« Nattflyg med mellanlandning är ett otyg | Startsidan | Kärnkraft, hur säkert är det? »

29 januari 2007

Förbjud alla kampsporter! Mitt inlägg i bloggstafetten.

Saring i mammaland har lämnat över bloggstafettpinnen till mig:

Malmömoderaterna med kommunpolitikern Anja Sonesson i spetsen arbetar för ett införande av förbud mot "kamphundar". Jag ser fram emot att läsa dina reflektioner och åsikter i detta för mig engagerande ämne!

Jag vill poängtera att jag allt av minst är någon hundexpert. Jag har haft en schabrador (en blandning mellan schäfer och labrador) och tre New Foundlandshundar. Jag är hundrädd, trots 15 år med mina underbara hundar. Jag är dock inte rädd för hundar i sig, utan rädd för hur hundägarna har fostrat hunden och vilken kontroll de har över den.

Vad är en kamphund? Det är många raser som anses vara det, i alla fall enligt Agria. Alla hundar av raserna American staffordshire terrier, American pit bull terrier, Bulldoggar och Bull- och terrierhundar (för att inte tala om alla gatukorsningar av dito varianter) kan knappast anses vara kamphundar. Det finns många trevliga familjehundar av dessa raser. För min personliga uppfattning är att en kamphund inte är en ras i sig, utan det är en hunds beteende - förstärkt av människan som är synonymt med ordet kamphund.

Alltså går det rimligtvis inte att förbjuda kamphundar eftersom det blir ett väldigt vagt beslutsunderlag för rättsväsendet. Vilka raser ska förbjudet omfatta? Ska alla hundindivider av en ras anses vara kamphund förbjudas? Även de som lever ett gott familjeliv och inte gör eller har gjort någon för när? Hundar som har ansvarsfulla hundägare?

Ett sådant förbud blir bara ett slag i luften. Livet blir inte säkrare för andra människor eller hundägare som attackeras av en "kamphund", eller rättare sagt av en hund som fostrats till att bli ett aggressivt monster. Det är hundägaren som formar hunden. Det är hundägarens ansvar hur den uppfostrar hunden. Hundar föds inte elaka, likt som vi människor inte heller föds elaka utan påverkas av arv och framförallt miljö (uppfostran).

Att det sedan kan slå slint i vilken hunds huvud som helst är en annan femma (en hund som har ont eller är sjuk kan bitas som exempel), men det var inte det som ämnet handlade om. I bakhuvudet ligger något och skräpar om att taxar är väldigt benägna att bitas, men jag vet inte om det är sant eller inte. Det kanske någon läsare vet? Alla hundar ska behandlas med respekt och barn ska lära sig att inte gå fram till hundar som de inte känner och tro att det är fritt fram att klappa hunden.

Presstalesmannen för Svenska Kennelklubben säger så här om kamphundar, i anslutning till en artikel i Aftonbladet med rubriken - Inför hårdare regler för kamphundar.

En Golden retriever kan vara lika farlig som en kamphund, det beror helt på hur hundens ägare har uppfostrat den. Vad jag med detta vill säga är att problemen inte är bundna till någon speciell ras utan ett hundägarproblem.

I många länder är tuppfäktning förbjudet, men det sker bland annat i smyg i exempelvis i Thailand - med vadslagning och en stor publik. Hundhetsning är redan förbjudet i svensk lag, alltså finns det lagar som reglerar detta när det gäller så kallade kampsporthundar. Att nämna ordet sport i detta sammanhang är fel. Det är ingen sport. Då borde alla kampsporter förbjudas. Eller?

Det är djurplågeri att hetsa hundar till hundslagsmål. Det är sjukt att det hålls vadhållning där två hundar förmås att strida mot varandra. Det är inte helt ovanligt att ena parten dödas eller såras så svårt att den måste avlivas. Människor som sysslar med detta kan inte vara normalt funtade i huvudet. De måste sakna empati för levande varelser.

Det är de människor som sysslar med hundhetsning och liknande som ska lagföras. Det ska vara hårda straff på att låta sin hund deltaga i hundhetsning och hundslagsmål i syfte att slå vad om pengar eller bara för sitt höga nöjes skull. Kriminella och andra (de som har dessa hundar som penisförlängare) som använder hundar som ett hot, ett slags levande vapen ska lagföras. Dessa hundägare ska förbjudas att ha hund i fortsättningen. Vilket i och för sig är tandlöst, personen skaffar bara en ny hund i någon annans namn eller skaffar en ny hund ändå, eftersom dessa hundar sällan registreras.

