« maj 2004 | Startsidan | juli 2004 »

30 juni 2004

Att handla på nätet

Boken "Korkade vita män" av Michael Moore har jag äntligen fått tummen ur baken och nu beställt via nätet. Jag tänkte mjukstarta med att läsa den innan jag ser filmen Farenheit 9/11.

Av bara farten botaniserade jag runt och köpte på mig lite andra böcker. Böcker är en av mina passioner. Jag fastnade för boken "Den tusende gången", en skrämmande berättelse om en faders övergrepp på sin dotter och "Blackbird" som handlar om en ensam liten flickas uppväxt. Inga slutsatser ska dras av mina bokval just i dag :).

Nu har jag lite läsning ett tag framöver.

Bokus brukar vara snabba när det gäller leveranser. Jag tycker det är så skönt att kunna sitta hemma vid datorn och köpa böcker. Skivor, filmer och böcker är väl det enda jag köper via nätet. Jag får alltid dem hem med en bifogad faktura. Att använda Visa-kortet på nätet känns inte så där jättetryggt. Inte än.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:05 EM | Google

Sandlådepolitik

Jag bor inte i USA och det är jag glad över. Den enda bilden jag har av Bush är den jag ser i media. Huruvida den är vinklad, förskönad eller korrekt har jag svårt att bedöma. Men det jag har sett har gett vid handen att jag ibland till och med har tvivlat på Bush förstånd. Är han vuxen? Är han vuxen sin uppgift? Det är inget dagis han jobbar på, men stundtals verkar det som om han fortfarande befinner sig i sandlådan, där småpojkarna leker krig och kastar sand på varandra. Men de har säkert kul när de lattjar där. Synd bara att sandsprättandet påverkar en hel värld, som inte kan påverka eller stoppa det – inte ens FN. Kriget i Irak eller rättare sagt kriget mot terrorismen kommer inte att vinnas av Bush och hans kompisar i sandlådan, tyvärr är det nog al-Qaida som dragit mest fördel av det än så länge. Jag hoppas att det i förlängningen ska sluta med att det irakiska folket står som vinnare. Men dit är det långt.

Jag ser fram emot att se filmen Fahrenheit 9/11. Michael Moores dokumentärfilm må kanske vara lite färgad av hans egna åsikter om Bush och hans administration, men som jag såg på TV att en kille ur publiken sa:
– Även om bara hälften är sant, så är det en förfärligt.

På tal om sandlådor. Jag kommer osökt in på tillsättandet av Portugals premiärminister, José Manuel Barroso, som EU-kommissionens näste ledare.

Saxat ur artikeln ovan:
–En urvalsprocess där ett litet antal personer sätter sig bakom stängda dörrar och diskuterar olika kandidater, inte så mycket utifrån deras meriter som vad man har emot dem, tills ett namn återstår som möter minst motstånd, det är en parodi och inte värdigt ett demokratiskt samhälle, menar en EU-expert som Dagens Nyheter talat med.

En kompromiss, en halvmesyr? En person som blev vald inte för att de som valt gillar honom speciellt mycket utan den enda orsaken tycks vara att han valts för att han inte gjort sig till tillräckligt stor ovän med någon. Varför inte ha direktval av EU-kommissionens ledare i EU-parlamentet istället? Varför detta käbbel om de olika portföljerna? Bara det gör mig fundersam. Varför är det så viktigt att de så kallade "tunga" portföljerna går till de stora länderna? Är det inte den kommissionär som är mest skickad att tillföra portföljen något som ska väljas och inte knyta portföljen till ett specifikt land?

Hur kommer Barroso att kunna leda EU om han inte har någon pondus? Kommer han fortfarande att vara den snälla killen som inte vill göra sig ovän med någon eller något? Jag är orolig för att de stora kolosserna, Tyskland, Spanien, Frankrike och Storbritannien, kommer att utnyttja honom som en nickedocka. Portugal har ett stort jordbruksbidrag, jämfört med andra länder och speciellt de nytillkomna medlemmarna i EU, hur ska Barroso kunna vara neutral om krav ställs på att Portugals och andra länders jordbruksstöd ska minskas – till förmån för andra?

Förenta Staterna Europa är det dithän vi är på väg? Ordet "förenta" betyder mellanstatlig samverkan. Samverkan är synonymt med ordet samarbete. Men är inte EU på väg att bli något utöver detta? Jag skulle inte vara så EU-negativ om det bara handlade om mellanstatlig samverkan. Samarbete behövs i en den värld vi lever i. Fast vad det samarbetet har med storleken på jordgubbar och hur böjd en gurka får vara, är för mig obegripligt. När EU inte ens har kunnat enas om regler för hur djurtransporterna ska ske på bästa sätt under alla dessa år frågan har diskuterats säger en hel del tycker jag om vilka tidsödande processer det handlar om och var fokus är placerat.

Jag ser med oro på att allt mindre personer får allt mer makt. Frågor som är viktiga för oss vanliga människor (oavsett vart i Europa vi bor) riskerar att försvinna på vägen till beslutsfattarna, allteftersom vägen dit blir allt längre och längre. De mindre länderna får allt mindre att säga till om. Jag tycker inte om att de enskilda ländernas "vikt" väger ojämt. Jag vill inte att den övergripande makten förskjuts till EU, med tanke på förslaget till en ny grundlag. Jag vill att Sverige ska en egen valuta och en regering och riksdag som fattar beslut om vår vardag. Här, i demokratisk ordning. Inte att besluten i allt större utsträckning ska tas i EU. Då kommer i alla fall inte jag kännna mig delaktig i en demokratisk process. Det lutar mer åt en totalitär övermyndighet – någonstans därborta....

Javier Solana omvaldes som EU:s talesman i utrikesfrågor. När den nya konstitutionen träder i kraft, tidigast år 2007, övergår han i den nya rollen som unionens förste gemensamme utrikesminister. Minister? Utrikesminister? Vad ska Sveriges utrikesminister ha för roll i framtiden? Snart omfasas väl EU-kommissionens ledare till president? The president of the United States of Europe.

Vi tilläts folkomrösta i frågan huruvida vi skulle införa valutan euro i Sverige eller inte. Jag tror att regering och riksdag över lag trodde att svenska folket skulle säga ett rungande ja. Men så blev det inte. De har nog inte hämtat sig än efter den kallduschen. När det gäller förslaget till ny konstitution ska många länder genomföra en folkomröstning. Men vi i Sverige får inte yttra oss i denna viktiga fråga. Jag tycker våra politiker stoppar huvudena i sanden, likt strutsar.

