« USA:s hybris | Startsidan | Sönderrostat avgasrör »

1 september 2004

Intimkirurgi

Intimkirurgi - kroppsmode eller rättvisefråga?

– Om män födde barn och genomgick en dramatisk förlossning med skador, då skulle de kräva att bli reparerade.

Det behöver inte alltid vara en förlossningsskada som kvinnor söker hjälp för. Det kan vara blygdläppar som är så stora att de hindrar kvinnan i hennes vanliga liv och då tycker jag inte det kan hänföras till kroppsmode. En man med en förstorad pung som gör att han inte kan sitta upp på en häst, cykla, sitta bekvämt eller på annat sätt får sitt liv radikalt inskränkt skulle nog inte ge sig, utan ställa krav att få detta korrigerat via sjukvården misstänker jag.

Att föda ett eller flera barn kan innebära skador i kvinnans genitalier. Ringmuskulaturen kan skadas. Kvinnan kan få en förslappning av blåsmuskulaturen. Kvinnan kan få bristningar i underlivet och ofta klipps de upp för att undvika detta. Både bristningarna och klippen kan sedan orsaka problem i form av stram ärrbildning och flikar i underlivet. Äldre kvinnor kan få problem med framfall.

Tvärsnytt (jag såg inslaget i morgonens reprisering av gårdagens Sverige Nu) hade ett inslag om Lena som har fött två barn och sprack upp mycket i underlivet när hon födde hemma. När hon försökte få hjälp på sitt sjukhus i Mellansverige blev hon inte tagen på allvar.

– Har du ont av det här?

Den frågan fick Lena och den kunde hon inte svara ja på. Att hon upplevde att hon trasig och hade svårt att springa och hoppa för att hon upplevde det som att vaginan inte höll ihop var inget skäl för en operation. Till slut gick hon till en privat klinik som opererade ihop henne för arton tusen kronor.

De som nu inte har dessa pengar? Ska de lida pin? Jag tycker inte att detta är ett lyxproblem eller har något med kroppsmode att göra. Det handlar om rätt att få skador efter förlossningen korrigerade. Bryter jag en arm blir den gipsad, utan frågor. Skulle en man få sin penis amputerad skulle läkarna försöka få den ditsydd igen. Blir vaginan eller omgivande vitala muskler skadad vid en förlossning ska det givetvis korrigeras av sjukvården.

Däremot försnävningskirurgi när kvinnor bara vill opereras för att mannen ska uppleva henne som trängre och snävare är inget som sjukvården ska belastas med. Det ska bekostas av egna medel. Ett bra sätt att undvika detta är att hålla musklerna i slidan i trim via knipövningar.

Tillägg 18:50.
Yukio blev lite oroad av min text. Det var inte meningen. Men som jag skrev i hennes blogg och även i kommentaren här så är det ett fåtal som drabbas av dessa komplikationer. Men detta är inget som det kanske talas så högt om. Men även sådant här måste man kunna skriva om tycker jag.

// Annica Tiger

Annica Tiger september 1, 2004 10:03 FM