« Gasläcka vid Karlberg | Startsidan | Muslimska ledare fördömer bin Ladin »

11 mars 2005

Ju högre upp man befinner sig, desto större blir fallet

Ordet "fallet" kan vara dubbeltydigt här.

Fallet nedför denne höga militär blev högt, jag tror inte ens han har landat än.

Hade brottsfallet handlat om diversearbetaren Nisse i Skövde som misshandlat och våldtagit sin fru under många år hade inte journalisterna varit så intresserade. Det hade nog knappast blivit en notis ens i lokaltidningen. Häktningsförhandlingen hade med alla sannolikhet inte skett bakom stängda dörrar. Det är kanske till och med så att det inte ens kommit så långt, intresset för denna typ av brott är inte så stort hos varken polis eller åklagarväsendet.

Saxat ur Aftonbladet:
Toppmilitären häktad för våldtäkt. I sju års tid ska toppmilitären ha våldtagit och misshandlat sin hustru. I dag häktades han i Mariestads tingsrätt misstänkt för grov kvinnofridskränkning, grov misshandel och våldtäkt. I måndags morse var han hög officer, med en glänsande karriär och tung post inom det svenska försvaret. På fredagen var tillvaron annorlunda. Officeren riskerar långt fängelsestraff efter svåra övergrepp på sin fru.

Och inte bara det. Han sitter i ledningen för ett stort idrottsförbund. Det uppdraget riskerar han att förlora nu. Överbefälhavare Håkan Syrén har framlagt en begäran till regeringen om att officeren ska entledigas från sin höga chefsbefattning inom militärledningen. Det blir ett fall, likt utför ett stup.

Han nekar givetvis. Han anser inte att han inte har gjort något brottsligt. Det kanske var den lede fi han misshandlade och våldtog? Nu finns vittnen åklagaren kan åberopa, kollegor och andra som har noterat sakernas tillstånd. Det var inte frun som gjorde anmälan.

Våga fråga. Våga se. Våga anmäla.
Det är bättre än att veta,
se och känna till, men inget göra.

Våld inom familjen finns inom alla samhällsskikt. Det är tyvärr så, det kan nog vilken kvinnojour som helst bekräfta.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 11, 2005 07:18 EM

Kommentarer

Jag är lite trött på denna hetsjakt på män, är kvinnor oskyldiga då ?

Att inte vissa människor har intellekt att förstå sig på vad vi människor är för något, vi har två kön för att vi ska fungera göra olika uppgifter. Männen muskler för att klara jaga, eller hantera tunga fysiska uppgifter. Kvinnan för att föda barn och ta hand om dessa.

Nu VILL jag verkligen att kvinnor som vill in i mansyrken ska få den chansen, men klaga då inte att det är för tungt som de gör inom räddningstjänsten och flera feminister vill sänka antagningskraven, de måste vara starka där för att klara lyfta och släpa på människor.

Fråga er också varför män ibland slår kvinnor ? Är det alltid pga att de gillar det, sjukdom, manligheten eller ? Min erfarenhet med alla vänner och kontakt vänskapligt av båda könen är den att kvinnor ofta provocerar män till att de bryter ihop, och många kvinnor vill bli slagna för att kunna hämnas genom anmälan. Detta kan t.o.m bevisas genom forskningsprojekt.

Livet är hårt och orättvist, löner inom samma yrke ska alltid vara lika för olika könen om det urförs samma arbete.

Det är inte bara kvinnor som lider av löneskillnader, jag hade över 5000 kr mindre än min kvinnliga kollega som hela dagarna satt och spelade spel på jobb (datorpatiens, och surfade) men jag klagar inte bortsett från att hon inte skötte sitt jobb men chefen tycker alltid mer synd om en kvinna som säger sig vara "utbränd" än en man som sliter och säger samma sak, är inte det också konstigt ?

Skrivet av: Erik datum: mars 13, 2005 04:27 EM

När det gäller identifiering av den häktade så har redan tidningarna kört den grejen i.o.m. att de tagit en bild från militärens hemsida. Dessutom har de berättat vilket idrottsförbund snubben är ordförande för och hans grad och hemort. Det jag gjort på min blogg är att lägga ut en länk till Expressens artikel (bild) och en länk till militärens hemsida. Det står jag givetvis för till 100%.

Mannens familj skrev någon om. Han lär ha fyra barn och de är nog redan så hårt traumatiserade som de rimligen kan bli. Under alla omständigheter så har namn ännu ej publicerats men att han fått sparken och är allmänt vanhedrad är ju tämligen känt för hans familj.