Varför förs ingen debatt om vad konstitutionen kommer att innebära för EU, för oss i Sverige? Varför är informationen så dålig? Är det något vår regering och riksdag försöker mörka för oss vanliga medborgare? Eller anses vi för dumma för att bry våra små Svenssons-hjärnor om detta? Låt oss sköta det här, är budskapet från politikerna. Men jag litar inte längre på våra folkvalda, allrahelst inte att regeringen, när det gäller EU. Vem företräder de? Egentligen? Sig själva eller svenska folket?

Jag tror att de fegar om folkomröstningen bara för att risken finns att det även här blir ett rungande nej. Riksdagen sade nej till förslaget om president i EU, om jag inte fattat saken fel. Men representanterna från regeringen åkte ned och mesade och sa ja-tack och amen till både det ena och det andra eller rättare sagt sa inte ett dyft under mötet, varken bu eller bä, utan att ens ha riksdagens förankring bakom sig med andra ord.

Jag är ingen politiker.
Jag är ingen akademiker.
Jag är bara en vanlig Svensson.
Åsikterna ovan speglar vad jag
tycker och tänker i min egen lilla
kammare och skall läsas därefter.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:56 FM | Google

www.kinja.com

Jag saknar fortfarande weblogs.se, men alternativ saknas inte. Nu fick jag tips om en ny sida som samlar bloggare alltefter de uppdaterar - www.kinja.com/user/sweden. Synd bara att å,ä, och ö inte visas korrekt. Jag *umlar* inte längre dem eftersom jag har <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" /> inom head-taggarna.

Morgontidig var jag i dag.
Halvfem vaknade jag pigg som en mört.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:06 FM | Google

29 juni 2004

Mycket djur blev det

I dag har varit en dag då bara alla nyheter och rubriker fladdrat förbi mina ögon och jag har inte orkat bry mig. Nyhetsflödet är konstant. Jag missar nog inte så mycket om jag kopplar bort det för någon dag. DNA-profiler som matchar. Mijailo Mijailovics sitter bara och tiger i rättegången. Guldtränare har pucklat på frun. Dolph anmäld för misshandel. Transor. Piggelin-glassar som innehåller stafylokocker. USA-gisslan dödad. Det som fångade mina ögon var mer roliga solskenshistorier som denna, en dansande björn frisläpps efter 12 års fångenskap. Bilden i artikeln fick mig att må dåligt, men samtidigt blev jag glad att i alla fall denna björn nu kommer att få ett drägligt liv. Tur att jag inte såg någon sådan här dansande björn när jag var i Bulgarien. Jag hade blivit skitförbannad och ledsen. Hade jag sett en ring turister som betalat djurplågaren hade jag nog skällt ut alla efter noter. Djurrättsaktivister har köpt Charlie fri från ägaren. Nu slipper björnen plågas att dansa via en nosring. Nu ska han äntligen få gå på alla fyra igen i ett reservat. Jag läste om veterinären som vägrar avliva friska djur. En elogé till henne. Djur är inte slit och släng varor. Tröttnar du på hundvalpen. Avliva den? Varför det? Har man köpt en hundvalp har man tagit på sig ett ansvar. Tröttnar man, ja – då finns det faktiskt föreningar som hjälper till och omplacerar hunden. En annan rolig rubrik var att en tvåbarnsmor påstår att hon fött en groda. Jajo, jag åt sikrom i går. Kommer jag att föda en sik om ett halvår? :)

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:55 EM | Google

Regn in i augusti?

Regn och rusk resten av sommaren?
SMHI ha fel.
Tysken (jag minns inte namnet) som brukar förutspå
sommarvädret sa att årets sommar skulle bli fin.
Lite svalt i början på juni, men sedan en kanonsommar.
Nu är vi snart i början av juli och kanonsommaren
har lyst med sin frånvaro så här långt.
De som jublar är resebyråerna.
Oväntat? Snacka om att de har höjt priserna :).
Vädret är inget man kan påverka.
Så det är bara att vänta och se.

BTW - min dotter sände några MMS-bilder.
De kan ses under länken Dagens Bild ovan.
Jag frågade om jag fick lägga ut dem och det var ok.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:22 FM | Google

28 juni 2004

Handla kläder via B.

Ett förunderlig möte i eftermiddags inne i stan.
Två motpoler som möttes. Men intressant
och tankeväckande, i alla fall för min del.
Jag hoppas det kommer något gott ur det hela.

B. kom hem glad i hågen i förmiddags med två par nya byxor han köpt. Ett par svarta jeans snodde jag snabbt åt mig. Tamesjutton - jag kom i dem och inte bara det, de satt perfekt. Jag som hatar att handla kläder gjorde här ett riktigt kap :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:01 EM | Google

Nationaldemokraterna

Citat från Nationaldemokraternas hemsida.
– Jag började engagera mig i den nationella kampen när jag såg alla invandrare som betedde sig illa. Man får ta seden dit man kommer, att uppföra sig väl är en förutsättning för att bli accepterad i samhället.

– Det Sverige jag växte upp i finns inte längre. Istället skall vi behöva acceptera rån och gruppvåldtäkter. Jag skäms för att lämna detta till mina barnbarn.

Hotas av nationaldemokraterna efter artikel.

Nationaldemokrat häktad för misshandel under Pride.

Nationaldemokrater hotar att straffa Göran Persson.

Det finns hur många artiklar som helst, jag tog de tre första jag hittade och som ger en bra bild av att det är mycket hot som gäller från nationaldemokraternas sida, samt våld – som den helt meningslösa misshandeln av deltagare i Pride-festivalen förra året.

På sin hemsida skriver nationaldemokraterna även att invandrare står för merparten av våldtäkter i Sverige. De skriver att invandrare och islam innebär en fara för Sverige. De skriver om social turism. De skriver om kriminella polacker som gick bärsärkagång i Sölvesborg. De skriver om att en utlänning knivhotade sin familj för att få stanna i Sverige. Ja, det finns ingen hejd på fördomarna. Allt är invandrarnas fel. Vi svenskar begår inga brott kan man nästan tro efter att ha besökt nationaldemokraterna sida. Svenska killar våldtar inte. Svenskar misshandlar inte andra. Svenskar gör inga onda gärningar i den kristna religionens namn. Svenskar rånar inte. Svenskar misshandlar inte kvinnor. Eller?

Det roliga i kråksången är att nationaldemokraternas frontfigur Tor Paulsson nu är anhållen. Det förtäljer en artikel på sidan 10 i dagens Expressen. Han misstänks för grov misshandel av en kvinna under midsommarens förlustelser i Dalarna. Mitt framför ögonen på partikamrater och andra festdeltagare slog han kvinnan med flera knytnävsslag i ansiktet. En festdeltagare larmade polisen och det lär väl bli svårt att slingra sig ur denna situation – såvida inte alla vittnen drabbas av total minnesförlust helt plötsligt.

