« februari 2005 | Startsidan | april 2005 »

31 mars 2005

Hönsonligan

Livet på landet :).

Faverolletupp

Hönsonligan

Jag satt i solen en stund, den värmde skönt. Jag lyssnade på fåglarnas sång och så givetvis Hönsonligan. Jag har alltid undrat vad de kacklar och gal om :). Så här låter det i .mp3-format (c.a 570 Kb). Jag är så van och det hoppas jag gäller grannarna. De kanske tycker att det är synnerligen enerverande att lyssna på detta, dag ut och dag in. Ändå stänger vi in dem på natten och där börjar tupparna gala redan långt innan solen gått upp.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:37 EM | Google

Färgad politik

Bertan Pertan fick inte bli medlem i folkpartiet. Bara det faktum att han, som tidigare var partiledare i Ny demokrati, anser att folkpartiet går åt "rätt" håll i vissa frågor torde vara dålig reklam för folkpartiet. Ny demokrati fick på sin tid 6,7 procent av rösterna i riksdagsvalet 1991. Drag under galoscherna. Vilken färg galoscherna hade? I mina ögon var de bruna.

På tal om färgen brun, ja – det pratas om rött (s och vp), grönt (mp och c), blått (kd, fp och i viss mån m – som tonar lite mer i mörkblått) – men sällan om brunt. Jag förknippar färgen brun med extremhögern och nazister.

Sverigedemokraterna försöker ta över Skattebetalarnas förening. Inte bara de, utan andra invandrarfientliga organisationer vill vara med och dela på kakan.

Saxat ur DN:

Ledande personer från invandrarfientliga organisationer som Folkviljan och Massinvandringen samt samfundet för nationell och internationell utveckling har också gått med i Skattebetalarna och på flera invandringskritiska hemsidor sprids ett upprop från Carl Lundström, styrelseordförande i Rix Telecom och känd som finansiär av Sverigedemokraterna och tidigare invandrarfientliga framstegspartiet.

Carl Lundström är medlem i Skattebetalarna och har lagt ut uppropet på föreningens interna debattsida på internet. Där skriver han att oppositionen sjuder inom föreningen och att han är en av de drivande krafterna. Lundström berättar också att han kontaktat Sverigedemokraterna för att med hjälp av deras adressregister samla aktiva medlemmar till stämman i Malmö.

Upplagt för strid inom föreningen. Frågan är om moderaterns och folkpartisterna mäktar att förhindra kuppen. Jag vet inte hur många brev och inbjudningar jag har fått från denna förening. Varför skulle jag gå med där? Jag tycker att skatterna behövs. Skatterna är grunden till vårt folkhem, även om den ursprungliga drömmen om det svenska folkhemmet mer eller mindre har gått i kras. Men grundbulten finns kvar. Solidaritet, trygghet och en basal välfärd för alla.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:39 FM | Google

30 mars 2005

Kattbloggar

Angående kattbloggar.
Katter som bloggar? Kanske :).

Om inte så är det i alla fall en sida för kattälskare.

Bonusurl - en smart väckarklocka för morgontrötta.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:19 EM | Google

Aprilskämt

Med tanke på att det snart är 1:a april kan kanske denna länk vara rätt så underhållande. Jag hittade http://www.museumofhoaxes.com/ via Bengt.

Här listas de 100 bästa aprilskämten genom åren. Det finns mycket annat att läsa på sidan för övrigt.

Mitt favoritskämt ligger som trea.
Jag är så pass gammal att jag såg det själv på TV.
Men vad jag minns var det ingen hemma som gick på det.

#3: Instant Color TV
In 1962 there was only one tv channel in Sweden, and it broadcast in black and white. The station's technical expert, Kjell Stensson, appeared on the news to announce that thanks to a newly developed technology, all viewers could now quickly and easily convert their existing sets to display color reception. All they had to do was pull a nylon stocking over their tv screen, and they would begin to see their favorite shows in color. Stensson then proceeded to demonstrate the process. Reportedly, hundreds of thousands of people, out of the population of seven million, were taken in. Actual color tv transmission only commenced in Sweden on April 1, 1970.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:39 FM | Google

29 mars 2005

Reklam på bloggen

Inspirerad av bland annat Stationsvakt och andra har även jag lagt in några Google Adsense-annonser, men inte på första sidan. Det som kan bli intressant är att se vad som visas. Ett inlägg om Islam visade reklam till svenska kyrkan. Rolig kombination. Det är bara ett test. Funkar det ej, känns det inte bra eller det kommer massa pillertriller-länkar tar jag bort det.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:36 EM | Google

För fet för TV?

Go, glad och rund.
Go, glad och smal.
Go, glad och ful.
Go, glad och vacker.
Go och glad, med stora silikontuttar.

Det spelar väl ingen roll hur folk ser ut, bara de är trevliga, goa och glada (såvida de nu inte som skådespelare ska gestalta motsatsen) och medverkar i bra TV-program eller som i fallet nedan, leder ett bra TV-program. För min del får folk i TV även vara griniga och sura. De kan få vara hur som helst. Jag, som betraktare, väljer genom att använda fjärrkontrollen. Nu råkar jag gilla "Så ska det låta" och jag störs inte av att programledaren är lite rund om magen.

Peter Harryson är för tjock för att leda "Så ska det låta". Det anser kolesterolforskaren Carl Gustaf Carpel. – Tjocka människor i tv ger fel signaler, säger han.

Och?
Fel signaler?
Till vem?
Till vilka?

Vårt samhälle består av olika människor. Smala. Tjocka. Fula. Vackra. Gamla. Unga. Barn. TV:n ska, förhoppningsvis, spegla vårt samhälle. Det finns plats för alla. Denna utseendefixering gör mig rent ut sagt förbenad.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:55 EM | Google

DN - betala tillbaka

DN - betala tillbaka

Ett genmäle hade varit mer klädsamt att DN
gett plats för, istället för att ta emot annonspengar.
Läs mer om detta......här!

Annica Tiger 10:32 FM | Google

Annandagar

Annandagar börjar få en dålig klang. Annandag jul 2003 var det en stor jordvävning i Iran. Annandag jul 2004 var det en stor jordbävning, som orsakade en Tsunami. Ingen kan ha missat den.

Annandag påsk (i går) kom ytterligare en jordbävning i samma område, men dock har ingen Tsunami inrapporterats än. Flera tusen har förmodligen omkommit i jordbävningens epicentrum, Niasöarna. Ett redan hårt drabbat område.

Minst tre städer har raserats i den jordbävning på upp till 8,7 på Richterskalan som i går kväll skakade Indiska oceanen väster om den indonesiska ön Sumatra. Ett indonesiskt katastrofcenter uppger att omkring 1.000 människor dog på Niasöarna.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:19 FM | Google

Bloggtreklöver 39

Mera coz åt folket

VadSkaDuBli?

Bisonblogg

Maila gärna tips om andra bloggar du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:04 FM | Google

28 mars 2005

Påskat

Är jag slö eller inte? Nej, jag har bara påskat. Det vill säga firat påsken på mitt sätt. Bra böcker. Bra filmer. Sovit gott, till och med tagit en middagslur mitt på dagen. Lite datoranvändning, datorn har mest stått och surrat med nedsläckt skärm. God mat, dock inga ägg. I morgon är det vardag. Då är det färdigpåskat :). Fast jag gillar vardagar. Helger i all ära, men det är vardagen som är roligast och mest givande.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:20 EM | Google

Bloggtreklöver 38

Agata

The Raqi Blog

Leo Kommenterar

Maila gärna tips om andra bloggar du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:49 EM | Google

27 mars 2005

Bloggtreklöver 37

Dagens Agnes

Stavfel

Barseblog

Maila gärna tips om andra bloggar du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:51 EM | Google

26 mars 2005

Sommartid

BTW - missa inte sommartiden i natt.
Första gången fram en timme.
02.00 blir hux-flux 03.00.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:26 EM | Google

Snubbarna i pyjamas

Om snubbarna i pyjamas kan man läsa om på sidan 4 i Expressen i dag. De har inte lagt ut den på webben, den kanske kommer in i morgon.

Snubbarna i pyjamas är alltså bloggare. Åter igen en manlig koppling till ordet bloggare. Trött är bara förnamnet. Jag misstänker att det inte bara är snubbar i pyjamas som etablerat sig i den amerikanska bloggosfären. Det finns många kvinnor som bloggar, men de kanske går under beskrivningen "snubbar i pyjamas" de också?

Roland Poirier Martinsson undrar vad svenska politiker väntar på. I USA växer bloggarnas makt skriver han. Han skriver mycket om den amerikanska bloggosfären. Att den avsatt CBS-stjärnor, CNN-chefer och fört in relevanta fakta in i rampljuset, det som huvudfåran av medierna valt att ignorera. Han fokuserar på högerbloggarna i USA. Jag tror faktiskt det är svårt att göra en jämförelse rakt av mot svenska bloggosfären.

Han anser att det parti som skaffar sig en bas i bloggosfären får ett stort försprång, men varnar också för att bloggarnas frenesi kan radikalisera såväl amerikansk som svensk politik.

Visst har vi Timbro-bloggarna och en och annan blogg som i alla fall jag undrar vem som finansierar eller ligger bakom. Men annars är det ofta helt vanliga människor som bloggar. Själv skulle jag inte ens ha intresse av att läsa en blogg som jag visste att exempelvis en tidning låg bakom, eller en ren partiblogg och absolut inte bloggar, vars enda syfte till syvende och sist är att sprida desinformation.

Den stora majoriteten bloggre är parasiter på de traditionella medier som man så gärna gör sig lustig över.

Den stora majoriteten av bloggare i Sverige är helt vanliga människor som inte har en kristallkula att spå i, tillgång till mediearkiv eller insidertips. Bloggscoop är en bristvara. Det är det säkert även i USA, men antalet bloggare där är så många fler och om jag ska vara ärlig, tror jag att det finns ett mer ekonomiskt intresse i bloggosfären (många får betalt för att blogga) där än i Sverige.

Jag är osäker på att jag ens vill att den svenska bloggosfären ska sträva efter att "amerikaniseras".

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:37 EM | Google

Värmen försvann

Ända sedan jag kom hem från Thailand har jag frusit som en mört. Dubbla tröjor har inte hjälpt, kylan har kommit både utifrån och inifrån.

I går satt jag i bikini och solade på tomten. Jag skottade en gång i snön på gräsmattan och skottade en fyrkant där jag ställde solstolen. Vi har ett snötäcke som forfarande är c.a 20 centimeter tjockt. I två timmar satt jag bara och njöt av solens värmande strålar och lät dem smeka min frysande kropp, jag hörde inför mitt inre vågornas brus och tankarna for till korallsandstränderna i Thailand.

I dag är solen bakom moln och jag fryser som en mört igen. Roslagsspisen sprakar för fullt, fullmatad med ved. Soffan är dagens läger. Två filmer har jag redan sett. Påskgodiset som jag köpte i går har jag slängt i soppåsen. B. tyckte det var en god idé, även han. Jag har inte ätit godis sedan i julas och inser att godis är något som inte längre är något jag ska äta. Det triggar mitt sockerberoende och det i sin tur gör att jag bara blir hungrig, fast jag egentligen inte är det.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:16 FM | Google

Ord om ord

När det gäller åtskillnad på grund av kön finns ett alldeles adekvat ord. Det finns ett ord som betecknar det fenomenet.

