« Gasläckage | Startsidan | Hästar ska slippa leva ensamma »

24 maj 2006

Två digitala boktips

Ni som är intresserad av Internets historia, speciellt i Sverige borde surfa till www.isoc.se och ladda ned boken "De byggde Internet i Sverige" i pdf-format.

När Sunet i början på 1990-talet fick förfrågningar från kommersiellt håll om uppkopplingar tog några av pionjärerna kontakt med svenska telebolag, som uppenbarligen togs med överraskning. Efter ett nej från Televerket till IP-tekniken kunde Tele2 få möjlighet att bli den första svenska kommersiella Internetoperatören genom SwipNet.

Televerket har nog ångrat sig att de inte var mer alerta på den tiden.

År 1996 hade Tele2 (som köpt SwipNet) 100.000 Internetabonnenter anslutna. Själv var jag ungefär den 61.000:e kunden, jag har fortfarande kvar mitt första abonnemang. Jag läste i dag, med viss möda pdf:en, och hade en riktig nostalgitripp. Tele2 ligger mig fortfarande varmt om hjärtat och många av mina gamla kollegor nämns i denna bok. De jobbar inte kvar de heller. En del har jag fortfarande kontakt med.

En annan bok jag rekommenderar, som går att låna som e-bok via vissa bibliotek. Tyvärr har jag inget lånekort så för mig var det kört. Jag får väl köpa boken, det ska tydligen komma ut en uppdaterad variant i höst. Jag föredrar att ha en bok framför näsan än att sticka i näsan i skärmen, med andra ord jag har svårt att läsa pdf:er på skärm.

Boken heter "Ekonomihandboken" som Johan Ehrenberg visade lite diagram ur på Nätrot, vilket gjorde att jag fick mersmak att läsa hela boken. Det är mycket vi vanliga dödliga aldrig får information om.

Jag citerar bokpresentationen hos eLib:

Ekonomihandboken är en lärobok i ekonomi och politik, skriven för vanliga människor. Ekonomi presenteras normalt som något svårt, ett ämne för experter. Det är farligt. Experter har åsikter, liksom alla andra har åsikter. De vet inte vad som är rätt eller fel. Om någon skriver "det finns bara en väg att gå" så är det bara en åsikt. Det finns alltid olika vägar att gå, alltid olika alternativ. Den här boken handlar om det. Lättfattligt och pedagogiskt går Johan Ehrenberg och Sten Ljunggren igenom begrepp som vinst, inflation, kasinoekonomi och skatter. De diskuterar varför fattiga blivit fattigare och hur de rika blev rika. De granskar om börssparandet är bra för samhället och om politikerna verkligen är maktlösa inför det som kallas "utvecklingen". De diskuterar systemskiftet, socialismen och marknadens befrielse. De skriver kritiskt om såväl Marx, Keynes och gamla drömmar om planekonomi. De skriver framförallt demokratiskt, begripligt för var och en. Boken var en succé vid utgivningen 2002 och utges nu som e-bok.

Det finns flera andra bra digitala böcker, "Könsbytet" och "Mera Pengar" som såg intressanta ut.

De finns säkert att köpa i pappersupplaga för sådana som jag :). Det är faktiskt roligare att samla på böcker än pdf:er.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 24, 2006 07:33 EM

Kommentarer

Det här verkar vara riktigt spännande. Tack för tipsen!

Skrivet av: Amir Sariaslan datum: maj 24, 2006 08:51 EM