Inför valet 2002 poserade han på flygblad och oroade sig över att invandringen kan öka leda till ökad kriminalitet. Nationaldemokraterna kräver i sitt principprogram hårdare tag mot kriminella och högre straff för bland annat våldsbrott. Fast det kanske bara gäller invandrare?

Hur går denna ekvation ihop? Det gör den givetvis inte. Det är därför nationaldemokraterna inte är trovärdiga och är och kommer alltid att förbli ett extremistiskt parti. I alla fall för oss vanliga människor som inte är enögda. Vi som inte tror/trodde på Hitlers irrläror och inte förnekar att Förintelsen skedde under nazisternas ledarskap. Vi som tror på mångfald och solidaritet.

23/11-01 skrev jag detta:
Var fjärde Sverigedemokrat har poster i brottsregistret. En Sverigedemokrat i kyrkofullmäktige har tretton (13 !!!!!) domar, bland annat för grov misshandel. Jajaja...jag har tidigare påvisat att brottsligheten ÄR hög i extrema grupper vare de sig är politiska eller inte. Det är kanske därför de bara platsar i dessa extrema grupperingar?

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:34 EM | Google

Kastreras i onödan

Ni som är lite pryda av er.
Sluta läsa här.......

Varje år opereras hundratals friska äggstockar bort på svenska kvinnor, i samband med att livmodern tas bort följer även äggstockarna med av bara farten. Helt i onödan. I äggstockarna bildas både det kvinnliga könshormonet östrogen och det manliga könshormonet testosteron. Kvinnorna kastas ofta in i ett för tidigt klimakterium och deras sexuella lust kan minska drastiskt, ja - helt försvinna.

Jag ser framför mig vilket ramaskri det skulle bli om män som steriliserade sig eller av andra anledningar genomgår ett intimkirurgiskt ingrepp även blev av med testiklarna, där testosteronet produceras. Kommer aldrig att hända. Ingen läkare skulle kastrera en man utan att det finns medicinska orsaker. Men varför göra det slentrianmässigt på kvinnor? Återigen ser i alla fall jag ett mönster. Mannens sexualitet är norm. Kvinnans dito verkar inte lika viktig. Jaja, hon kan ju sära på benen ändå fast hon inte är kåt, så mannen kan få sitt. Grovt uttryckt. :)

Att mannen är norm ser man för övrigt på forskningen av potenshöjande medel. Det finns numera många mediciner som hjälper en man att få blodgenomströmning i penisen så att ett stånd kan uppnås och samlag kan genomföras. Men hur många mediciner finns det framtagna för kvinnor som har problem att få fart på sin lubrikation eller få ökad blodgenomströmning i och runt klitoris. Glidmedel i all ära. Men jag tror att många kvinnor skulle vara hjälpta av lite mer än Apotekets Glidmedel. Glidmedel är väl mer till för att mannen inte ska få skavsår? :)

En impotent man ömkas. En frigid kvinna förlöjligas?

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:26 FM | Google

Mozilla

BTW - for the record. Jag ger mig. Platt fall. Jag trodde själv att jag var ganska förändringsobenägen, att jag alltid skulle tuffa på med Netscape 7 until the bitter end. Mozilla 1.7 har en del finesser som inte Netscape har och som jag faktiskt tycker är helt okey. Bara det att man kan jobba Offline och bläddra fram och tillbaks mellan sidor man tidigare besökt är en finess som jag har saknat i Netscape och upptäckte till min förtjusning att det funkar i Mozilla 1.7 (för det mesta i alla fall).

Buggen jag upptäckte angående inställningarna Forward Messages as Inlines eller Attachment kan jag leva med. Den buggen finns inte i Netscape 7.*. Där har jag alltid haft Inlines inställt när det gäller forward av mail. Det har aldrig påverkat inkommande mail, såsom det gör i Mozilla. Där har jag tvingats att ställa Messages as Attachment, bara för att slippa få in fler virus bakvägen i inkommande mail – även om nu mitt antivirusprogram alertade mig förra gången vet man ju inte om det kan slinka in något virus via mailen som ännu inte är detekteringsbart av antivirusprogrammet.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:24 FM | Google

27 juni 2004

Ett barnbarn till

Jag har gått som på nålar hela dagen.
Väntat och väntat. Oroat mig.
Jag har nu blivit mormor igen och min
dotter och hennes sambo har
fått en välskapt son,
49 cm lång och 3560 gram tung.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:46 EM | Google

Scob

Använd inte Internet Explorer, detta varnar VargaBlogg för. Ytterligare ett incitament att byta browser. Det finns faktiskt andra alternativ.

Kolla att du har alla uppdateringar.

Läs mer om viruset Scob här och hur det smittar. Det räcker att du surfar till en hemsida som ligger på en Pyttemjukserver och att du har javascript aktiverat, vilka de flesta har.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:50 FM | Google

Orolig väntan

Vattnet har gått och värkarna har börjat.
Ett SMS sänt halv fyra i natt från min dotter.
Nu sitter jag här som på nålar.
Jag hoppas allt går bra.
Det är bara att vänta. Vänta. Vänta.
Jag tror inte att hon har tid att höra av sig på ett tag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:41 FM | Google

26 juni 2004

hitta.se hittar för mycket?

Gula sidorna har fått en konkurrent, www.hitta.se.

Fyndigt namn. Nog hittar den nya sajten telefonnummer. Lite väl många kanske en och annan kommer att tycka. Den exponerar mer information än vad Eniro gör. På gott och ont. Ett besök rekommenderas för att kolla upp vad det finns för info om dig, om du har något mobilnummer eller så som kanske inte ska vara alldeles för lätt att hitta. Det går att maila eller ringa dem så tar de bort icke önskvärd information.

Bakgrundsfakta:
Teleadress, företaget som levererar adressuppgifterna till Eniros Gula Sidor, har lanserat en utmanare till Eniro kallad www.hitta.se. Det är industrivärlden (51%) och Telia AB (49%) som äger Teleadress. Telia är delägare i det bolag som utmanar f.d Telia InfoMedia (Eniro). Bakgrunden till Teleadress satsning tycks vara att Eniro fasar ut Teladress som leverantör till GulaSidorna.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:29 EM | Google

Gmail

Gmail. Jag har sparkat
igång kontot nu.
Jag vet inte än vad jag
tycker om Gmail. Än!
Det verkar dock finnas
intresse och jag kan ju
se till att i alla fall
fyra andra nyfikna kan få
ett konto.

Invite a friend to join Gmail!
You have 4 invitations left.

Någon som är intresserad?
Maila till a_t snabela tele2.se.
Först till kvarn....

