« Blogtroll | Startsidan | Statliga spelmonopolet hotas »

19 september 2006

Oense redan innan de ens börjat regera?

Maud vill att hälften av regeringen ska vara kvinnor. Jag tror att hon kommer att få svårt att få gehör för detta, i alla fall om jag ska dra slutsatser av det Reinfeldt sa i Rapport i kväll. Jag tror att Maud mycket snart kommer märka av att det finns ett glastak även inom Alliansen. Vad jag har förstått har hon fått kompromissa bort ganska mycket för att Alliansen skulle få till det.

En annan fråga Alliansen inte verkar kunna enas är om trängselskatten. Ska valresultatet i Stockholm respekteras? En del borgeliga tycker det (tack och lov), andra vill väga in rösterna från kranskommunerna. De vill med andra ord inte ha trängselskatt. Folkomröstningar är rådgivande, men bör respekteras. Om inte är det ingen demokratisk process. Har nu ja-sidan vunnit i Stockhom bör det respekteras.

Jobbfrågan är en annan sak som förbryllar mig. I Agenda som sändes i går nämner Reinfeldt att det behövs 300.000 jobb. Men resten då? De som skulle jagas med blåslampa och tvingas ut och jobba? Jag kan inte låta bli att länka till Esbati som skrivit ett bra inlägg om detta.

Andra bloggar om: .

// Annica Tiger

Annica Tiger september 19, 2006 08:41 EM

Kommentarer

danne:
Du tycker inte de är oense men att de får en plattform för att ena sig (hur kan man göra det om man inte är oense).

Vad händer om "företaget" inte går med vinst, börjar de säga upp medborgarna? ;)

Skrivet av: Mattias Wirf datum: september 21, 2006 11:02 FM

Jag tycker knappast de är oense. Så länge alliansen får en bra plattform att jobba ifrån, dvs där de kan hålla möten, disskutera, rösta o ena sig om en gemensam politik i framtida frågor, så ser jag inga som helst problem. Det är så det fungerar i företag o vi kan hoppas att nya regeringen kan fungera lika effektivt som Ikea, Toyota eller andra utmärkt skötta "plattformar".
Alliansen har en majoritets regering för en gångs skull o de kommer få igenom all sin politik som de kan "enas om". Det intressanta är att de fyra borgerliga partierna tjänar var för sig mer på att samarbeta inom alliansen genom att "ge o ta" än att ifrågasätta o kämpa för sin enskilda politik för då faller korthuset ihop o då får de ingenting.
Dvs, game theory entusiaster skulle säga så här, bättre att få en del av kakan än att mista hela kakan.
Samarbete ìnom alliansen = vad de enskilda borgerliga partierna tjänar själva på mest.

Skrivet av: danne datum: september 21, 2006 07:14 FM

Hade inte förväntat mig annat än att de skulle bli oense. Men redan nu innan någon regering har bildats?! Känns inte positivt med tanke på att det är dessa 4 personer med partier som ska styra landet de närmaste åren. Tror som du skriver att det lär bli en hel del kompromissande även i framtiden för att hålla ihop alliansen och då framförallt från stödpartiernas sida (centern, fp och kd) till förmån för moderaterna.

Skrivet av: Jessica datum: september 20, 2006 04:15 EM

Klart dom är oense. Sedan kommer man att jämka ihop sig - ett givande och ett tagande. Det kallas demokrati. Oense var man även under Göran Den Fete. Skillnaden var att han i sann socialistisk anda kväste alla invändningar.

Skrivet av: Allan datum: september 20, 2006 09:34 FM

Allians Camping!.

http://img205.imageshack.us/img205/5738/allianscamping2di6.jpg

Skrivet av: Lina datum: september 20, 2006 07:51 FM

Att de är oense var väl mer än väntat. Nu när allianspartierna har vunnit valet kan de börja slåss om makten. Är det någon som är förvånad? Inte jag.

Skrivet av: Pumans dotter datum: september 19, 2006 09:52 EM