Norstedts stora svenska ordbok
könsdiskriminering subst. ~en
* diskriminering av visst kön

Ordet könsrasism som har börjat användas är en sammanblandning mellan kön och rasism. Kön har inget med rasism att göra.

Norstedts stora svenska ordbok
kön subst. ~et =
* endera av de två rolltyperna vid fortplantningen dvs. hona el. hane, kvinna el. man <jfr honkön, hankön>:

Ordet rasism får inte urvattnas.

Svenska Akademiens ordlista
* ras|ism [-is'm] s. -en åskådning som hävdar att olika människoraser har olika värde o. bör ha olika ställning i samhället m.m.

Norstedts svenska synonymordbok
* rasism rasfördom, ovilja mot andra raser, överdriven o. oresonlig raslära

Norstedts stora svenska ordbok
rasism subst. ~en
* åskådning som är baserad på föreställningar om att vissa raser är överlägsna andra särsk. om hävdande av den vita rasens överlägsenhet: utlänningshat och ~; kampen mot ~en

Språket är levande.
Vårt språk är inte
så svenskt som vi kanske vill tro.
Det har hela tiden inlemmats nya ord,
historiskt mest i form av låneord från andra länder.

Under 1300-1500-talen kom många tyska låneord. Exempel på tyska låneord och uttryck är sadelmakare, borgmästare, skräddare, skomakare, våning, skorsten, trappa, källare, fönster, skåp, bräder, planka, ställning och påle, armborst, harnesk, major, rekryt, husar, granat, gevär, pistol, musköt, kanon, kväsa, överraska, överrumpla, fatta posto, mellan två eldar, skjuta över målet, gardin, länstol, porslin, pälsverk, smink, tröjor, kistor, skrin, kannor, täcken, bäcken och badlakan, antasta, förolämpa, gurgla, måste, bli, lära, mena, förmoda, förklara, bevisa, fel, bevis, förstånd, tvivel, villkor och arbete, möjlig, färdig, klok, fin, svag, falsk, främmande, sådan, strax, bittida, ganska, blott och även, som med rätta, till godo, ta till vara, göra klart, men, ju och bra.

Ord med förstavelser och ändelser som var helt eller delvis nya för svenskan inlemmades i språket, verb med prefixen be-, bi-, för- och und- och suffixet -era och abstrakta substantiv med suffixen -het och -eri. Dessutom fick vi en mängd ord på -are och kvinnliga personbeteckningar med ändelserna -erska och -inna.

Under 1700-talet inlemmades många franska låneord, som förekom inom hovliv, kultur, matlagning och militärväsende. Ord som parfym, repliker, karaff, salong, dinera, konversera, regemente, negligé, café och byrå, redan på 1500-talet kom en del franska låneord in i svenska språket, familj, marmelad och audiens, orden mamma och pappa inlemmades på 1600-talet. De franska ändelserna -able och -iser blev på svenska -abel och -isera, som exempelvis miserabel, irritabel, terrorisera, accelerera och motivera.

I slutet av 1800-talets kom en del engelska låneord, räls, tennis, paj, strejk och kex med flera. Efter andra världskriget har många amerikanska låneorden kommit. De skiljer sig från tidigare låneord då de inte lika ofta försvenskas, e-mail, strike, hit, chips, baby, story, skinhead, image, mix, container, action, loafers, blackout och stretch. De kan också vara hela uttryck, som have a nice day och keep smiling.

Nya ord har införts som inte har haft sin motsvarighet i det svenska språket tidigare, hjärntvätt (brainwashing), mjukvara (software) och idiotsäker (fool proof). Icke att förglömma ordkonstruktioner med -ing, jogging, stretching, catering, briefing och konsulting.

Vårt nya mångkulturella samhälle har medfört ett rad nya ord och uttryck, mannen, rappare, jalla jalla, hip-hop, fett och andra nya ord från den nya ungdomskulturen som växer fram. Frågan är hur bestående detta fenomen kommer att vara. Är det och förblir det slang, eller kommer vissa ord och fraser att inlemmas i det svenska språket? Mycket av det slang som användes när jag var ung används inte längre och har inte gett något avtryck i ordlistorna, tuben (T-banan), brännare (taxi), jiddra (snacka skit), hajar du klyket (fattar du). Men en del slang har gjort det, ragga och raggare som exempel.

Nya ordkonstruktioner kommer till, som ordet fickla – som jag tycker är genialiskt, lysa med ficklampa. Ordet fittstim är jag väl lite mindre förtjust i – vad skulle motsatsen vara; kukstim? Personligen tycker jag att det bara är berikande att nya ord kommer till vårt språk. Men som sagt, ord får inte urvattnas eller förlora sin ursprungliga betydelse.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:04 FM | Google

25 mars 2005

Flera påskägg

Glad Påsk

En Glad och God Påsk till er alla!

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:03 FM | Google

24 mars 2005

All makt åt folket

Vi hade en folkomröstning om vi skulle byta ut svenska kronan mot euro. Jag är faktiskt övertygad om att både sossarna och borgarna var övertygade om att det skulle bli ett rungande ja. Med tanke på alla pengar som plöjdes ned i ja-kampanjen var utfallet nästan givet, trodde de nog.

Men folket sa nej. Nu har junilistan samlat in en namninsamling (120.333 namn) och kräver en folkomröstning i frågan om EU:s nya grundlag. Namnlistorna överlämnades till Jens Orback. Som upprepade sin inlärda läxa väl.

– Det är regeringens hållning att den EU-konstitution som nu föreslås inte innehåller så stora förändringar att det finns skäl att överpröva den omröstning vid hade 1994 (om inträde i EU) och denna måste vi respektera.

Jag tror att politikernas ovilja att genomföra en sådan folkomröstning bottnar i att de inte ens själva tror på ett ja, om folket får bestämma. Därför beter de sig som tjurande barnungar. Nej, ingen folkomröstning. Så är det bestämt. Riksdagen ska besluta. Men när inte ens partiernas väljare eller medlemmar tycker att det är speciellt demokratiskt utan faktiskt vill ha en folkomröstning tycker jag att det går att tala om att riksdagens partier inte är ett dugg bättre än kommunisterna var i forna Sovjetunionen.

Junilistan presenterade i dag en opinionsundersökning baserade på ett urval av tusen personer. Så många som 58% skulle rösta nej i en folkomröstning. Det är en indikator på att politikerna kanske måste tänka om. Vi valde dem för att de skulle föra vår talan. Men som situationen utvecklats tycker många att politikerna inte längre för deras talan.

All makt åt folket står det i grundlagen.
Skrota vår grundlag då.
Tänk vad bekvämt att låta Bryssel bestämma.
Inte för folket, men för politikerna.

10 skäl för en folkomröstning.

Jag föreslår att vi återupptar unionen med Norge ;-). Där har de i dagarna hittat en enormt stor olje- och gaskälla. Norge klarar sig utan EU. Det skulle Sverige också göra. Men nu är vi där. Låt oss i alla fall få folkomrösta om EU:s nya grundlag.

BTW - fiffel som fiffel.
Det finns nog mer lik i garderoberna.

Kristdemokraternas ungdomsförbund KDU har höjt sina medlemssiffror i Värmland genom att betala medlemmarnas avgifter. Partisekreterare Urban Svensson tänker nu kontakta KDU men anser inte att fusket i det egna ungdomsförbundet går att jämföra med fusket i SSU.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:52 EM | Google

Glöm inte kondomen!

Jag hörde på nyheterna i morse (Sverige.nu) att HIV-fallen ökar (speciellt bland ungdomarna), samt att den största ökningen sker bland heterosexuella. De sexuellt överförbara sjukdomarna klamydia och syfilis ökar, speciellt farligt är klamydia som inte "syns" lika påtagligt, som exempelvis gonorré som brukar synas som flytningar – samt kännas vid genom sveda. Läs vad jag skrev om detta förra året.

VaFan. Det måste bli häftigt att använda kondom. Annars kommer ökningen av hiv-fall och andra sexuellt relaterade sjukdomar bara att öka. Det vore nog inte önskvärt. Det är inte önskvärt.

Blommiga kondomer?
Kondomer med bild på Stålmannen?
Hur sjutton får man människor att
använda kondom vid tillfälliga kontakter?

Kondomer med viagra på insidan för att ge guldkant till killen och på utsidan testeoron för att öka kvinnans lust (ja - det sägs att det håller på att utvecklas både testeoronspray och plåster för kvinnor för att öka lusten)? Det kanske skulle locka fler att använda kondom?

Jag läste häromdagen att många vägras göra hiv-test med motiveringen att om de inte haft samlag med någon av samma kön (läs män) eller haft samlag med någon utomlands på semestern, så anses risken vara så låg att det inte är värt kostnaden för att göra testet. Idiotiskt motivering. Se verkligheten as it is. En invandrare som, utan att veta om eventuell smitta, kan smitta lika bra i Sverige som utomlands. En svensk, lika ovetande om eventuell smitta, kan smitta en invandrare.

Att få göra ett test är en självklarhet. Att bara gå och oroa sig för att eventuellt vara smittad kan nog ge vem som helst Ågren. Att få testa sig och få ett svar, förhoppningsvis att ingen smitta föreligger, måste kosta samhället mindre i längden.

Alla som är oroliga ska givetvis få göra ett test. Enligt lagen ska testet vara gratis. Men oftast kostar det inom vissa landsting, eftersom läkare ska skriva remiss för provet. Vilket jag tycker är underligt att det måste vara så. Hur som helst. Jag skulle gärna pynta 140 spänn om jag var det minsta orolig.

HIV
Statistiken är från Smittskyddsinstitutet.

De flesta förknippar nog hiv och aids med något som sker i andra länder. Men så är det alltså inte, även om siffrorna är modesta i Sverige - så är det alarmerande att de ökar stadigt.

Pesten är inte över,
en krönika i DN, jag citerar lite ur artikeln nedan.

Förra året dog 3,1 miljoner människor i aids. Över 40 miljoner är smittade av hiv, 85 procent av dem i Afrika söder om Sahara. I USA beräknas en miljon vara smittade varav en fjärdedel utan att veta om det. En halv miljon amerikaner har redan dött i aids, fler än som omkommit i alla krig USA utkämpat de senaste 100 åren.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:46 FM | Google

23 mars 2005

Påskägg

Nu är det snart påsk och vi kommer att äta miljontals med ägg. Det väldigt få tänker på är att det är ett embryo till en liten kyckling. Få tänker nog på hur hönsen har det som producerat äggen.

FaverollehönaKycklingar

Här hemma har vi ägg i överflöd. Goda ägg. Gula äggulor. Faverolle-höns som går fritt. Höns som har tuppar. Ja, ni vet - även höns har rätt till ett kärleksliv. :)

Men alla har det inte så bra förspänt. Men när ni köper ägg ta en sekund extra och kolla på äggets märkning. Ta den lilla extra kostnaden och välj ägg producerade under för hönsen någorlunda drägliga former.

Kolla första siffran.