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:58 EM | Google

DNA-tester positiva

Nääääää! Dra åt helvete. Satans skitstövel. Djävla idiot. Det var min första reaktion när jag läste att mannen som misstänks för mordet på Helen i Hörby misshandlat och dödat sin NewFoundlandshund. Han har tydligen haft för vana att slå sina hundar när de inte löd honom. Ett djävla sätt att behandla sina hundar på. Fegt och helt oansvarligt. Hunden är människans bästa vän, men ibland är människan hundens värsta vän. Sådana människor ska förbjudas att ha hund eller husdjur överhuvudtaget. Att det var en njuffe som han så brutalt hade ihjäl är oförståeligt. En njuffe är en mjuk hund. En hund som inte är aggressiv. En hund som tror gott om allt och alla. Nu har han visst en Golden Retriver, inte helt olik en njuffe i kynnet.

Ja, han verkar vara en riktig sneseglare. Om nu bara hälften av det som skrivs är sant så förtjänar han det epitetet. Att han inte fått träffa sin son kanske har sina rutiga och randiga skäl. Men det har han säkert inte förstått, likt många andra sneseglare inte gör. Jag tänker då på alla långdragna vårdnadstvister män driver in absurdum, varv efter varv i rättsväsendet - utan att förstå sin roll i det hela.

Jag hoppas att DNA-analysen av den sperma som återfanns på den döda flickans kropp och som tydligen pekar ut honom håller ända in i mål, det vill säga att mordet härmed klaras upp. Helen kan äntligen få en gravsten och familjen kanske kan få svar på många frågor och sedan försöka att få lugn och ro i sinnet. Jag tror att rättegången (om det går så långt) kommer att riva upp många gamla sår, men förhoppningsvis kanske de läker sedan.

Hoppet har väckts förut. Tyvärr! Det är många män som varit föremål för utredning och en del har häktats. Men det har visat sig att polisen varit fel ute och utredningen har gått tillbaka till Start. Nu hoppas jag verkligen att de kommit i Mål. Kan de lösa flera andra brott samtidigt får det väl anses som en bonus.

Jag läste i Mitt Aktuellt om att alla borde föras in i ett DNA-register. Jag tycker nog i alla fall till en början att alla udda typer som denna man (han borde ju ha ett antal myndighetsnoteringar på sig) och alla andra som hamnar i myndigheternas register, av olika skäl - ska DNA-testas och föras in i ett svenskt DNA-register. Det är nog svårt att lägga in hela Sveriges befolkning, men riskgrupperna bör kanske föras in? Jag har inget emot ett DNA-register, där alla nyfödda registreras och så många som möjligt av svenskarna läggs in i. Kan bara garantier ges att det inte missbrukas ser jag inget problem med det. Vi övervakas nästan överallt annars numera och på alla andra möjliga sätt. Storebrorssamhället är redan här, mer eller mindre. Vinsten att kunna klara upp grova brott måste vägas mot de eventuella nackdelar som kan upplevas med ett sådant register.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:43 FM | Google

God fortsättning

Jag hoppas gårdagen var trevlig. I Stockholm hade vi kanonväder, men det tycks ha varit sämre på andra håll i Sverige. Jag låg och grillade mig själv i solen ett par timmar och bara njöt. Sedan var det dags för årets första utomhusgrillning. Jag lär inte vinna något pris som mästergrillare, köttbitarna blev ganska torra och smaklösa. Men grillade var de :). Vi tog det sedan lugnt, jag läste en bra bok och B. pysslade på tomten med sin damm han håller på och bygger till grodorna.

Jag är inte mycket för midsommarfirande. Jag är nog ganska tråkig. Jag skulle aldrig åka ut och tälta en midsommar eller bege mig till någon offentlig festplats i närheteten. Jag har haft nog av den varan genom åren. Midsomrarna på Mörkö och sedermera Gålö var en riktig pina i mina ögon, fast jag var tonåring och det var FF (FöräldraFritt) och borde tyckt att det var skitballt ;). Det var inte kul (är det inte heller än i dag) att nykter se på när folk förvandlades i takt med att flaskorna tömdes eller ölburkarna blev tomma. Fylla. Bråk. Förstörelse. Rattfylla. Familjebråk. Barn som for illa.

Gärna sill, men nubben får vara.
Man kan ha kul utan alkohol.
Fast det kanske är dumt att chansa? :-)

Många knivar har det viftats med under gårdagen, inte bara knivar utan även andra vapen. En hel del trafikolyckor har det varit och fler lär det bli när alla midsommarfirare ska vända hemåt, om man ska tro experterna.

Kör lugnt.
Det finns alltid någon som väntar
på dig och de väntar gärna några
extra minuter än för alltid.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:53 FM | Google

25 juni 2004

Trevlig midsommar!

En underbart skön midsommarafton
hoppas jag att alla får i dag.

Take care!

Ta det lugnt med nubben, i alla
fall om ni ska köra hem sedan.
Nästan alla som dör i midsommartrafiken
är alkoholpåverkade.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:42 FM | Google

24 juni 2004

F-kassan tar tid på sig

Göran och Ragna har båda genomgått en höftledsoperation. Så långt, så lika. Men Göran Persson har förmånen att själv få bestämma om han ska vara sjukskriven eller ha full lön som vanligt, vilket han har enligt Aftonbladet redan nu. Dessutom har han fått en rejäl löneförhöjning, 5000 mer i månaden och tjänar sammanlagt 111.000 kronor.

Ragna fick tre veckors sjukpenning från jobbet, men nu har hon ingen inkomst alls. Försäkringskassan har inte ens påbörjat sin utredning och har Ragna otur kan hon få vänta tre månader innan de utrett färdigt och risken finns att försäkringskassans läkare bedömer att hon ingen ska ha – utan att ens träffa patienten. Ibland funderar jag på om de inte sitter och kastar tärning. Osis - en trea, ingen sjukpenning. Ja - en sexa, då blir sjukpenning. Ska folk leva på luft? Göran har säkert lite på banken så han skulle nog klara sig ett par månader, men vanligt folk har ofta inte den bufferten och får låna sig fram, gå till pantbanken eller hur de nu löser det hela. Att gå till Socialen är inget alternativ tycker en del och det har de ofta rätt i. För lika många som får hjälp, är det lika många som får nobben. Människors ekonomi slås i spillror. Det ska fan vara frisk för att orka vara sjuk och slåss mot både sjukdomen och myndigheter.

Min dotter ska snart föda. Redan i februari fick hon problem med foglossning och kunde inte fortsätta med sitt tunga jobb. Det tog försäkringskassan tre månader att komma fram till att foglossning är ingen sjukdom, utan en normal komplikation under en graviditet. De hade ju kunnat klämma ur sig det lite tidigare kan man tycka. Tre månader utan ett öre i inkomst. Försäkringskassans läkare brydde sig inte de skrivna intygen från flera läkare om hennes arbetsoförmåga på grund av tunga lyft. Det finns många liknande fall runt om i Sverige att gravida med grav foglossning inte får ett öre i ersättning. Det är förvånande att det får fortsätta att vara sådana här långa handläggningstider, oavsett vilken sjukdom det nu gäller, och att försäkringskassan inte ger raka besked från början - när de ändå tydligen har klart för sig på förhand vad som inte räknas som sjukdom, exempelvis foglossning - oavsett hur grav den än är.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:42 EM | Google

Oläslig på Mac?