Men det är här resurserna ska sättas in - mot hundägarna. Hårda straff och kännbara böter, hundarna ska tas ifrån dem direkt. Polisresurser ska sättas in för att stävja detta. Det ska vara anmälningsplikt för veterinärer om de får in hundar som kan misstänkas ha utsatts för hundhetsning eller deltagit i olovliga hundslagsmål. Alla hundintresserade måste engagera sig för att få bort detta fenomen. Det hör inte hemma i Sverige, lika lite som tuppfäktning gör.

Detta är mina slutsatser.
Rätt eller fel?
Det får betraktaren avgöra.

Jag lämnar nu över bloggstafettpinnen till Andreas Ekström och undrar vad han har att säga om pressetik i stort och i smått, exempelvis varför publiceras vissas namn och inte andras namn i artiklar? Varför visas en del på bild och andra på en utsmetad meningslös bild eller som en schablonfigur? Ibland tycker jag personligen inte att det finns någon logik i det hela.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 29, 2007 04:39 EM

Kommentarer

här är jag stenhård: skjut hundarna mitt i ljusdal badooom badooom

herregudrun ät det tillexsempel tillåtet att ha en tiger hemma hursomhelst

jag ska skaffra en kampelefant att ha på gården: kom igjen byrakcror bara nu snablar ska ni få

yo

Skrivet av: embryo datum: januari 31, 2007 03:50 EM

Jag tror att det är lite med taxar som med terrier, de har en tendens att använda tänderna. Har för mig att någon människa som jobbade på djursjukhus placerade taxen i topp som den ras som biter den stackars personalen mest.

Skrivet av: Ia datum: januari 30, 2007 10:29 EM

Inte nu igen!
Ska ännu en lag eller förbud införas för att vissa inte klarar av det som ska göras? En hund med riktig uppfostran och dressyr blir inget mördarverktyg eller kamphund. Ta vilken hund som helst, bind den så den inte kan ta sig loss. Låt sedan en liten unge eller vuxen göra så att hunden känner sig trängd så kommer resultatet av sig själv. Kamphunden visar sig. En vanlig reflex från en hund. Alkohol ger samma resultat på vissa människor och reptilhjärnan blir den dominerande saken i huvudet. Sedan kan vad som helst hända. Bråk om en ölburk slutar för någon på operationsbordet med ett flertal knivstick i buken.
Nu ska politiker som knappt kan skilja på en hund eller ko ställa till det för oss igen. Guuuuud så trött jag blir på detta elände med lagar och förbud.

Taxen är inte ett dugg farligare än andra hundar. Däremot blir jag hellre biten av en schäfer än en tax. Schäfern släpper medans taxen ska hålla kvar sitt byte i käften. Bara att välja :)

Till sist. Det finns ingen hundras som har några gener för att vara "kamphund". Det är bara människans vansinniga sak till uppfostran. Hetsar man en hund som dessutom bara får stryk blir det en farlig sak att ha och göra med. Sedan en fråga till alla. Hur fasen tror ni dessa hundar kan vara farliga? Ägaren lever ju. Jag kan om jag vill dressera min schäfer att gå till attack på order från mig. Sedan är det en annan sak om jag vill det eller inte. Samma sak här, hunden är dresserad att lyda sin ägare. Det finns massor att skriva om detta. Det som står i tidningar och som sägs på TV är bara bullshit! Fakta är det som gäller!

Skrivet av: Claes datum: januari 30, 2007 12:09 EM

det borde inrättas en hårdare form av kontroll över de som blir hundägare, det borde inte gå att komma över de raser som trots allt har de gener som gör att de kallas för "kamphundar" - de kan vara livsfarliga i fel händer utan tvekan. det borde skärpas ordentligt, för det är synd om hunden som ska behöva hetsa fram ett ohälsosamt beteende. dessutom är det synd och skam att vissa hundraser blir utpekade enbart pga deras utseende och namn, american staffordshire terrier är för övrigt en utmärkt familje-, och sällskapshund trots att den kategoriseras som kamphund. det är trots allt skillnad på en terrier och en rottweiler som avlades fram enbart för att bli en mördarmaskin under andra världskriget - men med rätt ägare kan de flesta hundar bli utmärkta. ett synnerligen upprörande ämne.

Skrivet av: Vargakvinnan datum: januari 30, 2007 08:19 FM

RS - nej - förstod du inte parallellen? Att hundar slåss är ingen sport, ingen kampsport.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: januari 30, 2007 01:44 FM

Vad menar du med kampsporter då? Skulle jag bli kriminell då efter att ha tränat karate i 25 år?

Skrivet av: RS datum: januari 29, 2007 08:58 EM

Jag bugar och bockar för detta fantastiskt välformulerade och ur mitt perspektiv sunt nyanserade inlägg! Super

Skrivet av: Saring datum: januari 29, 2007 06:06 EM