0 = ekologisk produktion av ägg
1 = äggen har värpts av frigående höns utomhus
2 = äggen har värpts frigående höns inomhus
3 = burhöns som står i trånga burar staplade på varandra. Trånga burar är bara förnamnet. Det är ett förkastligt sätt att producera ägg. Borde avskaffas helt.

SE står för Sverige. FI står för Finland osv.
Gynna svenska äggproducenter.
Välj bort ägg märkta med en 3:a.
Tänk på bilderna ovan när du står i affären.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:30 EM | Google

Vems agenda följer media?

Ska media vinna valet år 2006? Det är nästan jag tycker det verkar som att det finns på agendan att det ska bli ett regimskifte. Frågan är bara vem som äger agendan? Vem står för notan?

Ta exemplet med SSU. jag tycker inte det finns några förmildrande omständigheter för fiffel och båg. Men under tiden media hårdbevakar detta har alla andra partiers ungdomsförbund chansen att städa sina garderober. För tro mig, lik i garderoben har de också. De får chansen att städa bort registrerade hundar, andra husdjur, avlidna människor och allt vad nu förbunden kan ha som registrerade medlemmar. Medlemmar=bidrag.

Jag såg ett nyhetsinslag om att KD:s ungdomsförbund raggade 12-åringar som medlemmar, i löfte mot att de skulle få åka på en skojsam Lisebergsresa. Vad vet 12-åringar om politik? Inte mycket. Men det är jädrans kul att gå på Liseberg. Inte speciellt mycket eko gav den nyheten i media i stort.

För x antal år sedan upptäcktes det att det fanns medlemmar (som registrerats fast de var avlidna) både inom folkpartiets och centerns ungdomsförbund, säkert inom flera ungdomsförbund. Att locka medlemmar genom diskon med fri sprit var en variant moderaternas ungdomsförbund sysslade med, om jag inte minns helt galet.

Fusk och fiffel ska beivras. Men media ska bevaka opartiskt, inte som nu ensidigt – så det, i alla fall i mina ögon, känns som om det går till överdrift. Det är som om media helt plötsligt har fått ett rött skynke framför ögonen.

Förövrigt tycker jag att Göran Persson ska avgå. Nu! Ju längre han sitter kvar, desto fler billiga poäng plockar moderaterna. Moderaterna som nu liknar mer ett arbetarparti, eller vill i alla fall ge sken av det. Det ska värnas om de små människorna. Men när det är klappat och klart, då tror jag att alla dessa löften icke kommer att infrias. Det lär bli en chock för en del. Tro mig.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:39 EM | Google

22 mars 2005

Ny trend inom bloggosfären?

Det har blivit en riktig våg, nästan en flodvåg, att byta bloggverktyg och inte allra minst utseende på sina bloggar på sista tiden tycker jag. Är det våren som inspirerar? Eller har det bara blivit en trend? Det är kul, men ibland blir man helt chockad. Var är jag? :) Som tur är, kanske jag ska tillägga, är det oftast en positiv chock.

Nu har jag, när tid funnits, försökt få till huvudsidan och css-filen. Någon som tycker utseendet suger fett eller tycker att det duger, eller liknar lite den gamla layouten lite för mycket – så får ni gärna säga till. För i helgen ska jag köra in ändringarna på alla templates hade jag tänkt. Om det nu inte blir soligt och fint så att dagarna kan tillbringas lutandes mot husväggen och fejan vänd mot en, förhoppningsfull, värmande sol.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:50 EM | Google

Undervattenskamera

Jag blev lite besviken när jag fick hem bilderna som jag framkallat. Jag köpte en vattentät Agfa engångskamera för att kunna ta bilder när jag snorklade. Färgerna jag såg under vattnet och det som återspeglas på bilderna stämmer inte överens. Inte för fem öre. Jag plåtade några vackra ljusblå anemoner. Inte blev de ljusblå, utan mer tråkgråa på fotot. Det är knappt de syns. Tyvärr är det så med de flesta bilder, en enda gröngrå röra. Fast det kanske var skit bakom kameran? Jag har kvar "bilderna" av allt det vackra jag såg i minnet, det är det som räknas.

Rocka
Den syns knappt. Men det är en rocka som precis är på väg upp ur sitt gömställe under vattnet. Jag hann få en bild innan den med en jädrans kareta drog järnet bort från oss nyfikna snorklare.

Sjöborrar
Sjöborrarna ska man inte trampa på. Snorkelguiden berättade att thailändare som av misstag trampar på en sjöborre bankar på foten (med stor smärta får jag anta) tills sjöborrens piggar som fastnat i foten pulvriseras. Vad jag ska tro om det vet jag inte riktigt. Men jag hade nog åkt till ett sjukhus om jag trampat på en sjöborre.

Leopardhaj
Leopardhajen ser inte lika ståtlig ut på bild, som när jag låg och snorklade och hade den precis några meter under mig. Men den var stor, även om nu snorkellinsen förstorar upp till 20 procent, så uppskattade jag att den i alla fall var bra mycket längre än vad jag själv är, vilket bara är 158 cm över landytan.

Nemo
Det var inte lätt att hitta Nemo, eller rättare sagt att få med Nemo på bild. Men här syns pappa Nemo, man kan även skönja övriga familjen. Om man har god syn vill säga :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:23 EM | Google

21 mars 2005

Nordeas e-legitimation

Jag tänke skaffa mig Nordeas e-legitimation. Ta det här med att deklarera via nätet. Det vore ju smutt. Nordeas e-legitimation fungerar som en elektronisk ID-handling och kan användas för elektronisk identifiering gentemot myndigheter, stat, kommun, företag och organisationer.

Nedladdningen av en elektronisk ID-handling fungerar endast om du har PC och Microsoft Internet Explorer version 5.01 SP2 eller senare version installerat.

Hur f*n kan de kräva Microsoft Internet Explorer version 5.01 SP2 eller senare installerat? Alla andra webläsare då? Jag kan logga in med Mozilla och göra mina ärenden på Nordeas Internetbank, men en e-legitimation går tydligen inte bra att skaffa med någon annan webläsare.

Skärpning!

Fatta att inte världen enbart består av
Microsoft Internet Explorer-webläsare.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:07 EM | Google

Skatteverket

Jag har full förståelse om människor som jobbar inom vissa yrken har en jargong, sinsemellan. Men de borde väl kunna översätta denna jargong när de pratar med en som inte är familjär med dessa uttryck som de använder dagligdags.

Jag ringde Skatteverket för jag hade en, vad jag trodde, enkel fråga om hur inkomsterna från Google Adsense ska deklareras. De momsbeläggs inte vid utbetalning utan frågan från min sida var helt enkelt hur jag skulle hantera detta i min deklaration.

Finns det ingen som kan lära alla dessa byråkratspråktalande att prata vanlig hederlig svenska, som kan förstås av var och en?

Jag förstod inte ett jota av vad han sa och jag får väl försöka läsa mig till det i några broschyrer jag beställt istället. De är kanske lite mer lättbegripliga? Fast det vete sjutton, det jag läste på Skatteverkets hemsida om moms gjorde mig inte speciellt klokare.

Jag kanske ska ställa mig i skamvrån
med en hatt på mig där det står dumstrut på?

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:29 EM | Google

Chockskatt?

Fram till 1987 har jag alltid bott i hyreslägenheter och betalat hyra, ibland med låg och stundtals med hög hyra - lite beroende på vart jag bott och vilken standard lägenheten haft.

Vi köpte hus 1987 och helt plötsligt fick vi ett billigare boende, än när vi bodde i lägenhet. Avdragsrätten för bostadslånen gör sitt till, ett avdrag jag alltid undrat över. Jag tycker i princip att det är fel att man får dra av räntor för bostadslån i deklararionen. Jag tycker det slår orättvist mot dem som inga räntor har att dra av för sina hyror i hyreslägenheter. Jag ser lånen, amorteringarna och räntan som en slags hyra, detsamma gäller bostadsrätter.

Villaskatten chockhöjs från årsskiftet. I genomsnitt stiger taxeringsvärdena med 25 procent. En vanlig villa kan bli flera tusenlappar dyrare i skatt per år.

So what?
Smakar det, kostar det.

Nu har en skattereduktion tillkommit som innebär att ett hushåll ska betala högst 5 procent av sin inkomst i fastighetsskatt för sin permanentbostad. Det gynnar dem som inga lån har på husen. Hur många procent av sin inkomst betalar en vanlig hyresgäst i en hyreslägenhet?

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:42 FM | Google

20 mars 2005

Formel 1

2005 Formula Malaysian Grand Prix och ingen Schumacher i sikte på prispallen (varför tänkar jag alltid på bröd när jag hör detta efternamn?). Michael Schumacher blev sjua och hans bror blev femma. Fernando Alonso (Renault), vann före Jarno Trulli (Toyota), och Nick Heidfeld (Williams) som kom på tredje plats. Tack för lite variantion på prispallen. Kul med nya ansikten. Nya vinnare.

BTW - Vårdagsjämning. Det låter smutt. Solen står i zenit vid ekvatorn och dagen och natten lika långa eller korta, välj valfritt alternativ. Ljuset och mörkret balanserar varandra. Inte för att jag har några vårkänslor, men visst går det åt rätt håll.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:59 EM | Google

Nyhetstorka? Då drämmer vi till med något som skrämmer skiten ur gemene man. Nåt måste vi ju locka läsare med!

första sidan i Aftonbladet i går.

EXTRA
5 DÖDA
I INFLUENSA
I SVERIGE - trots att de hade fått
VACCIN

Nu är det så att ett vaccinet skyddar inte den vaccinerade hundraprocentigt från att få influensa av typ A. Men skyddet är upp till 70 procent, så givetvis lönar det sig att vaccinera sig. Alla över 65 år bör vaccinera sig, allrahelst om de lider av andra krämpor som kan göra att influensan drabbar dem hårdare än en frisk yngre person.

Just nu uppskattas att fem till tio procent i Sverige ha influensan. Att det då medfört att fem äldre personer avlidit i år är beklagligt, men inget ovanligt. Dödsfall sker vid varje influensaepidemi. Rubriken och artikeln i sin helhet känns bara som skrämselpropaganda. Nyhetstorka? Då drämmer vi till med något som skrämmer skiten ur gemene man? Nåt måste vi ju locka läsare med! Är det så de resonerar på kvällsblaskorna?

Det som däremot var intressant, med tanke på diskussionen om att ett eventuellt utbrott av fågelinfluensan skulle kunna hejdas med Tamiflu, var att den omtalade medicinen medicinen Tamiflu inte var speciellt effektiv ens mot en influensa av A-typ.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:45 FM | Google

19 mars 2005

Tre kolumner

Kära dagbok!
Jag gick upp vid halv sex.
Åt frukost....
Vart dagen har tagit vägen vet jag inte :).
Dagen har bara gått.
Inget har jag fått gjort.

Nej, nu ska jag vara lite allvarlig. Det har blivit populärt med att ha tre kolumner. Jag hittade ett ställe där intresserade kan botanisera.

Jag har även fått kalendern att lira som jag vill och det kanske finns fler som retat sig på att bara sista inlägget för dagen visas, istället för en sida med alla dagens inlägg.

Byt bara ut <$MTEntryPermalink$> i kalendertaggen
till <MTEntryPermalink archive_type="Daily">, gäller MT.