Jag fick ett mail från min lillasyster,
som ser min blogg som nedan efter
att ha uppdaterat till Mac OS X.
Yisses, vad ska jag svara henne?
Beror det på sillunchens alla öl :)?
Några andra Mac-ägare som har problem?

Skum text

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:41 EM | Google

Thorsten & Thorsten.

Thorsten & Thorsten.
Det låter som ett gammalt avdankat dansband.
Men Icke sa Nicke.
Thorsten Flinck och Thorsten (Totta) Näslund ska göra en CD. Två hesa bluesröster. Två spännande män. Två män som levt livet, men inte som en lätt- och lagom Svensson. Kan det bli mer intressant? Jag är nyfiken på slutresultatet. Blues är en musikform jag alltid har älskat.

På tal om musik. Live-konserten hade lite tekniska problem (Murphys lag - ska datorer krånga så gör de det när man minst önskar det) mitt i sändningen, men konserten bandades givetvis och kommer att rulla ett par gånger i re-run på Telias hemsida. Jag tyckte det var en spännande upplevelse med en sådan intim spelning, men ändå så offentlig. Intim för oss som satt i den lilla lokalen, offentlig för alla som följde den på nätet.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:35 FM | Google

23 juni 2004

Spelning på nätet

Isaksson spelar live – i kväll på nätet, en spelning för särskilt inbjudna i Stockholm. Jag kommer att vara med på plats och mingla lite och det kommer nog att bli både kul och intressant. Konserten filmas och sänds med streamingteknik direkt på Telias hemsida.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:23 EM | Google

Inget hedervärt beteende

Unga tjejer fruktar sommarlovet.
Sommarlovet är inte en tid som alla skolbarn ser fram emot. Hos kvinnojourerna får man så här års ta emot många samtal från unga invandrarkvinnor som är oroliga för att de ska bli bortgifta under sommaren. Framförallt gäller detta tjejer som går ut nian. De är rädda för att ingen ska sakna dem när höstterminen börjar, berättar Gunilla Westny från kvinnojouren i Norrköping för Sveriges Radios Ekoredaktion. (FL-Net)

Jag hoppas att alla som nu gick ur nian håller lite extra koll på sina vänner och klasskamrater efter sommarlovet. Kommer alla tillbaks efter sommarlovet? Barngifte är förbjudet i Sverige. Men om familjen sänder flickan till hemlandet och gifter bort henne där och hon tvingas stanna borde väl svenska myndigheter kunna agera om de får kännedom om detta, om flickebarnet är svensk medborgare. Eller är det så illa att om detta händer så är det oåterkalleligt? Hon raderas ut, fasas ut och försvinner i det blå? För om ingen saknar henne här i Sverige så?

Tankarna far vidare.
En ung kvinna som vittnat i ett hedersrelaterat mål har mördats skriver SvD i dag. Paret som besköts fick skydd, men inte vittnet – vars vittnesmål fällde förövarna. Ett annat vittne till ett hedersrelaterat dåd mördades häromdagen, efter att han åkt hem från polisförhöret. Han bad om beskydd men fick inget. Han fördes bort igen av samma förövare som tidigare och denna gång fick han plikta med sitt liv.

Jag tycker inte om orden hedersrelaterat eller hedersmord. Illdåden som utförs under denna beteckning har inte ett dugg med heder att göra. Men det är så pass vanligt numera även i Sverige att polisen bör ha hängt med i utvecklingen och därmed ta detta på allvar. Fast det finns väl inga resurser? Förutom då till att agera "barnvakter" åt diverse kändisar, politiker och kungligheter. Visst ska de ha skydd, om hotbild finnes. Men det bör väl alla ha rätt till om en verklig hotbild finns? Eller är det skillnad på folk och fä?

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:27 FM | Google

Zafi.B

Får du ett kärleksmail i dagarna bör du se upp.

Zafi.B är ytterligare ett smart virus som ändrar språk efter den domän mailet sänds till. För e-postadresser i följande domäner skickar masken meddelanden på respektive språk, .hu .sp .ru .dk .ro .se .no .fi .lt .pl .pt .de .nl .cz .fr .it .mx .at och till .com och .net på engelska.

Dessutom så spelar mailet på vår fåfänga. Vem vill inte få ett kärleksvykort från en hemlig beundrare? Men vad ni än gör – skippa klickandet. Det är inget vykort. Det är ett virus, ett kärleksvirus – men inte skapat av kärlek.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:31 FM | Google

22 juni 2004

Modemet ogillar telefonen

Min telefon med nummerpresentatör tappade bort sina ettor i displayen. Det blev lite bökigt till slut att se vem som ringt. För de nummer jag inte kände igen kunde jag ju inte veta var ettan eller ettorna fattades. Nu har jag köpt en ny, som fungerar alldeles galant. Förutom en liten, liten detalj.

Jag minns när jag jobbade på Tele2 så pratades det ibland om att kringutrustning kunde försämra modemuppkopplingen och kunder ombads att plocka bort utrustning för att kolla om det blev bättre. Det satt i bakhuvudet nu när jag bara fick uppkopplingshastigheter runt 42,6 kbit/s mot normala 46,7 kbit/s eller ibland lyckosamma 48,0 kbit/s. Det kan tyckas som en baggis, men det gör rätt stor skillnad på surfningen. Nu får jag dra ur telefonen varje gång jag ska koppla upp :). Det funkar. Hellre det än att dra om alla telefonledningar i kåken för att få ordning på det hela. Det är parallellkopplat så det skriker både här och där, till och med uppe på vinden. Ja, jag är oskyldig. Det var så när vi flyttade in. Det enda jag har gjort är att dra in ett jack till vardagsrummet och det är gjort enligt konstens alla regler, gammal teletekniker som jag är.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:44 EM | Google

Psykvårdslag i onödan?

Preskriptionstiden för barnpornografi på internet ska förlängas. Det föreslår utredningen om sexuellt exploaterade barn som presenteras i dag, tisdag skriver DN. Det nämns även att enligt utredningen bör det också tydligt framgå att barn som identifierats via barnpornografi ska ha rätt till målsägarbiträde och skadestånd. Bra!

Nu är barnporr på tapeten. Vi får väl se hur länge intresset hålls uppe hos politiker och makthavare att göra något åt det, samt att driva det i förlängningen. För jag hoppas att det inte begravs i glömska bara för att debatten i media tar slut.