Annan vinkel: Kvinnan är inte jämställd med mannen även om hon har lika lön. Minns inte vem som skrev om det. Hon har ofta betydligt mer ansvar för hemmet och barnen, ingen regel utan undantag, men generellt. Hon diskrimineras på arbetsmarknaden, och bara det faktum att det är hon som föder barnen gör att hon bromsas under barnafödande ålder.

Som exempel: Någon frågade om kvinnan bryr sig om att fråga mannen vilken mat hon ska köpa hem….. :-) :-) :-)

Varför handlar inte MANNEN hem maten..? :-)

Skrivet av: Jinge datum: mars 12, 2005 11:11 EM

I mitt inlägg angav jag några fall. Det är inget unikt. Ta kontakt med en kvinnojour så kan de säkert ge dig siffror. Jag har skrivit om det många gånger, så fler fall finns att läsa om i mina texter.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 12, 2005 07:37 EM

Läggs grova misshandelsfall av kvinnor ner av åklagarna fast det finns BEVIS, intyg, och kvinnan står fast vid sin anmälan!!!???!! Jag vill gärna inte tro det, då skulle en total restuarering av hela rättsystemet vara nödvändig, då skulle vårat rättsystem i princip vara på en bananrepubliks nivå, vi skulle i princip inte kunna kalla oss en demokratisk och rättssäker nation längre. Då skulle våra politiker ha förstört hela vårt rättsystem!! Jag vill gärna ha lite siffror på ett sådant generalangrepp.

Skrivet av: Robert S datum: mars 12, 2005 06:38 EM

Lena, ja - man ska vara försiktig. Jag har inte skrivit något annat än vad som redan skrivits i medierna. Den där länken som postades här och som jag tog bort enbart för att det är så onödigt att peka ut någon med bild och namn, innan ens rättegången är genomförd och personen är dömd. Det jag ville med min text var att fundera runt hur fallet kommer att bli stort för mannen personligen och att fallet redan är stort uppslaget i medierna. Fallet med betoning på två tolkningar av ordet fallet.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 12, 2005 06:08 EM

Och varför skulle du lägga in länken som pekar ut honom här i min blog? Det var väl dj*vligt onödigt. Jag har tagit bort länken. Jag struntar i om andra bloggare har namngett honom. Jag ber dig INTE att posta om länken. Tack!

Din andra fråga. Jag gör inget övertramp. Det är så. Var så i alla fall 2000 och jag tror inte att det har ändrats så mycket. Du kan ju checka med dessa kvinnor som är gifta eller sambo med Nissar, hur ofta förundersökningarna läggs ned trots att bevis finns, rättsläkarintyg och hela kittet.

28/9-00 skrev jag bland annat detta nedan. Läst i lokaltidningen och där togs det upp att åklagarna ogärna tar upp misshandelsfall, det är inte prestigefyllt kanske som ett fall av denna kaliber?

-------------------
Lilla lokaltidningen hade en intressant artikel om kvinnomisshandel. Bra! Det behövs information. Fast de som behöver informationen bäst kommer väl aldrig någonsin vara kapabla att ta in densamma? Där hatet går in går vettet ut? Artikeln handlade om ett påbörjat samarbete mellan polis, åklagare och domstolar i Norra Stockholm som ska se till att antalet fällande domar ska öka drastiskt.

Åklagarna lägger ned 7 av 10 ärenden då åklagaren inte anser sig kunna styrka brott, resurser saknas för att utreda, den som anmält har tvingats ta tillbax anmälan och/eller vanligaste orsaken enligt artikeln är att bland åklagarna är inte kvinnomisshandel speciellt högprioriterat. Det är roligare med mål som är lätta, snabba och enkla. Det är roligare med mål med lite snaskigare innehåll, vapen och dylikt. Ja, det stod så i artikeln och jag betvivlar det inte ett dugg.

Solklara fall läggs ned. Ett exempel i artikeln var Eva som misshandlades så svårt av sin man så hon hamnade på sjukhus. Skadorna var väl dokumenterade av läkare. Väktaren som hittade henne i tunnelbanan när hon hade flytt i bara nattlinnet med sitt barn under armen vittnade men hans vittnesmål togs ej ad notam. Grannarna likaså kunde berätta att de hört att kvinnan blivit illa misshandlad genom väggarna.

Ändå lade åklagaren ned fallet i brist på bevis och mannen gick fri. Vad behövs kan man tycka? Tio vittnen som står i ring runt och kollar att misshandeln går rätt till? Att man videofilmar misshandeln? Att man blir så misshandlad att man dör av skadorna?