Bonuslänk, via mail från N|.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:14 EM | Google

18 mars 2005

Bloggexpert? Då kan nog även jag titulera mig som en sådan.

Frank torsdag del 1 tog upp bloggar några minuter in i sändningen.

En bloggexpert var med sades det. Och? Vem? Hmmmm....Christopher Papastefanou?

Även här hörde jag frasen att en blog är jämförbart med en dagbok på nätet :). Den kopplingen, som en del ogillar, lär bli svår att bli av med. För mig spelar det ingen roll. Different names. Same shit. Fast byt ut shit mot något positivt. Samma namn, samma vilja att uttrycka sig i ord. Att blogga betyder att man använder ett webpubliceringsssystem – resultatet blir en blog. Fast å andra sidan, det finns folk som bloggar som skriver rena rama dagböckerna. I dag åt jag fil till frukost. Jag tog en sväng på stan. Jag tittade lite på TV....

Mitt Aktuellt diskuterades. Den sidan föll inte bloggexperten på läppen. Hemmabygge och jag vet inte vad han klankade ned på. Content is king. Långa poster? Tre rader och fyra länkar betyder inte fler läsare per automatik. Tvärtom, Monica är expert på skrivande och vet hur man handskas med orden och då är det en ren njutning att läsa texterna, hur långa de än är. Monica har det som yrke att handskas med bokstäver, forma dem till ord och texter.

Barseblog var bloggexperten lite mer nådig gentemot.

Bägge bloggarna ser ungefär likadana ut, bortsett från färgerna och menyns placering på sidan. Kategorier och länkar finns på bägge bloggarna, flöden likaså. MT eller b2evolution? Verktyg som verktyg. Ingen av dem är ett hemmabygge direkt, vilket Monicas blog påstods vara. Nej, tummen ned för bloggexperten :). Lite mer research innan sändning skulle inte sitta fel.

Jag reagerade även på rådet att inte skriva politiska texter för att det kan orsaka långa diskussioner på bloggen. Tja, det finns fler ämnen som kan göra det. Skriv något om bloggosfären och det kan rendera i hur många inlägg som helst. Debatten är fri så länge den hålls inom nätetikettens ramar, vilket ämne det nu än gäller. Den som inte kan hålla sig till vett eller etikett i sina inlägg brukar faktiskt modereras av de flesta bloggare.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:21 EM | Google

Lagligt att mörda sin fru

Ja, i Syrien och Haiti har en man rätt att mörda sin fru om hon varit otrogen. I Israel får inte kvinnor skilja sig utan mannens medgivande. I Nigeria kan män misshandla sina fruar utan att riskera straff. I Jemen måste en gift vinna lyda sin make och tillfredställa hans sexuella behov. I Saudiarabien får kvinnor inte köra bil. I Libanon och Guatemala kan män kidnappa kvinnor utan att straffas, under förutsättning att de gifter sig med sitt offer. Bra början på ett äktenskap.I Kuwait har kvinnor ingen rösträtt. Blir du våldtagen i Pakistan krävs det fyra manliga vittnesmål för att våldtäkten ska anses kunna vara bevisad.

Equality Now har påvisat detta i en rapport och bara ett fåtal av de 45 länder i Equalitys Nows rapport har gjort något åt diskriminerande lagar eller sedvänjor, trots alla löften vid kvinnokonferansen i Peking för tio år sedan. Kolla gärna på web-sändningen nedan. Du lär bli förvånad, över sakernas tillstånd runt om i världen.

Press Conference 02 March 05: Ms. Meryl Streep, actress; Ms. Maha Abu-Dayyeh Shama, Director of the Women's Centre for Legal Aid and Counseling, Jerusalem; Ms. Taina Bien-Aime, Executive Director of Equality Now; Ms. Susana Chiarotti, Regional Director of CLADEM, Argentina; Ms. Jessica Neuwirth, President of Equality Now; and Ms. Sapana Pradhan-Malla, President of the Forum for Women, Law and Development, Nepal, will brief on the Equality Now Beijing +10 campaign against sex discriminatory laws [Webcast: Archived Video - 50 minutes ]

Visst har vi kvinnor det bra i Sverige. Vi får rösta. Vi får köra bil. Vi har något som kallas våldtäkt inom äktenskapet och som kan bestraffas. Att misshandla sin partner är inte lagligt utan den som gör det riskerar straff, om det nu går så långt att dom fälls. Men det har jag skrivit om tidigare att det är lite si och så med det. En våldtäkt är en våldtäkt utan att det krävs fyra manliga vittnen som kan ställa upp och bevisa att de bevittnat våldtäkten.

Men vi är inte jämställda i Sverige. Det råder inte jämlikhet mellan könen. Men i ett globalt perspektiv är vi i alla fall på god väg. Jag är förhoppningsfull.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:36 EM | Google

Bloggtreklöver 37

Rebeccommended

Se till vänster, där går en arab

Leo Kommenterar

Maila gärna tips om andra bloggar du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:16 FM | Google

17 mars 2005

Tack EmilV

Jag har slitit i mitt gråa hår, och det inte bara bokstavligt. Men nu har det viktigaste fixat sig och jag tänker inte bry mig så mycket mer på ett tag nu. Det finns vissa saker jag inte fått att fungera, som senast kommenterat i högra menyn och lite annat som fungerade i 2.64.

EmilV ska ha tusen miljoner kramar och tack för den guidning jag fick av honom i att få anti-spamhacket att fungera i 3.15 och i bara farten kom det upp en ruta att bocka i, om man vill få mail om nya inlägg har kommit i en text.

Nu får bloggen vara as it is tills jag får lust att fortsätta att pilla med den.

Lugnet lägger sig.
Friden breder ut sig.
Jag kopplar ned.
Jag kopplar av.

I morgon är det en ny dag.
Carpe Diem

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:33 EM | Google

Sommartid

Om tio dagar går vi över till sommartid, närmare bestämt natten mellan den 27:e och 28:e mars. Sommartid? Våren har inte visat ett minsta livstecken ifrån sig. Snö, snö och snö - Kung Bore håller kvar vintern i ett fast grepp.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:42 FM | Google

Rutten-blog

Jag har nästan ångrat mig att jag uppgraderade till 3.15. Allt är gjort enligt konstens regler. Men i gränssnittet visas kategorierna inte i alfabetisk ordning, i gamla 2.64 visades de så och det var mycket lättare att få överblick över kategorierna. Nu visas de huller och buller och det är skitjobbigt. Är det någon som har sina kategorier i alfabetisk ordning och som uppgraderat till 3.15? Supporten suger och kan inte ens besvara min fråga angående detta.

Förut hade jag senast kommenterat i högermenyn, men det funkar inte med det nya. Det är mycket från 2.64 som inte är kompatibelt med 3.15. Bakåtkompabilitet, vadå? Vad är det?

Jag använder de nya mallarna, ändå kommer det in hänvisningar till classer som inte ens finns i deras default-style CSS-filer. På min fråga vart dessa classer genereras i 3.15, det vill säga kodas in ifrån, har jag inte gått något vettigt svar.

Mitt gamla spamhack fungerar inte, gör jag som andra beskrivit att de gjort och fått det att fungera får jag bara BIG ERROR :). En hel sida full med felmeddelande och givetvis funkar det inte att kommentera.

Nej, just nu ser jag inga fördelar. Just nu känns det som när jag satt och kodade html-delen i Tele2s webmail. Jag jobbade med templates och .jsp-strängar, min del var html-biten, men dessa .jsp-strängar var jag tvungen att försöka läsa mig till vad de gjorde för att kunna skriva rätt kod och rätt text. Jag hann ruttna både en, två och hundra gånger :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:37 FM | Google

16 mars 2005

Beta-blog

Ramla inte av stolen nu. Du är på rätt blog, men den har fått ett litet annorlunda utseende. Just for the moment. Jag vill använda 3.15-templates och jag får vid senare tillfälle ändra om så det blir mer likt min gamla blog.

Jag måste även sätta mig in i alla nya features som finns. En del saker saknar jag, men jag vänjer mig nog. En del saker är mycket bra och underlättar betydligt. Jag avser då webpubliceringssystemets gränssnitt :).

Det där anti-spamhacket som tvingade den som ville kommentera att fylla i några bokstäver i en textruta har jag inte fått att fungera med 3.15. Någon annan som har fått det att funka? Maila gärna mig då, eller skriv en kommentar. En annan sak jag inte har fått kläm på, när man klickar på en dag i kalendern visas bara det sista inlägget den dagen, men jag skulle tycka det vore bättre om hela dagens inlägg visades, om det nu finns fler än ett.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:44 FM | Google

15 mars 2005

Bloggtorka

Sovit några timmar. Vaknade två inatt och kunde inte somna om. Nu börjar jag fundera på att börja ändra de olika filerna, templates, men just nu är jag inte speciellt motiverad :). MT 3.15 fungerar inte fullt upp tycker jag med de templates jag har för 2.64. Jag har kollat lite på de nya och ser skillnad i anrop och taggar. Jag vill inte bara ha en uppgradering bakom utan även utåt, annars är tycker jag inte att det är någon större vits med besväret. Men det får bli en vacker dag. Kanske imorgon? Övermorgon? Bloggtorka pratade vi om på blogglunchen. Då menade vi det faktum att vissa dagar eller perioder att lusten inte finns att skriva. Det är väl ungefär i det stadiet jag befinner mig just nu, men det gäller själva bloggverktyget - att grotta i koderna. Ingen lust. Ingen ork. Ingen motivation. Men, av erfarenhet, det går över.

// Annica

Annica Tiger 5:35 EM | Google

PublishCharset UTF-8

Då har jag uppdaterat till MT 3.15, men hur i helskotta får jag tillbaks mina å,ä och ö. De som jag umlat syns okey, men inte exempelvis i kommentarerna. Ser inte så snyggt ut just nu.

I filen mt.cfg står det PublishCharset UTF-8, jag misstänker att det bör stå något annat. Men vad?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:29 FM | Google

14 mars 2005

Ecpat

Nu har Ecpats Hotline kommit som ersättning för Rädda Barnens Hotline. På Keep my net clean finns även en programvara att ladda ned (inte för alla brynare tyvärr) som gör det enkelt att anmäla om du råkar snubbla över barnpornografi. Ja, du kan faktiskt snubbla över sånt, det räcker att klicka på fel länk eller skriva fel url av misstag. Än så länge är det inte olagligt att titta på barnpornografi (om du nu skulle snubbla över en sådan sida), vilket innebär att du alltså törs anmäla utan att tveka. Hur de ska lösa detta sedan får framtiden utvisa. Det får inte bli så att folk undviker att anmäla, i rädsla för att själva betraktas som en brottsling.