För inte så länge sedan var det debatt i media om bristerna i psykiatrin. Debattens vågor gick höga. Nu finns det knappt en krusning på ytan. Debatten föranleddes av ett antal brott begågna av psykiskt sjuka/störda människor.

Citat från DN.
19 maj 2003: En 32-årig man löpte amok med ett järnspett och angrep oprovocerat personer i Åkeshov i västra Stockholm. En 72-årig man dödades och sju personer skadades.

31 maj 2003: En 50-årig man dödade två personer och skadade ytterligare 30 när han i hög fart körde längs gågatan Västerlånggatan i Gamla stan i Stockholm.

26 augusti 2003: En 33-årig man hugger två kvinnor, 75 och 84 år, med samurajsvärd i en trappuppgång i Stockholm.

10 september 2003: Anna Lindh knivhuggs på varuhuset NK i Stockholm.

11 september 2003: Sabina, 5, mördas i Arvika av en psykiskt sjuk 23-åring som just hört om mordet på Anna Lindh.

2 februari 2004: En 44-årig man slog ner en man med en planka på Hornsgatan i Stockholm.

Den debatten ledde till en ny lag som trädde i kraft 1 juli 2003. Lagen gör det möjligt för kommuner och landsting att samverka i en gemensam nämnd för att att förbättra vården för dem som är psykiskt sjuka/störda. Men än har ingen använt sig av denna möjlighet i den nya psykvårdslagen. Varför? Är det för att debatten inte förs i media längre? Är det för att politikerna inte bryr sig? Eller har alla psykiskt sjuka/störda blivit mirakulöst botade och helt besvärsfria? Bara av sig självt. Utan hjälp. Utan vård. Nopp! Det finns fortfarande potentiella "bomber" som knallar omkring ute på gatorna. Frågan är bara när och var nästa bomb ska brisera.

I artikeln står kanske svaret:
– Jag är inte överraskad. Det är ett uttryck för politikernas ointresse för att lösa det här, säger Jan-Olof Forsén, ordförande i Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH.

Jag arbetade som mentalsköterska på den tiden när Långbro och Beckomberga fanns. Jag minns så väl när flertalet som vårdades där helt plötsligt skulle integreras i samhället. Många for illa av det. Många far fortfarande illa. Det finns inte vårdplatser till alla dem som behöver det. En del får ingen hjälp alls med sin ångest och andra psykiska besvär. Jag var en av dem som sa – när psykiatrireformen kom – att det kommer aldrig att fungera. Jag tycker inte om att säga att jag hade rätt. Jag hade gärna velat ha fel.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:30 EM | Google

Barnpornografi på nätet

Fem nya barn per vecka dyker upp i barnporrträsket.
Läs Rädda Barnens rapport (pdf).
Barnet måste sättas i fokus.
Straffen bör skärpas och preskriptionstiden höjas.
Barnen ska kunna få skadestånd,
i den mån det går att fälla någon.
De bör i alla fall ges möjlighet till
hjälp att bearbeta det de varit med om.
Övergrepp sätter sina djupa spår och
addera därtill vetskapen om att bilderna
snurrar runt på Internet, om och om igen.
År efter år. År efter år. Hela livet kanske.

Nu ska jag försöka mig på en lite darrig parallell.
Långt och kanske lite ostrukturerat.
Men jag kunde inte låta bli att föra ned det på pränt.
Ni som är känsliga...sluta läsa här!

Hur får man bukt med narkotikaproblemet? Inte genom att citypolisen syr in en knarkare på Sergels Torg för att han precis köpt sig en kabbe amfetamin. Även om han för att kunna köpa sin kabbe själv säljer två kabbar till en annan pundare. Småfolket är som sittande ankor. Lätta för polisen att haffa och ger säkert en bra statistik. Visst kan det verka avskräckande och förebyggande för nya potentiella narkomaner, men ärligt talat tror jag den effekten är mycket, mycket liten. Det är flödet av narkotikan in i landet som måste stoppas. Det är storlangarna, grossisterna, producenterna och de som smugglar in det i landet som måste nitas och det rejält. De som oftast inte ens själva brukar det gift de sprider ut, utan det är bara förtjänsten de är ute efter och nog tjänar de pengar som gräs, över andras döda lik. Här gäller samarbete mellan poliser över gränserna och att den svenska polisen och tullen får mer resurser. Inte att förglömma att den som knarkar måste kunna få adekvat vård för att komma över sitt missbruk och att man hela tiden informerar och informerar uppväxande generation om knark och dess negativa påverkan, för att förhindra att ungdomar hoppar på det tåget.

Detsamma gäller barnpornografin. Inte löser man problemet med den ökande spridningen av barnpornografin och övergreppen som begås genom att haffa de som köpt bilder via sitt kontokort på en sajt på nätet. Det är inte ens säkert att alla 118 som haffades nyligen ens är pedofiler. En del är kanske pedofiler i lagens mening, men det får domstolarna avgöra. Har polisen tur kanske de kan se ett mönster och kanske hitta ett eller flera nätverk bland alla dessa män. Men jag tvivlar på det. De som är med i dessa pedofilnätverk köper inte bilder öppet via sina privata kontokort. Pedofilerna rumsterar i hemliga chattrum och affärerna sker inte öppet på en hemsida tillgänglig för alla. Det är de som tjänar pengar på denna verksamhet som ska sättas åt, de som sätter upp sajterna och de som hostar sajterna på sina servrar, för inga respektabla webhotell vill ha dem på sina servrar utan det är ofta servrar som finns i privat ägo. Det är pedofilerna som ska krossas, de som filmar, fotograferar och begår övergreppen, samt sedan distribuerar ut materialet och på sätt möjliggör den stora spridningen. Det är flödet som måste stoppas. Även här gäller samarbete mellan poliser över gränserna, samt att den svenska polisen får mer resurser att ta hand om detta. Även här tycker jag att information är ett vapen, samt att de som känner att de har/eller åker fast för dessa onormala böjelser ska kunna få adekvat vård för att bli av med dem. Många pedofiler har i sin tur utsatts för övergrepp som barn. Läk dessa sår och kanske de kan bli av med sitt intresse för små barn och istället våga kanalisera sin sexualitet på ett mer normalt sätt.

Rädda barnen har under åren gjort ett jättejobb och ska ha en stor elogé för sitt arbete. Men de har inte resurser nog och visst är det en ren polisiär fråga anser jag. Jag har under årens lopp skickat in många urlar till Rädda barnens hotline. Jag har även haft mailkontakt och telefonkontakt med dem och även träffat en del av dem IRL. Rädda Barnen står under samma sparkrav som alla andra organisationer och vill säkert göra mer än vad de kan. Men risken för utbrändhet är stor om man dag ut och dag in tvingas åse de hemskaste av bilder på barn som utsätts för övergrepp.

