« Ballongkaos över Stockholm | Startsidan | Inte alls säkert att privat äldreomsorg blir bättre »

11 juni 2007

Smörj in barnen ordentligt med solkräm

Att barn inte ska vistas i solen utan varken solkräm eller skyddande kläder är väl de flesta föräldrar medvetna om? Hur föräldrarna själva sköter sitt solskydd är det nog mer lite si och så med. Hur kan folk annars bli så bruna på så kort tid?

Brun vill ju de flesta bli och solskyddsfaktor 20 är ingen hit i så fall. Själv kör jag med solskyddsfaktor 2 om jag nu ids smörja in mig. I Thailand kan jag sträcka mig upp till solskyddsfaktor 4 eller 8 om jag ska ut på sjön. Det är egentligen urbota dumt, men jag har sedan barnsben en hud som verkar tåla solen hur bra som helst, fast nu med det alltmer tunna ozonlagret kanske även jag får se upp. Men jag känner när det är dags att sluta sola, tur är väl det :-).

Jag vet inte hur många gånger jag har sett på semesterresor folk som har pressat järnet första dagen och sett hur de blivit rödare och rödare. En gång gick jag faktiskt fram till en engelsman och sa att nu ska du nog sluta sola om du tänker ha någon som helst nytta av resten av semestern. En del ser man första dagen på stranden och de har förmodligen bränt sig rejält, för de syns inte till mer eller så ligger de resten av semester vid hotellets pool i skuggan?

Bästa sättet att undvika att bränna sig är givetvis att hålla sig i skuggan eller stanna hemma. Men vem minns inte barndomens glädje över att få bada? När jag var liten var det inte så mycket snack om solskydd :-). När jag kom till skolan efter sommaren brukade fröken i mellanstadiet oja sig och fukta fingret och dra det utmed ryggen för att kolla att jag inte var smutsig istället för brun. Jag minns det så väl. Det är väl i den vevan som min hud härdades mot solens strålar.

Jag är medveten om cancerrisken. Men sommaren är kort. Vi bor i ett land där det mestadels är kallt och mörkt och då är det svårt att inte försöka suga ut varje minut ur sommaren, när det väl blir en sådan. Vissa år blir det ju inte ens sommar och sol, utan sommar och regn.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 11, 2007 07:26 FM

Kommentarer

När jag var i grekland för ett par år sen använde jag o min sambo solskyddsfaktor 20 varje dag. Jag har aldrig varit så brun någongång som när vi kom hem därifrån. En jämn, snygg solbränna. Du har helt fel om du tror man inte blir brun av solskydd. Du skyddar dig mot att BRÄNNA dig men brun blir du ändå. Mina tonåringar ska ha solskyddsfaktor 40 när de åker till Thailand eftersom de ligger i vattnet hela tiden. De kommer med all säkerhet vara knallbruna när de kommer hem.

Skrivet av: CiD datum: augusti 29, 2007 02:26 EM

Tove - du vill ju bara väl. Jag får nog börja tänka i andra banor, bara för att jag har en hud som tål sol hur mycket som helst är det nog som du säger ingen garanti för att underhuden är lika tålig.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 12, 2007 09:15 FM

Förlåt att jag tjatar Annica, men du kan alltså bli skadad av solen oavsett om du blir bränd eller inte. De riktigt farliga skadorna syns inte på det sättet, de sätter sig i underhuden och kan ge cancer. Så, nu har jag tjatat färdigt :-)

Skrivet av: Tove datum: juni 12, 2007 08:43 FM

Själv smörjer jag in mig med solfaktor 25 och har både kläder och hatt. Tål inte solen, det har inte så mycket med cancerrisken att göra som faktumet att mitt pigment verkligen inte har fler skalor än vitt och rött. Om jag nu blir röd så övergår det inte i brunt, istället så flagnar det och jag blir lika vit och blek som tidigare. Men jag ser bra ut blek och får härliga fräknar, lite som en vuxen Pippi Långstrump =)

Jag rekomenderar solfaktor 8 om du har bra pigment! Du hinner bli brun ändå!

Skrivet av: Tiarafeministen Linnéa datum: juni 11, 2007 09:04 EM

Smörja in sig är bra även om det så bara är med HTH, huden behöver fukt. Faktor 2 är kanske lite lite.

Men hade jag haft en annan typ av skinn så hade nog faktorn varit högre. Men när jag aldrig blir bränd så verkar det funka.

Men skydda barnen från solens strålar. Det är a och o. De har ingen valfrihet och förstår inte farorna med detta och eftersom de kan ligga i vattnet hela dagarna i princip så gäller det att de skyddar sig rejält, via föräldrarnas omsorg.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 11, 2007 12:24 EM

För övrigt finns det ingen mening med att smörja in sig med faktor två, då kan du ha en t-shirt på dig i stället och den ger bättre skydd (faktor tre-fyra). Satsa på typ faktor sex eller åtta, du blir brun ändå!

Skrivet av: Tove datum: juni 11, 2007 11:17 FM

Även om man inte "känner sig" bränd, dvs är röd och det hettar, så kan man ha fått skador som leder till cancer ändå. Utan ordentligt solskydd når strålarna lätt underhuden och det kan vara väldigt farligt. Så smörj in dig även om det känns jobbigt! Better safe than sorry...

Skrivet av: Tove datum: juni 11, 2007 11:15 FM

Att vi lever i ett land där det mestadels är kallt och mörkt är inte en ursäkt för att inte skydda sig. Får man hudcancer är det livet som blir kort.

Skrivet av: Mala datum: juni 11, 2007 07:56 FM