Det finns 17 andra hotlines i världen och tanken är att de ska samarbeta. Bra! Ecpat rapporterar sedan materialet vidare till Rikskriminalpolisens barnpornografigrupp. De ska sedan sätta upp listor, som exempelvis Telia ska börja använda för att filtrera bort urlar, skriver DN idag. Jag hoppas fler ISP:ar hakar på tåget. De som menar på att detta är fel sätt att blockera barnpornografiska sidor bara för att det skulle hindra yttrandefriheten (för vem frågar jag) eller begränsa den enskildes personliga integritet (vems integritet - inte är det barnens integritet i alla fall), förstår jag inte. Internet ska inte vara någon laglös Vilda Västern. Vissa vill nog ha det så, men det vill nog inte majoriteten.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:11 EM | Google

Bloggtreklöver 36

Brax on food

Grrringo

Spontanisten

Maila gärna tips om andra bloggar du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:55 FM | Google

13 mars 2005

Blogglunch i Malmö och Stockholm

Hælsningar från bloggarna i Malmø! Åsk
Malmös Blogglunch
Från vänster: Erik, hakank, brother, Åsa samt Simon. Fotograf Åsk.

Först nu när jag kom hem kunde jag plocka upp bilden. Tyvärr kunde jag inte sända MMS tillbaka - det studsade eller?. Så där blev det lite fiasko :(, miss i planeringen.

Men vi hade en trevlig blogglunch i Stockholm också. Vi pratade om allt från bloggtorka till att en tepåse kan räcka till två koppar te :). Kul att se bloggare IRL, inte bara som text URL.

Jag misstänker att bilder och kommentarer om blogglunchen kommer att dyka upp hos andra bloggare som deltog.

Monica
Monica i profil.

Steffanie
Steffanie, djupt upptagen i en teknisk diskussion.

Stationsvakt
En suddig Stationsvakt.

Bengt
Bengt bloggade, det fanns tre öppna nät åtkomliga.

Chadie
Barse och Chadie .

Hakke
Hakke, var tvungen att gå tidigt.

Emma och BGAN kom tyvärr inte med på bild. Inte Carambola heller. Men jag misstänker att de dyker upp på andra bloggar, för många hade med sig digitalkameror – min mobilkamera gjorde inte så bra ifrån sig inomhus.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:39 EM | Google

Testförklaring

Nu undrar jag om de som haft problem med att inte se första kommentaren har samma problem med inlägget TEST nedan? Jag har skruvat lite, men vete sjutton om det hjälper. Här får ni gärna kommentera om det funkade eller ej. Om det fortfarande är problem tala gärna om ni klickade på Kommentera-länken i inlägget eller på länken under "Senaste inläggen" i högermenyn, eller via direktlänken.

Update, enligt Monica kan problemet synas via direktlänk från ex. Intressant. Testinlägget har direktlänk http://www.tiger.se/blog/archives/001546.html.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:11 FM | Google

Test

Detta är ett test.
Jag har gjort en kommentar.
Skriv inte någon kommentar, utan se inlägget ovan.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:08 FM | Google

12 mars 2005

Fel låt vann, säger jag redan 21.00

Jag har inte sett delfinalerna i år, så jag vet faktiskt inte hur de andra låtarna har varit. Men efter att ha kollat in de tio finalisterna säger jag på förhand att fel låt vann – innan ens omröstningen har börjat, för det fanns ingen rätt låt i startfältet. Ingen stack ut. Ingen var så där riktigt bra. Ingen hårpälsresare. Inte ens de förhandstippade favoriterna var bra. Sorry. Vi får nog kvala in till Melodifestivalen år 2006. Mikaels intervjuer av artisterna var kvällens stora behållning. :) Nu har jag stängt av TV:n. Helt ointressant vem som vinner. Jag som har sett varenda schlagerfestival genom tiderna, utom det året ABBA vann – då var jag på Mallorca.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:06 EM | Google

Problem med kommentarerna

Jag fick ett mail som berättade att en person har svårt att läsa kommentarerna till mina inlägg. Sidan är blank och personen måste markera texten för att den ska framträda. Fler som har problem med detta i min blog?

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:41 EM | Google

Muslimska ledare fördömer bin Ladin

Muslimska ledare i Spanien har utfärdat en Fatwa, ett religiöst påbud mot terrornätverket al-Qaidas ledare Usama bin Ladin, enligt CNN:s hemsida, skriver Ekot. Det är bra att de tar avstånd från terrorister och terrorverksamhet.

Ett religiöst påbud?
Dagens understatement?

Fatwa är väl mer än så? Den brittiske författaren Salman Rushdie fick en Fatwa. För många år sedan förklarade Irans högste ledare Khomeini att Rushdie med boken Satansverserna hade hädat islam och att författaren förtjänade att dö. En belöning på motsvarande 20 miljoner kronor utlystes för den som dödade Rushdie.

Irans regering har inte upphävt själva Fatwan, den religiösa dödsdomen – men säger sig inte vilja slutföra den längre. Upphäva Fatwan kan bara Khomeini göra och han är död. Det finns fortfarande hårdföra militanta muslimer som menar på att de tänker verkställa dödsdomen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:28 FM | Google

11 mars 2005

Ju högre upp man befinner sig, desto större blir fallet

Ordet "fallet" kan vara dubbeltydigt här.

Fallet nedför denne höga militär blev högt, jag tror inte ens han har landat än.

Hade brottsfallet handlat om diversearbetaren Nisse i Skövde som misshandlat och våldtagit sin fru under många år hade inte journalisterna varit så intresserade. Det hade nog knappast blivit en notis ens i lokaltidningen. Häktningsförhandlingen hade med alla sannolikhet inte skett bakom stängda dörrar. Det är kanske till och med så att det inte ens kommit så långt, intresset för denna typ av brott är inte så stort hos varken polis eller åklagarväsendet.

Saxat ur Aftonbladet:
Toppmilitären häktad för våldtäkt. I sju års tid ska toppmilitären ha våldtagit och misshandlat sin hustru. I dag häktades han i Mariestads tingsrätt misstänkt för grov kvinnofridskränkning, grov misshandel och våldtäkt. I måndags morse var han hög officer, med en glänsande karriär och tung post inom det svenska försvaret. På fredagen var tillvaron annorlunda. Officeren riskerar långt fängelsestraff efter svåra övergrepp på sin fru.

Och inte bara det. Han sitter i ledningen för ett stort idrottsförbund. Det uppdraget riskerar han att förlora nu. Överbefälhavare Håkan Syrén har framlagt en begäran till regeringen om att officeren ska entledigas från sin höga chefsbefattning inom militärledningen. Det blir ett fall, likt utför ett stup.

Han nekar givetvis. Han anser inte att han inte har gjort något brottsligt. Det kanske var den lede fi han misshandlade och våldtog? Nu finns vittnen åklagaren kan åberopa, kollegor och andra som har noterat sakernas tillstånd. Det var inte frun som gjorde anmälan.

Våga fråga. Våga se. Våga anmäla.
Det är bättre än att veta,
se och känna till, men inget göra.

Våld inom familjen finns inom alla samhällsskikt. Det är tyvärr så, det kan nog vilken kvinnojour som helst bekräfta.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:18 EM | Google

Gasläcka vid Karlberg

Gasläcka

Vid Karlberg var ett helt kvarter avspärrat på grund av en större gasläcka, vid halv tolvtiden i förmiddags. Bussen släppte av oss vid hållplatsen innan och vi fick gå runt hela kvarteret till Karlbergs station. Även där var det fullt pådrag med polis och brandkår.

När ska stadsgasen avvecklas? Är det inte omodernt vid det här laget? Jag tycker inte om gas. Varken i form av gasolkök eller gasspisar. Jag har bott i ett par lägenheter med gas och alltid levt med den rädslan och ofta bytt till en lägenhet med vanlig elspis.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:31 EM | Google

En ny blog var 6:e sekund

"Webblogg, en sorts dagbok på nätet." En väl inpräntad fras :). Den blir nog svår att bli av med, för dem som tycker att den inte överensstämmer med verkligheten. I intervju efter intervju, både i radio, TV och i tidningar har den frasen upprepats. Ribban har lagts i och med det kanske?

Det kanske är så att den som vill något mer med sitt skrivande kanske får sluta blogga om han eller hon vill undvika att förknippas med dagbok på nätet? Med tanke på att det startas en ny blog (enligt programmet) var 6:e sekund (globalt sett) så kanske marknaden snart är övermättad?

Mediemagasinet tog upp fenomenet bloggar i samband med sitt program om "självkritiskt mediegranskande". Inget nytt under solen kom fram tycker jag, men inslaget var anpassat till programmets huvudämne och handlade om bloggar som påverkat till att medie-moguler avsatts eller tvingats sluta. Även under pågående valkampanj i USA hade en del bloggar stort inflytande och påverkade (kanske inte valutgången), men i alla fall valet – genom sina avslöjanden om vissa politiker och politiska fenomen.

Men sanningen är att för de flesta är bloggen en slags dagbok på nätet. Tankar och funderingar om dagsaktuella händelser, vare sig det gäller sitt privatliv eller händelser och nyheter, inrikes eller utrikes. Jag tror inte att bloggarna i Sverige kommer att påverka valutgången 2006 eller påverka så att någon nyhetschef för Rapport eller Aktuellt avgår. Eller? Den som lever får se :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:10 FM | Google

10 mars 2005

Höna av en fjäder?

Det har varit mycket plåtskrammel på olika mailinglistor i dag, för och emot gryningsräden mot Bahnhof. Patrick har lagt upp lite matnyttig information. Jag säger varken bu eller bä, jag tycker nog att det kanske kunnat lösas på ett smidigare sätt. Men ett agerande av detta slag tyder nog på att det kanske finns information som inte kommit ut, som kan ge gemene man svar på frågorna runt detta. Tiden får utvisa vad facit blir.

Antipiratbyråns sajt hostas för övrigt av Bahnhof.
Frågan är hur länge till? :-)

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:50 EM | Google

Alkolås på mobilen

Alkolås på mobiltelefonen är numera ett faktum skriver tidningen Ny Teknik, Australiensiska operatören Virgin Mobile har en tjänst där användaren kan spärra vissa mobilnummer före festandet. En av tre ringer exet från krogen och det kanske är lite pinsamt dagen efter och därmed kanske en option att spärra ut just det numret.

Frågan är om inte alkolås på datorer vore en option :). Vissa blogginlägg, mail eller inlägg i olika fora kanske inte borde göras under alkoholens påverkan?

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:03 FM | Google

Kontraster

Vinterväg

På sommaren är det en grusväg med en sträng gräs i mitten, nu på vintern en vit väg, som för en gångs skull blivit plogad. Tyvärr utlovas mer snö under helgen. Som kontrast till denna vinterbild av vår lilla lokala väg hemmavid så har jag lagt upp lite bilder, ljud och filmer från Thailand under Dagens bild, se menyn ovan.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:41 FM | Google

9 mars 2005

Bloggtreklöver 35

Motvallsbloggen

Karin's Style Blog

nickes.org

Maila gärna tips om andra bloggar du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:27 EM | Google

Jakten på den perfekta kroppen

Är det bara jag som tycker tjejen var snyggare helt naturell (kräver Flash installerat), det vill säga innan retuscheringen?

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:23 FM | Google

Chattar du via MSN?

Se upp för masken Kelvir som sprids via chattjänsten MSN, meddelandet ser ut att komma från någon i ens kontaktbok och är antingen bifogad som fil eller oftast som en länk till någon nätsida. Klickar du på länken är det inte så bra. Masken sprider sig vidare till alla i din adressbok och öppnar den en bakdörr in i datorn. En öppen bakdörr är inte bra, de som vet att den finns kan gå in och rumstera om rejält i din dator och kolla vad som finns där, samt använda din dator till bus på andras dator – utan att du ens märker det. Såvida du inte har uppdaterat ditt virusskydd. Har du inget sådant? Yisses. Skaffa ett på stört.