Det finns länkar jag fått via min sida om abuse, som jag kikat på och sedan anmält till Rädda Barnen. Numera är folk medvetna om att Rädda Barnens hotline finns, men fortfarande droppar det in mail från förtvivlade människor med länkar till barnporr – men numera hänvisar jag dem direkt till Rädda Barnens hotline. Jag orkar inte med att se fler bilder. Jag orkar inte engagera mig mer.

Det finns bilder som sitter för evigt etsade på mina näthinnor. Den värsta bilden var ett spädbarn som en vuxen karl hade kört in kuken i flickans underliv och drivit in den en bra bit. Flickan måste ha fått skador för livet, om hon nu ens överlevde. En annan bild har fastnat på mina näthinnor och det var en bild av en två-treårig liten flicka som sög på en vuxen mans penis. Hur i helvete kan man finna nöje i att begå sådana övergrepp eller ens vilja titta på bilderna i upphetsande syfte? Det är för mig obegripligt. Ja - nu är jag grov i munnen. Men det är bara för att påvisa hur hemsk denna handel är.

Det finns olika varianter på barnpornografi. Det finns säkert hur många som helst. Vanligt är att tjejerna knappt hunnit utveckla bröst eller ens behåring, men ändå tvingas posera som vuxna kvinnor och även används i sexuellt syfte. Lite Lolita över det hela. Mycket sådant material kommer från Asien, men även givetvis från andra delar av världen. Det finns en annan variant, där icke sexuellt mogna flickor och pojkar tvingas till sexuella handlingar med varandra, dirigerat av en vuxen. Inget barn mår bra av detta. Sedan får pedofilerna hävda tills de blir blå; att barnen älskar det och gör det frivilligt, men det är bara pedofilernas önskedrömmar eller försök till att rättfärdiga sina obskyra handlingar. Sedan finns det tjejer som ser ut som kanske 17-18 eftersom de har bröst och behåring, men de är bara 14-15 år. Det är också barnporr i allra högsta grad och kanske den mer "normala" varianten och man nu kan använda det ordet i det här sammanhanget. Men olagligt likafullt. En av dessa 118 som nyligen åkte fast sa att han tyckte om att titta på sådana bilder för att flickorna såg så fräscha ut. Ja, men hur fräscha är de om några år om övergeppen fortsätter?

Vuxenporr, vuxna människor emellan och byggd på frivillig basis är en helt annan sak. Där finns även avarter (snuffmovies och våldtäktsskildringar) som borde förbjudas tycker jag, men det får de som stiftar lagar bestämma huruvida det ska vara lagligt eller ej. Men barnporren går fetbort. Den ska bort.

Det diskuterades på en mailinglista att den svenska polisen inte kan agera som de kanske skulle vilja av risk att själva begå olagliga gärningar i tjänsten så att säga. Men varför inte engagera de, som jag skrev i går, som ändå är ute i de olagliga gränsmarkerna eller innanför och härjar? Tänk om alla hackers, crackers och virusmakare lade sin energi på att försöka nästla sig in i pedofilernas hemliga nätverk och försöka lokalisera vart deras servrar finns och desarmera dem – givetvis med meddelarplikt (anonymt om så önskas) till polisen. Kontroversiellt. Ja. Men betydligt mer konstruktivt än vad de hänger sig åt i dag. Konstruera virus som oftast drabbar vanliga människor eller hacka hemsidor, fast det är nog mer sport att ta sig in i CIA:s datasystem förstås.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:54 FM | Google

21 juni 2004

W32.Netsky.P@mm

I morse ramlade det in några mail som innehöll lite virus. Nu vet jag inte vem eller vilka avsändaren var eftersom antivirusprogrammet raderade originalmailen och försökte laga alternativt sätta virusen i karantän. Inte mindre än fyra alerter fick jag under nedladdningen av mailen. Två av virusen sattes i karantän och två fick raderas manuellt via virusprogrammet.

Virus i e-postbilagor går att hantera genom att inte klicka på bilagorna. Det trillar ofta igenom sådana, även om nu e-postservern sägs ha virusskydd aktiverat och ska sålla bort dem redan på servern.

Dessa två var bilagor som hamnad i karantän.

E-postbilagan document.txt .exe i websites03.zip i Unknown00000000.data är smittad med viruset W32.Netsky.P@mm.

E-postbilagan details.txt .pif i document09.zip i Unknown000006C7.data är smittad med viruset W32.Netsky.P@mm.

Men när virus lägger sig självt i olika mappar hur sjutton hanterar man det om man nu inte har ett virusskydd och får alert om vad som händer och kan ta bort det? Det var första gången någonsin jag varit med om att viruset kommit så långt ned i datorns innersta, trots virusskyddet. Det var dessa nedan som inte kunde sättas i karantän utan fick raderas manuellt via virusprogrammets gränssnitt. Jag har aldrig behövt göra något sådant förut.

Filen F:\Documents and Settings\Datorn\Lokala inställningar\Temp\CC117.tmp är smittad med viruset W32.Netsky.P@mm!enc.

Filen F:\Documents and Settings\Datorn\Lokala inställningar\Temp\nsmail.tmp är smittad med viruset W32.Netsky.S@mm

När virusprogrammet gjort sitt såg alla mail ut som på bilden nedan. Alla mail, även gamla arkiverade mail från 1997 såg ut som nedan. Jag bara suckade och var glad över att jag gjort en back-up på mailen i söndagsmorse. Så det enda som försvann i förskringringen var söndagens mail och de kan jag säkert leva utan. Jag körde back-uppen och mailen är numera helt läsliga :). Tack och lov.

Svårt att läsa

Jag misstänker att Mozilla 1.7 antingen är buggigt eller så är dess mailklient mer mottagligt mot virus än Netscape 7.0 och dess dito. Något liknande har aldrig hänt i Netscape under årens lopp. Men bara för att jag nu gett efter för grupptrycket (jag dissades rejält på en mailinglista bara för att jag envisas med min Netscape) och installerade Mozilla 1.7 i går så hände detta. Vilket inte gör mig så motiverad att fortsätta med Mozilla, men den får väl några dagar på sig att bevisa att detta var en engångshändelse.

Jag vet inte om Mozilla-gänget sneglat lite för mycket på Pyttemjuks program, för där kan sådant här hända misstänker jag. Där kan datorer infekteras (om man inte har virusskydd) bara mailet öppnas och utan att ens ha klickat på mailets bilagor. Därav min envishet att fortsätta med Netscapes mailklient. Visst finns det lite mer finesser i Mozilla 1.7, men det ser likt förbenat ut som en kopia av Netscape, varken mer eller mindre :). Nu blir jag väl halshuggen? Hatad? :-)

Nå, jag har inget virus. Jag tog bort Systemåterställningen, körde en helscanning av datorn som tog 2 timmar och 45 minuter då den harvade igenom nästan en miljon filer. Dessutom så tankade jag hem FxNetsky för säkerhets skull och körde den också, livrem och hängslen. Virus är inte något jag gillar direkt. Jag tycker att de som sysslar med hacking, cracking och virusskapande skulle lägga sin energi på något nyttigt istället. Jaga pedofilnätverk, infiltrera deras hemliga mötesplatser på chattar och irc och lägga energin på att stänga ned porrsidorna istället för att förstöra för vanligt folk.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:50 EM | Google

Minimo

Det talas om ett samarbete mellan Nokia och Mozilla.

