommentar.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 22, 2004 06:28 EM

Det är (kan vara?) av allmänintresse på så vis att Mikael Ljungberg var en offentlig person, men jag kan gärna vara utan "chock"-journalistiken.

Att det finns ett behov av att hitta en syndabock för att förklara ett skeende är mer eller mindre naturligt. I Ljungbergs fall blev det "Da Vinci-koden". Jag tycker precis som Annica att det känns oerhört fult att gräva i den dödes sista tid i livet, speciellt då det inte är vidare "värdigt", om man säger som så.


Slut-not; Det har redan visats människor som hoppar från byggnade i svensk media i samband med 11:e September.

Skrivet av: Henrik datum: november 22, 2004 05:35 EM

Tidningen tjänar nog bra med pengar på att sådana som ni sitter och klickar runt på deras hemsida. Lämna dem ifred. Att länka till dem är att ge dem pengar.

Skrivet av: Jonas datum: november 22, 2004 05:09 EM

Expressen har inga journalister! Dom är hyenor när det gäller nyheter. Ingen stil alls. Den blaskan förtjänar att stämmas så den går i kk.

Skrivet av: Claes datum: november 22, 2004 02:48 EM

Jag riktade kritiken mot GT:s journalister som nästan ordagrant avslöjade vad han sagt under sin förvirrade s.k presskonferans. Det hade de kunnat kosta på sig att avstå ifrån. Det har säkert inte de anhöriga gett klartecken till.

Men även när det gäller anhöriga är det svårt att avväga vart gränsen går. En person som finner sig i djup sorg kanske ångrar en del uttalanden sedan när vardagen kommer tillbaka.

Jag tänker på den påflugenhet som media hade bland annat när det gällde den tragiska containerolyckan.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 22, 2004 02:24 EM

Här är det ju faktiskt de anhöriga själva som har velat berätta... Ingen verkar, som jag ser det, ha "tvingat" dem, tvärtom.

Är det fel ändå?

Skrivet av: Monica datum: november 22, 2004 01:32 EM

Media överlag har klivit in på något högst personligt tycker jag här. De borde inte ha släppt ut sådan information, varken media eller de tillfrågade. Jag undrar hur många som kommer att köpa boken Da Vinci-koden nu efter all denna uppståndelse.

Skrivet av: Daniel Olovsson datum: november 22, 2004 10:27 FM

Jag hade anhöriga på Estonia. Jag tycker det är extremt osmakligt hur man djupdyker i människors tragik.

Jag tror att vi snart har de här tvprogrammen där man visar hur folk hoppar från hus som faktiskt finns i USA.

Moralen idag är tjäna så mycket pengar som möjligt.

Skrivet av: Bengt datum: november 22, 2004 07:15 FM

Man kan bara föreställa sig hur vidrigt det måste kännas för de anhöriga.

Undrar hur vissa journalister klarar av att titta sig i spegeln utan att skämmas ögonen ur sig.

Skrivet av: Katarina datum: november 22, 2004 06:59 FM