Först spreds version A, B, C och nu verkar det finnas en variant D, W32.Kelvir.

Vilken man än drabbas är spelar nog ingen roll. Ingendera av dem verkar speciellt snälla och trevliga. Jag har medvetet valt bort ICQ, MSN och andra liknande tjänster på grund av att jag inte anser att det är säkert att använda dem. Det finns andra sätt att kommunicera på.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:24 FM | Google

8 mars 2005

Hamsterpaj och Piratbyrån hämnas på Antipiratbyrån genom sabotage.

Visst kan var och en ha olika åsikter om fildelning och huruvida det ska vara lagligt eller inte. Antipiratbyråns metoder kan diskuteras och så görs det in facto också. Men det Hamsterpaj och Piratbyrån sysslar med är bara barnsligt och förstör för alla, inte bara för dem.

Saxat från IDG:
Branschorganisationen Antipiratbyråns hemsida är sedan söndagskvällen sänkt av en pågående Javaskript-attack. Ungdomssajten Hamsterpaj.net startade attacken och Piratbyrån hjälper till genom att tillhandahålla verktyg på sitt forum.

Det är ett javascript som sägs sänka Antipiratbyråns hemsida. Javascriptet kommer urspungligen via hemsidan Hamsterpaj. På Piratbyråns forum finns länkar till det aktuella skriptet och där ges även möjlighet att vara med och delta i attacken aktivt. Det finns även beskrivningar hur man anonymt kan attackera Antipiratbyrån. Moget! Så djävla barnsligt så det nästan är sanslöst. Inte bara barnsligt, frågan är om det inte är snudd på olagligt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:23 EM | Google

8:e mars är den Internationella kvinnodagen, men gör den skäl för namnet?

Den 8 mars firas nu i Sverige, och förhoppningsvis i resten av världen, med möten och demonstrationer för att markera kvinnosolidaritet och föra fram aktuella reformkrav. Det var 1977 som FN:s generalförsamling antog en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av internationella kvinnodagen.

Kommer denna dag att uppmärksammas i Sudan? Kommer några att demonstrera mot att milis och militär våldtar kvinnor i Sudan?

I Pakistan har en ovanlig manifestation mot gruppvåldtäkter och kvinnoförtryck hållits.

Den turkiska polisens gjorde brutala ingripande mot demonstrationer inför den internationella kvinnodagen. Det var så att det till och med kom en EU-protest, kanske en lite lam sådan men ändå.

I östra Kongo-Kinshasa har tiotusentals kvinnor och barn våldtagits, mellan fyra månader och 80 år gamla. Kommer demonstrationer ske i Kongo-Kinshasa på den internationella kvinnodagen?

I Somalia kommer det att finnas demonstrationståg gentemot kvinnlig könsstympning?

I Kuwait demonstrerade kvinnor för bland annat rösträtt.

Det finns hur många exempel som helst att rabbla upp som ovan. 8:e mars är den Internationella kvinnodagen, men gör den skäl för namnet? Jag vill ha lite mer fokus i nyheterna i kväll på hur denna dag har avlöpt runt om i världen, inte bara här hemma.

Det får den feministiska svenska
plaskdammen att verka lite smågrund.

Schyman ska starta ett feministiskt parti sägs det i alla fall - med vänsterinriktning enligt vad jag har läst.

Centerpartiet utlovar borgelig feminism, vinner de valet ska alla blivande statsråd i en borgerlig regering ska få utbildning i jämställdhetspolitik och könsmaktsordning. Detsamma gäller riksdagsledamöterna. Men KD som inte alls vill förknippas med feminism? Ska Maud stå med piskan och tvinga dem?

Saxat ur Svd.
"Vi vill se Maud Olofsson klämma till gubbiga företagsledare som sätter snopp före kompetens." Så skrev fyra borgerliga feminister i ett kritiskt inlägg på SvD:s debattsida nyligen. Det är dags att ledarna för borgerligheten visar "feministiskt civilkurage", löd kravet.

Jag måste ärligt erkänna att jag förstår inte skillnaden mellan vänsterfeminism och borgelig feminism.

En feminist förknippar jag med en humanist. Jämlikhet och jämställdhet är något som alla vinner på. Ingen ska diskrimineras på grund av sitt kön. Ingen ska ha fördel på grund av sitt kön. Ingen ska särbehandlas på grund av sitt kön. Ingen ska missgynnas på grund av sitt kön. Det går att dra paralleller med kön, då tänker jag på hudfärg, härkomst, samhällsklass och folkslag.

Norstedts stora svenska ordbok
humanist subst. ~en ~er
person som betonar vikten av respekt
för människans värdighet och rättigheter

Svenska Akademiens ordlista
femin|ism [-is'm] s. -en rörelse
för kvinnors jämställdhet med män

Norstedts svenska synonymordbok
jämlik - jämbördig, likaberättigad; likställd

Norstedts stora svenska ordbok
jämställ|d adj. -t
samma rättigheter och skyldigheter som annan person

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:43 EM | Google

Ju längre skiten far, desto bättre vår

Det finns många sätt att fira våren. I Sverige tänder vi en brasa och står i kylan och värmer oss. I Bulgarien är de betydligt råare, i alla fall i den den lilla byn Brodilovo i Bulgarien. Där firas våren med en uråldrig tradition, "trichane na kuche" eller "dog’s spin"

Hunden hissas upp i två rep snodda runt varann. Sedan snurras hunden runt, runt, runt, fortare och fortare, tills den blir så chockad att den bajsar och här kommer poängen. Ju längre skiten far, desto bättre vår blir det.

Givetvis förnekar Bulgariens ambassad i Stockholm kännedom om denna tradition. Jag googlade och hittade i alla fall att frasen trichane na kuche har använts av andra, fast jag begrep inte språket på ena sidan.

Hur hunden mår efter detta? Förmodligen lär den inte överleva denna lilla roliga lek människan roar sig med.

Naturen i sig är grym, det handlar om att dö eller överleva, äta eller ätas. Men vi människor är det grymmaste djuret av alla i naturen. Det är bara vi som kan tänka ut sådana här raffinerade plågsamma saker, just for fun.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:41 FM | Google

7 mars 2005

Olagligt att titta på barnpornografi

Saxat från DN:
– Tyvärr kan vi ju se en tendens att de är frågan om grövre övergrepp. Barnen blir yngre och i bland är det till och med fråga om spädbarn. Den sexuella aktiviteten blir också av grövre karaktär, i vissa fall av tortyrliknande varianter och det är oroväckande, säger en kriminalinspektör i Rikskriminalpolisens barnpornografigrupp.

Justitieministern vill undersöka om lagen mot barnpornografi ska göras om så att det även blir olagligt att titta på barnpornografi, inte bara olagligt att inneha den. Men hur ska det gå till? Ska farbror polisen komma hem och kolla i datorns cache? Den som ändå medvetet är ute i olagliga ärenden brukar vara ganska medveten om hur spåren ska raderas. Det är inget svårt.

Tipsen till polisen har ökat. Allt fler barnpornografibrott polisanmäls. Förra året anmäldes 599 misstänkta brott. Det är bra. Jag förmodar att siffrorna gäller personer som lagrat barnpornografi på sina datorer. Men en stor del av polisens arbete är även att utreda de sajter som finns och bilderna som exponeras där. Om någon råkar hamna på en sida där det till synes förekommer barnpornografi ska man numera anmäla det till childabuse@rkp.police.se, eftersom Rädda Barnens Hotline har lagts ned. Då har polisen chans att få nys om nya sajter som dyker upp eller har flyttats. Nya bilder. Nya barn.

Vad händer om Agda eller Nisse klickar på en länk och hamnar på en sida med barnporr? Ska de helt plötsligt anses som lagbrytare? Ingen kommer att våga anmäla sajter som innehåller barnpornografi om denna lag träder i kraft. Det kan jag garantera.

Den brevlådan kommer det att eka tomt i om det blir olagligt att titta på barnpornografi, även om det nu sker utan uppsåt. Vem vill erkänna att man oavsiktligt begått ett brott? De enda mail som lär hamna där är om någon har upptäckt att en person har barnpornografi på sin dator. Men hur ofta sker det? Jag kan tänka mig att många upptäcker detta när de är uppkopplade via fildelningsprogram.

Jag har hört (via en som själv använder fildelningsprogram) att om användaren inte ställer in programmet rätt kan andra ta del av information på hårddisken, som inte egentligen är avsett för utdelning. Ja, jag skriver att jag har hört, för jag har faktiskt inget sådant program själv på någon av mina datorer. Men jag har hört att detta förekommer, tyvärr i negativa sammanhang. Nakenbilder som hamnat ute på nätet, som definitivt inte var avsedda för publik spridning, som ett exempel. Försvarshemligheter hittades på detta sätt läste jag om häromdagen. Men hur stor är anmälningsviljan i dessa sammanhang?

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:57 FM | Google

Bloggtreklöver 34

Sassas samlade svammel.

MerAnda

När jag ändå har ordet.

Maila gärna tips om andra bloggar du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:34 FM | Google

6 mars 2005

Observer har utökat sin bloggbevakning

Jag har sett nu ett tag att det kommer besökare från http://www.observer.se/. Jag har inte tänkt så mycket på det förrän häromdagen då tänkte att jag skulle surfa förbi och se om jag kunde se anledningen till dessa besök. Jag finner, till en viss förvåning, att Observer inte längre bara bevakar den lista av tio bloggar det varit så mycket debatt om, inte bloggarna i sig kanske utan mer listan och dess tillkomst.

Observer

Jag tänker dock inte ändra inriktning på min blog och bli mer pretentiös eller sätta krokben på mig själv för att överträffa mig själv, gång på gång. Nej, det här är min gamla vanliga blog och kommer att så förbli. Konceptet ligger lagt sedan 1997, jag skriver om det jag tycker är intressant och sådant som får mig att tänka till och fundera på, eller om helt vanliga händelser eller aktuella nyheter – för att jag vill skriva om just det, nu och då. Visst hoppas jag, som alla andra, på att några tycker det är värt mödan att läsa det jag skriver. Kanske inte alltid, men då och då.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:20 EM | Google

Vasaloppet

Jag brukar alltid titta på starten på Vasaloppet, resten är ointressant för min del. Alla dessa människor liknar ett lämmeltåg. Jag tycker synd om dem som står allra längst bak. De får vänta, för när elitåkarna har åkt iväg och mellanklassen börjar röra på sig, bildas det alltid en propp inför backen upp efter starten. En propp som till synes står helt still. Jag önskar alla lycka till. Två gubbar körde sina 50+ lopp i år. Strongt gjort. Själv skulle jag nog knappt orka första backen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:20 FM | Google

5 mars 2005

Ungdomarna har inte patent på Internet. Sorry kids!

Jag fick ett mail i dag från en man som är 75 år och som satt och knackade på sin första hemsida. Bara det tycker jag är ganska häftigt. Det finns inga begränsningar, åldern spelar ingen roll. Det är ofta äldre hör av sig till mig via mail. De kanske tycker att det är ganska befriande att jag är 50+? Han ville tacka för den hjälp han fått av min html-guide.

