« Stökig valborg och urvattnat 1 maj | Startsidan | Kortsiktigt tänkande av Alliansen, igen! »

1 maj 2007

Ryska botnets mot estniska hemsidor

Att det varit oroligt i Estland har väl ingen missat? Ett monument som skulle flyttas orsakade massprotester och det hela spårade ur totalt. Krigsmonument har nu placerats på en ny plats. Men än verkar det inte vara frid och fröjd.

Nu så visar det sig att det slår tillbaka via olika protestaktioner även via nätet. Många ryska ”botnets” förstör statliga estniska websidor.

Källa är F-Secures blog.

”Police arrested 600 people and 96 were injured in a second night of clashes in Estonia's capital over the removal of a disputed World War Two Red Army monument ... Russia has reacted furiously to the moving of the monument ... Estonia has said the monument had become a public order menace as a focus for Estonian and Russian nationalists”...We're now seeing large attacks against websites run by Estonian goverment. Some of the sites are unreachable. Others are up, but do not allow any traffic from foreign IP addresses.

Jag tycker att det är urbota barnsligt att hålla på med sådant här. Men detta lär vi se fler exempel av i framtiden. Ett underligt sätt att agera om man ogillar något. Det är inte frågan om yttrandefrihet. Det är kriminella handlingar. Jag bara väntar på den dagen terroristgrupper som al-Qaida ska se potentialen i att använda nätet i en stor aktion.

Det har ju varit lite underliga aktiviteter på sistone, tre root-namnservrar på Internet attackerades - ett test inför kommande aktiviteter? För slutanvändarna märks ingenting förrän alla tretton slås ut. Dock är den svaga punkten företag och myndigheter som kör egna DNS-servrar.

Symantec har även en intressant artikel om botnets (bots), de kallar dem bot networks - på svenska robotnätverk.

Intet förvånar mig längre.

Andra bloggar om: .

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 1, 2007 11:02 FM

Kommentarer

Minns ej vilken tiger du menar. Många tigrar har passerat genom åren :).

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: maj 1, 2007 10:19 EM

Jo, tänkvärt. Ingen vet ju hur denna nya värld skall bli eller vem som kommer att styra/påverka. Det är väl det som provas ut nu.

Den tigern du hade i slutet av 90 talet. Var kom den ifrån egentligen? Jag använde den ett tag men blev sedan påhoppad av en person som tyckte att den var din och jag var "en djupt ohederlig person" som använde den.

Ha det bra!

Kram

Janne

Skrivet av: jan tornberg datum: maj 1, 2007 06:09 EM