År 1999 polisanmälde en kvinna i Sigtuna sin man för misshandel. Ärendet blev liggande länge men lades ned av åklagaren till sist. Då var det för sent, för i mars samma år knivdödades kvinnan av sin man inför deras barns ögon samt en hel hoper vittnen på vårdcentralen. Där kunde inte åklagaren lägga ned fallet kanske? Alldeles för uppenbart kanske? Ursäkta ironin.

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 12, 2005 06:00 EM

Så här skriver du:
"Häktningsförhandlingen hade med alla sannolikhet inte skett bakom stängda dörrar. Det är kanske till och med så att det inte ens kommit så långt, intresset för denna typ av brott är inte så stort hos varken polis eller åklagarväsendet."
Här gör du ett rejält övertramp, du insinuerar att polis och åklagare helst vill slippa dessa mål, detta samtidigt som en hög militär just skall till domstol för dessa brott. Om du tror det skulle vara bättre att heta Nisse och vara diversearbetare än hög militär så är du ute o cyklar. Förklarligt nog kan dessa mål vara svåra rent bevismässigt, det blir detta mål också, det ligger i sakens natur då inte så många har kameror installerade i sängkammaren. Sedan gäller det att inte kvinnan tar tillbaka sin anmälan också.

Skrivet av: Robert S datum: mars 12, 2005 05:34 EM

Jag tycker det är rätt att, om han döms skyldig får ett hårt straff. Grov missahndel av en kvinna samt våltäkt är mycket grova brott. Men vad menar du Annicka med att om det varit en diversearbetare från Skövde så skulle han inte fått något straff??? Det kräver en förklaring, döms höga militärer hårdare än diversearbetare?? Du kan inte mena allvar!
Anrda bloggare har redan pekat ut den höga militären, to late to hide.

Skrivet av: Robert S datum: mars 12, 2005 05:27 EM

Annica,
Jag tror det är långt fler än du som vet vem han är. Massmedia har lämnat så många ledtrådar att det är ganska lätt att ringa in honom. Problemet med att misstänkliggöra människor som ännu inte är dömda handlar inte bara om den misstänkte utan också om hans/hennes familj. För kvinnan i det här fallet kan det innebära social katastrof att halva Sverige plötsligt får inblickar i hennes liv, samma för deras eventuella barn. Därför anser jag att man ska vara mycket försiktig med vad man skriver och vilka detaljer man lämnar ut.

Skrivet av: Lena datum: mars 12, 2005 02:55 EM

Absolut. Och vi strävar väll även efter jämställdhet i hemmet?

Skrivet av: Roland Pettersson datum: mars 12, 2005 02:03 EM

När kvinnan får lika rätt i arbetslivet kanske? Den dagen vi är jämställda på alla håll och kanter. Är det inte ditåt vi strävar?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 12, 2005 01:47 EM

Annika jag håller med dig. Men hur ofta sker beslut i hemmet på det demokratiska sätt du förordar? När tror du att mannen kommer att få lika rätt i hemmet?

Skrivet av: Roland Pettersson datum: mars 12, 2005 01:44 EM

Vilka gardiner som ska sättas upp? Jag föreslår att man har familjeråd om saken, om nu den ene tycker sig bli överkörd i denna fråga.

Angående maten är ju en lösning att mannen och kvinnan går och handlar tillsammans, eller att de gemensamt gör en inköpslista innan den ena går till affären.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 12, 2005 01:39 EM

Våld inom familjen förekommer mycket riktigt inom alla samhällsskikt. Men man borde även uppmärksamma det mentala våld som många män utsätts för i sina äktenskap. Många män känner sig förtryckta i sina hem. Vem slåss för männens lika rättighet till inflytande i sitt hem?
Hur många kvinnor bryr sig om att fråga sin man innan dom bestämmer vilken mat som skall handlas eller vilka gardiner som skall sättas upp?

Skrivet av: Roland Pettersson datum: mars 12, 2005 01:19 EM

Kanske är just ordet kanske. Det är inte ett incitament på att jag fällt en dom och anser att han är skyldig.

Jag vet vem det är och väljer att inte publicera namnet, just av det skälet som du säger, alla är oskydliga tills motsatsen bevisats.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 12, 2005 12:32 EM

Det finns en gyllene regel: ingen ska behandlas som skyldig innan skulden är fastställd. Den gäller inom rättsväsendet och den gäller i medievärlden och den borde gälla bloggare. Jag har ingen sympati för den som misshandlar och våldtar, jag hoppas att den officer som det handlar om här får ett mycket kännbart straff om han är skyldig till det han misstänks för. Men när Annica skriver "kanske var det den lede fi som han misshandlade och våldtog" då har hon redan fällt sin dom, ännu tydligare än massmedierna som skriver att han "ska ha våldtagit..."

Skrivet av: Lena datum: mars 12, 2005 11:00 FM