När jag drev Dagbok på nätet fanns många både 55+ och ända upp till 65+ som skrev dagbok på nätet och detta var alltså runt 1998-99. Vad jag vet har en dött, men en gammal dam is still going strong - besök Succé som fick överta Dagbok på nätet.

Själv kopplade jag upp första gången på våren 1996. Jag minns att jag kopplade upp några gånger och tänkte vad är detta? Jag förstod inte vitsen med nätet. Vad fanns att tillgå? Det var definitvt inte samma utbud som nu. Efter ett par uppkopplingar var jag böjd att ge fan i Internet. Men envis som jag är så fortsatte jag och på den vägen är det. Men datorer har jag jobbat med längre än så, till och med på den tiden då de inte ens hade en hårddisk utan allt kördes via floppy-diskar och operativsystemet hette DOS.

Min html-guide har haft några miljoner besökare sedan 1996. Jag har skrivit om HTML i tidningen Internetguiden, som numera inte finns. Nej, den lades inte ned för att jag medverkade i den :-). Min htmlguide ha länkats till och omskrivits i media. Det retar tydligen en del :). Det har retat många under årens lopp. Yisses, vilka mail jag har fått om just min ålder.

– "Asså, du är ju för fan lika gammal som min morsa. Lägg ned kärringdjävel!"

Pubertala gossar klarar inte av att en kärring lika gammal som deras morsa ska tala om för dem hur man kodar html korrekt :)))) Gamla tanter ska inte bre ut sig. Gamla kärringar ska inte ta plats. Men nätet är till för alla. Det finns inga åldersgränser på nätet. Ungdomarna har inte patent på Internet. Sorry kids! Jag läste på en blogg att skribenten hoppades på att INGEN skulle rösta på min blogg på IDG. Såååååååå dålig är den väl inte :).

// Annica Tiger - ingen grå gammal tant

Annica Tiger 5:19 EM | Google

Blogglunch Stockholm

Blogglunch Stockholm Söndag 13/3 på Bagpipers Inn som ligger nära Karlberg och St Eriksplan. Anmälan görs hos Bengt, så han vet hur många han ska boka bord för.

Update:
14:00 och inte 13:00

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:01 FM | Google

4 mars 2005

Må de få 100.000 minus karmapoäng

Tsunamibrev som drabbar anhöriga skrev jag om nyligen. Nu kommer de som spammail till kreti och pleti. Detta fick jag nyss. Folk går ju på Nigeriamailen så varför skulle inte folk gå på Tsunamimail. Lukrativ bransch verkar det vara hur som haver. Själv tycker jag detta suger fett och må de få hundratusen minus karmapoäng.

// Annica

Dear partner

This letter may come to you as a surprise due to the fact that we have not met personally. My name is Lars Jerry, a business merchant in Indonesia. I was a victim of the TSUNAMI disaster that led over 174,000 people dead in Indonesia's Aceh province.

Well, I lost all my family members and was seriously injured as a result of this catastrophe and currently hospitalised in Dubai, U.A.E. My illness has defiled all form of medical treatment and I only have about a few months to live according to medical report. I have not particularly lived my life so well, as I never really cared for anyone not even myself but my business. But now I regret all these as I now know that there is more to life than just wanting to have or make all the money in this world. Now that I know my time is near, I want to will and give most of my properties and assets to you to enhance the relief of other Asian Tsunami Victims and other charity aid. I have decided to give alms for charity aid, as I want this to be one of the last good deeds I do on earth. But i am afraid most of these charity organisations will use it for their personal interests without someone to co-ordinate this task.

Hence, i am seeking a trust-worthy person who is able to help me carry out this great task. Now that my health has deteriorated so badly, I cannot do this my self any more. I lost alot of money, assests, properties, etc due to this disaster. Meanwhile, i still have $9,500,000.00 USD (Nine million five hundred U. S. dollars only) cash deposit that I have with a Financial Firm Abroad. I will want you to help me collect this deposit and dispatched it for humanitarian aid. Also, you will let them know that it is I Lars Jerry that is making this generous donations to them to serve as memorial while I was on earth. I am writing this from my laptop computer in my hospital bed where I wait for my time to come. I pray that God uses you to support and assist me with good heart.

Also, these are the necessary criteria you have to meet before I will give you the full authority over the fund:

(a). My conviction of your transparent, honesty and diligence and you will treat this transaction as I have instructed you to do.

(b). Upon the receipt of the funds, you will promptly release $3,000,000.00 USD to charity aid to help the needy, $5,000,000 USD will be used for investment and you will ONLY take the balance $1,500,000.00 USD for your noble assistance.

(c). You must be ready to produce me with enough information about yourself to put my mind at rest, by providing your full beneficiary name, your contact address, telephone and fax numbers for further communication.

(d) All necessary legal documentations must be undertaken before you can have the full right over this fund and other properties which i will give to you in due course.

(e) Also, you will be entitle to 20% of the annual income of any investment you wish to go into in rder to enhance further charitable work. I would suggest that you can invest this money into stocks, properties, bonds, etc. or any lucrative business you may suggest.

I will bring you into the complete picture of the transaction when I have heard from you. Your urgent response will be highly appreciated with all your contact details.

Thanks for your anticipated cooperation and Gob bless you.

Yours faithfully,

Lars Jerry.

Annica Tiger 4:58 EM | Google

Dagsmeja

Se upp i backen brukar man hojta. Numera är det kanske bättre att säga se upp i nacken. Jag råkade kika upp och såg denna enorma istapp på taket mittemot där jag gick. Jag skulle inte velat ha den i huvudet.

Istapp

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:38 EM | Google

Somalias kust är förgiftad

Vattnet är renare i Phuket än före flodvågen. En förklaring är att jättevågorna förde ut mycket av turistnäringens smuts längre ut till havs och någon ny nersmutsning har inte skett, eftersom en stor del av de strandnära hotellen förstördes och turisterna inte kommit tillbaka dit, läser jag på SR Ekot. Nå, om inte vattenrening står som prio ett på agendan lär det inte dröja länge förrän det är som vanligt igen.

Men i Somalia har de helt andra problem efter Tsunamin. Jag hörde på nyheterna i morse (har inte hittat info på webben) om att Somalias kuster inte, likt Phukets kuster, blivit renare. Tvärtom har jättevågen dragit med sig föroreningar och gifter som dumpats utanför Somalias kust och nu har dessa hamnat på torra land och befolkningen som exponeras av dessa föroreningar mår inte bra av detta.

Det är lite av det som göms i snö, kommer upp vid tö. Det nämndes att även kärnavfall dumpats olovligt utanför Somalias kust. Vilka konsekvenser kan det ge på längre sikt om de spolats iland? Vilka har dumpat allt skit? Typiskt nog sade de inget vid nästa nyhetssändning, när jag satt beredd med penna och papper. Jag försökte ringa och kolla, men han som satt vid helpdesken bad mig återkomma senare, för han hade inte tid att kolla varför inslaget togs bort i nästa sändning.

Update:
Jag har varit in en sväng till stan, men nu letade jag på SVT:s hemsida, men hittade fortfarande inget. Men i kommentarerna finns läsvärda länkar. Tack för dem.

BBC News

The Standard

Times

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:53 FM | Google

Obegripligt spammail

Veckans underligaste spammail. Inte för att jag brukar läsa de mail som slinker igenom filtret på servern, utan oftast så kollar jag rubriken, samt de första två raderna av innehållet och sedan deletar jag mailet rakt av. Spammail kollar jag alltid när jag är offline, för säkerhets skull. Men detta nedan fattar jag inte ett jota av. Inte vad det handlar om knappt och vem som står bakom, det vill säga vilken url det gäller. För det fanns ingen länk med eller bilaga. Varför då göra sig åbäket att sända ut det. Det var inte adresserat till mig så det var alltså ett massutskick.

// Annica Tiger

Ph acy is Ne st
The est y of arm Inc
e Yo xual Des Spe ume by %
reas ur Se ire and rm vol 500
100 ural and de Eff - in con t to wel
wn bra % Nat No Si ects tras
l-kno nds. Expe ce thr es lon
gas rien ee tim ger or ms
Wor de shi g wit hou ld Wi
ppin hin 24 rs SP -M
UR The we and Saf
Wa Ph acy is Ne
st The est y of arm
Inc e Yo xual Des Spe ume by
% reas ur Se ire and rm vol
500 100 ural and de Eff - in con
t to wel wn bra % Nat No Si ects
tras l-kno nds. Expe ce thr
es lon gas rien ee tim ger or
ms Wor de shi g wit hou
ld Wi ppin hin 24 rs SP
-M UR The we and
Saf Wa Ph acy is
Ne st The est y of
arm Inc e Yo xual Des Spe
ume by % reas ur Se ire and
rm vol 500 100 ural and de Eff
- in con t to wel wn bra % Nat No Si
ects tras l-kno nds. Expe
ce thr es lon gas rien ee tim
ger or ms Wor de shi g wit
hou ld Wi ppin hin 24 rs
SP -M UR The we
and Saf Wa Ph acy
is Ne st The est
y of arm Inc e Yo xual Des
Spe ume by % reas ur Se
ire and rm vol 500 100 ural and
de Eff - in con t to wel wn bra % Nat
No Si ects tras l-kno nds.
Expe ce thr es lon gas rien
ee tim ger or ms Wor de shi
g wit hou ld Wi ppin hin 24
rs SP -M UR The
we and Saf Wa Ph
acy is Ne st The
est y of arm Inc e Yo
xual Des Spe ume by % reas
ur Se ire and rm vol 500 100
ural and de Eff - in con t to wel wn bra
% Nat No Si ects tras l-kno
nds. Expe ce thr es lon gas
rien ee tim ger or ms Wor
de shi g wit hou ld Wi ppin
hin 24 rs SP -M UR
The we and Saf Wa
Ph acy is Ne st
The est y of arm Inc
e Yo xual Des Spe ume by %
reas ur Se ire and rm vol 500
100 ural and de Eff - in con t to wel
wn bra % Nat No Si ects tras
l-kno nds. Expe ce thr es lon
gas rien ee tim ger or ms
Wor de shi g wit hou ld Wi
ppin hin 24 rs SP -M
UR The we and Saf
Wa Ph acy is Ne
st The est y of arm
Inc e Yo xual Des Spe ume by
% reas ur Se ire and rm vol
500 100 ural and de Eff - in con
t to wel wn bra % Nat No Si ects
tras l-kno nds. Expe ce thr
es lon gas rien ee tim ger or
ms Wor de shi g wit hou
ld Wi ppin hin 24 rs SP
-M UR The we and
Saf Wa Ph acy is
Ne st The est y of

Annica Tiger 5:12 FM | Google

3 mars 2005

Längtar bort från kylan

Kylan verkar stanna.
Jag läste att våren lär bli en månad sen i år.
Brasa, dubbla koftor, raggsockar och halsduk inomhus.
Det kan inte vara rimligt att kylan får härja fritt,
Snart fryser väl vattnet. Det brukar frysa om tjälen blir djup.

Börjar redan drömma om att resa till
sydligare nejder med lite mer mänsklig värme.
En Sista Minut-resa kanske?
Vilket ord. Sista minuten i livet eller sista resan?
Sista Minuten ger inga bra vibbar för en flygrädd :).

Eller kanske jag ska ta och köpa mig ett en solhimmel.
Genereras det inte lite värme under en dito?
Jag har aldrig solat i en solariumsäng, misstänker starkt
att jag skulle få cellskräck och panik.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:14 EM | Google

Tsunamibrev

Jag var negativ till publiceringen av namnlistan på saknade i tsunamikatastrofen. Jag ogillade även exponeringen i kvällspressen av offren. Jag tror att mycket av det som har hänt och händer nu, enligt SvD, skulle kunnat undvikas. Det finns folk till allt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:02 EM | Google

Prostitution bakom slöjan

Muhammed vare lovad! Prostitution ska enligt islam bestraffas med spö eller dödsstraff medelst stening. Men det finns kryphål i Koranen (alltid till männens fördel), ett av dem är företeelsen Sighe – som är ett tillfälligt partnerskap (kortäktenskap), som kan vara från en kvart (eller vad det nu tar för en snabbis) till ett halvår. På så sätt blir utnyttjandet av prostituerade helt legalt. Mullan frågar hur länge de ämnar vara gifta och viger dem sedan enligt Koranen.

I dokumentärfilmen "Prostitution bakom slöjan", som sänds i kväll SVT 1 klockan 22.00, har en sådan ceremoni filmats. Flickan fick 200 dollar för ett halvårs Sighe. Mannen var långt över 60 år. Det var han som yttrade "Muhammed vare lovad!". Lyckligt bröllop!

Så kommer vi till en annan delikat fråga. Jag vet inte så mycket om Buddhismen, mer än att människan anses själv bära ansvar för sina handlingar, karma, inte ska medföra återfödelse. Allt anses ha sin orsak och verkan. En ond handling resulterar i ett lidande i nuvarande liv eller i ett kommande liv. En god handling ger bra karmapoäng. Den som samlar på sig många karmapoäng får ett bättre liv i sitt nästa liv efter döden. Allt liv föds, dör och återföds i ett evigt kretslopp. Efter många, många liv kanske det inte längre finns några onda tankar kvar i själen och då kan man slippa den kropplsiga världen och gå över till nirvana och hamna i den rofyllda andliga världen.

Sexturismen i Thailand som vi turister ser på Patong och Pattaya är bara toppen på isberget. Nu när jag var där nere pratade jag med flera oberoende källor om just detta och det är faktiskt, underligt nog, den lokala befolkningen (läs männen) som utnyttjar prostituerade i en stor omfattning. Det var inte lätt att ta till sig denna information. Den gick stick i stäv gentemot min syn/tro på hur karmapoäng samlas.

Äktenskap i Thailand är ofta arrangerade, oavsett om det gäller buddister eller muslimer. Visst faller säkert en del äktenskap ut bra, kärlek kan ju växa fram. Men ofta har männen flera andra kvinnor vid sidan om och med tanke på att jag hörde siffror om att ungefär 50 procent av de prostituerade bär på HIV eller har utvecklat AIDS misstänker jag att många män drar med sig smittan hem till sin fru. Prostitution är olagligt i Thailand, men polisen måste verkligen ha ett enormt tunnelseende, läs längre ned vad UD skriver.

Paradiset Thailand! Ja, för oss turister är det ett paradis. Billigt. Sol. Bad. För kåta män finns det hur många unga flickor att vraka och välja emellan. Men lokalbefolkningen tjänar, som ett exempel, 200 Baht om dagen (det gjorde min vän Lee på sitt kontorsjobb innan hon blev strandförsäljare), vilket inte ens är 40 svenska kronor. De illegala invandrarna från Burma får än mindre betalt för ett dagsverke, ofta på byggen och andra liknande jobb.

När man reste ut lite utanför allfartsvägarna såg man skillnaderna tydligt. En del bor i plåtskjul, som inte ens skulle duga som carport här hemma i Sverige. Andra bor i lyxiga villor. Thailand är kontrasternas land. Jag är glad att jag bor i Sverige, trots vårt klimat.

Enligt UD har Thailands respekt för de mänskliga rättigheterna försämrats under det senaste året. Klyftan mellan fattiga och rika ökar, och inom polisen och rättsväsendet är korruptionen utbredd. För närvarande sitter ungefäre 300.000 personer i thailändska fängelser, sdär det egentligen bara finns plats för 100.000. Dödsstraff förekommer, de senaste fem åren har omkring 50 personer avrättats.

Nu varnas även thailändska flickor för att följa med svenskar och andra utlänningar hem till deras hemland, i tron att de ska få ett bättre liv. Ofta får de inte det. De blir behandlade som tjänstehjon och inte sällan misshandlas de om de inte lyder minsta vink. Det finns svenska män som satt det i system att importera kvinnor, innan två år har gått dumpar de dem. Ingen håller koll på det. En man är enligt en kvinnojour inne på sin elfte importerade kvinna.

Men det ovan om importerade kvinnor som behandlas illa gäller givetvis inte alla. Det finns många lyckliga äktenskap. Men problematiken finns. Det är ett fåtal män som utnyttjar dessa kvinnor och som utmärker sig och förstör för kollektivet.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:56 FM | Google

2 mars 2005

Vlog - videobloggar nästa trend?

New video technology enables bloggers to express themselves in newscast, documentary or reality TV styles. Vlog. Allt till det facila priset $99.95. Men tanken är intressant.

Web-cam i all ära, men hur många bloggare använder det som komplement? Moblog är inte heller så vanligt. Än. Nokia Lifeblog är ett sätt. Podcasting har vad jag förstått inte än blivit så populärt, att göra egna radioprogram eller ljudinspelningar och lägga ut för nedladdning.

Själv fördrar jag text. Någon bild.
En gammal hederlig dagbok på nätet med andra ord.
Samma gamla koncept sedan 1997.

Men visst finns det potential i bloggningen.
För dem som vill skilja sig från mängden.
För dem som vill vara i framkanten.
Vad kommer härnäst?

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:37 FM | Google

Spamannonser via Google Adsense

Spam

Jag vill inte ha pillertrillerannonser på min anslagstavla. Jag fick ett mail när jag var i Thailand att det visades annonser för diverse potenshöjande medel och det kändes inte så kul. Där på plats kunde jag inget göra.

Men nu har jag försökt att filtrera bort pillertrillerannonserna. Det tokiga som nästan gör mig skogstokig är att filtreringen sker genom att man manuellt lägger in url för url. Jag har inte hittat något annat sätt att åtgärda det hela på. Jag kanske har missat något? Det borde finnas en slags kategorisering, typ pillertrillerannonser och sexannonser, två kategorier jag misstänker att många vill undvika att exponeras på sin hemsida. Jag mailade Google i går och föreslog att de ska kika på detta. Det kan inte vara rimligt att sitta och kopiera urlar och lägga in den själv, one by one.

Det roliga är att det är bara på första sidan på anslagstavlan dessa lite udda annonser visas, ingen annanstans på guiden har jag sett eller hört klagomål om detta fenomen.

Jag fick svar från dem
nu på morgonen. Snabbt jobbat!

Tack för ditt email. För närvarande kan du tyvärr inte filtrera bort enstaka annonser eller olika typer av annonser. Det enda sättet att filtrera bort annonser från din webbplats är att blockera alla annonser från den annonsörens webbplats. I framtiden kanske vi dock kan förbättra den här funktionen så att publicister kan få mer kontroll över annonser samtidigt som de kan fortsätta att erbjuda ett varierat annonsinnehåll. Vi värdesätter dina kommentarer och tar gärna emot ytterligare förslag på hur vi kan förbättra Google AdSense för dig.

Vilket i sig innebär att det är fortsatt handpåläggning som gäller. Men kanske kommer det en lösning om tillräckligt många ser detta som ett problem?

BTW - vad betyder dessa sökningar? Bus på G?

2005.02.28 21:57:24 82.112.100.116 Search: query for '.*'
2005.02.28 21:57:28 160.252.73.2 Search: query for '.*'
2005.03.01 11:02:18 205.234.132.50 Search: query for '.*'
2005.03.01 11:02:34 205.234.132.50 Search: query for '.*'

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:23 FM | Google

1 mars 2005

Kylan går genom ben och märg

Minus 22 grader i morse var det när jag kikade på termometern. Där min själ fortfarande finns var det 34 plusgrader när kroppen for hemåt. Hela 56 graders skillnad! Inte undra på att jag börjar känna mig snuvig och jag fryser som en mört. Det är mars nu och jag hoppas våren är på ingång inom kort, sisådär lagom efter att alla barn har fått sina sportlov och kunna åka skidor, pulka eller vad de nu gör på sportlovet.

Jag har fortfarande inte riktigt ställt om min inre klocka. Första natten vaknade jag kvart över tolv, alltså en kvart över midnatt - pigg som en mört eftersom det var den tid jag brukade gå upp i Thailand, kvart över sex på morgonen för att avnjuta hotellfrukosten. I natt vaknade jag någon timme senare, lika klarvaken :). Jag hoppas att min själ snart kommer hem så att min kropp börjar fungera normalt.

Förövrigt vill jag avskaffa vintern.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:53 FM | Google

Internets mörka gränder är många

Jag fick ett mail med urlar till barnporrbilder. Jag vill inte se sånt längre, så jag bara svarade och hänvisade till Rädda barnens hotline, som jag nu ser har lagt ned sin verksamhet. Rädda barnen har efter många års verksamhet stängt ned sin hotline. Dit kunde jag alltid hänvisa folk förut. Under årens lopp har de gjort ett gigantiskt arbete och ska ha en stor elogé för detta. Men jag vet att resurserna bara minskade och minskade till den biten av deras verksamhet och jag förstår att de var tvungen att lägga ned till slut.

Det en särskild enhet inom Rikskriminalpolisen som nu ska hantera sexuella övergrepp mot barn och spridningen av barnpornografibilder- och filmer på Internet. Hur mycket resurser de nu har för detta är en annan fråga. Men mailadressen till dem är childabuse@rkp.police.se. Ladda inte ned några barnpornografiska bilder till din dator och sänd dem vidare till dem, då begår du själv ett brott – utan sänd dem länken till sidan eller bilden du vill anmäla. För råkar du hamna på en sida med barnporr, blunda inte bara och tryck på Back-knappen. Ta besväret och sänd länken till polisen. För barnet, barnens skull.

Jag fick ett mail om en svensk hemsida som länkar till porrsidor (engelska dito) som innehåller bilder på våldtäkter, blodiga dito – med kniv- och vapenhot inblandade – snuff-movies och rapes.

Rape

Denna bild har jag censurerat lite, men det framgår säkert med all tydlighet att tjejen inte har det så kul i sänghalmen. Ingen kan identifieras via denna suddiga bild, annars hade jag inte lagt ut den.

Vart anmäler man sådant här? Vilka är det egentligen som har utbyte av att sitta och kika på bilder som dessa i upphetsande syfte? Djävla psykopater måste det vara.

Vem eller vilka har tid att
utreda när vuxna far illa?
Här blev jag lite ställd.
Ställd. Beklämd. Ledsen. Trött.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:25 FM | Google