Det gäller ett projekt för att skapa en webbläsare för mobiltelefoner. Projektet heter Minimo och det ska enligt uppgift redan finnas en fungerande prototyp. Minimo står för Mini Mozilla.

Det måste, om det nu stämmer, vara kul för gänget bakom Mozilla att få visa framfötterna. Bill Gates och Pyttemjuk har sina fingrar i för många syltburkar ändå.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:49 EM | Google

Midsommar

Hur många firade midsommar i går? Antagligen inga förmodar jag. Men natten till i dag var den kortaste natten denna sommar enligt meteorologen på TV, i alla fall för oss som inte bor uppåt Norrland och norra polcirkeln och där de har midnattsol. I dag är det sommarsolståndet (brukar infalla 21:a eller 22:a juni) och det är då dagen är som längst för denna sommar, förutom som sagt vid och ovan polcirkeln. Det var alltså den riktiga midsommaraftonen i går, om jag inte missförstått det hela radikalt. I dag skulle det då vara den riktiga midsommardagen. Nu går vi mot mörkare tider, sakta men säkert. Glöm det där med sju blommor under kudden nu på fredagnatten som kommer :). Det var förmodligen i natt ni skulle ha lagt dem där. Inte undra på att de flesta inte drömmer om sina tillkommande :) under den icke-traditionella midsommaraftonen.

Årets längsta dag (midsommardagen) var på hednatiden en viktig högtid, och vid kristnandet slogs den ihop med firandet av Johannes Döparens födelse 24 juni (han föddes enligt evangelierna sex månader före Jesus). Midsommardagen, traditionellt förlagd till Johannes Döparens dag, firas i Sverige sedan 1953 på den lördag som infaller under tiden 20–26 juni. Det är väl praktiskt att firandet sker fredagkväll och lördag. Jag skulle dock föredra den gamla hedniska traditionen, att fira midsommarafton och midsommardagen på dess rätta dagar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:17 FM | Google

20 juni 2004

Vädret påverkar humöret

Det här vädret tar på krafterna, eller rättare sagt på mitt humör. Är det vinter så är det en annan sak. Då vet man vad som gäller och det är bara att gilla läget. Nu är det sommar och då ska det vara sommar. Punkt slut :). Basta! Jag kikar ut och ser solen och tänker att nu kanske man kan sitta en stund i solen, soldyrkare som jag är. När jag väl kommit ut då har solen gömt sig bakom molnen och jag småhuttrar och går in igen, dessemellan kommer en och annan regnskur.

Jag börjar fundera på om jag inte skulle flytta till Thailand när jag blir pensionär. Varför inte dra igång ett litet svenskt community? Köpa in sig på ett litet hotell? Under regnperioden kan vi pensionärer luffa runt i landet, sitta och spela poker eller surfa på nätet, samt uppdatera våra bloggar :). Det är varmare där året om än vad det är i Sverige. Fast innan jag blivit pensionär om femton år kanske turisterna har förstört paradiset Thailand? Dessutom verkar det inte vara helt lätt att få flytta dit permanent enligt Thailands ambassads information.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:47 EM | Google

Blir du en 1:a eller 8:a?

Socialstyrelsen har nu satt samman en rangordningslista graderad från ett till tio på hur sjukhusen bör prioritera hjärtsjukvården. Socialstyrelsen kommer vartefter att ta fram liknande prioriteringslistor också för sjukdomar som stroke, cancer, demens och diabetes.

Riktlinjerna innehåller rekommendationer som stöd för beslut om prioriteringar och är tänkta att ge politiker och andra beslutsfattare i sjukvården stöd för svåra prioriteringsbeslut som behöver fattas när resurserna inte räcker till allt. Det är inga småpotatisar de valt att rangordna - cancer, hjärtsjukdomar, stroke, diabetes och demens. Sjukdomar som orsaker lidande, smärta, ångest och framförallt är en del sjukdomarna oftast dödliga om behandling ej ges i tid.

Hur kan man rangordna lidande, smärta, ångest och behov av vård? Vilka får en etta? Vilka får en femma? Vilka hamnar på sista plats? Om en person som bor på ett ålderdomshem, med lite småkrämpor som kan anses normalt vid 80 års ålder och sedan på toppen på det får problem med hjärtat blir den personen en tia med automatik? No shit - 80 år - ingen mening att lägga resurser där inte, för personen står ju ändå med ena benet i graven? Men med behandling kanske personen skulle kunna leva ett drägligt liv i tio år till?

Jag tycker det är oetiskt att rangordna. Det känns lite som i skolans gymnastiklektioner när man skulle spela boll. Ofta blev det en eller två som aldrig valdes utan läraren fick placera in dem i grupperna. Varför de aldrig valdes kan bero på att de var klassen mobbningsoffer eller helt enkelt var skitdålig i gymnastik så ingen ville ha dem i laget. Men var de mindre värda för det? Nej.

Resurserna räcker inte till sägs det. Då får väl resurserna omprioriteras? Vården måste få de resurser som behövs. Det tror jag att alla håller med om. Förr eller senare hamnar vi alla i en situation där vi eller våra nära och kära behöver vård. Det finns säkert pengar att ta från andra sektorer i statsbudgeten, om viljan bara fanns.

Vad ska läkarna göra? Tala om för patienten att tyvärr du är en åtta och du får ingen akut hjälp. Du får stå i kö och om du lever om ett år kanske vi kan försöka göra något åt din cancer. Ja, jag är drastisk nu. Men jag är ytterst nyfiken på hur vården rent praktiskt ska behandla dessa prioriteringar.

De som har råd med privata sjukförsäkringar behöver inte bekymra sig om att rangordnas. Men hur många har råd med det?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:36 FM | Google

19 juni 2004

Sweblogs.com

Sweblogs kan vara ett alternativ att lägga in sig på. Den konkurrerar ej med Weblogs, men om fler ansluter kan det vara ett bra alternativ för oss som saknar uppdateringslistor. Henrik och Mats kanske får häcken full nu? Tack Jonas för tipset, som jag själv inte tänkt på att vidareförmedla. Jag brukar titta in där också ett par gånger om dagen, men det är lite färre som har reggat sig där.

Fast nu ska jag lägga mig i soffan och påbörja boken Asyl av Liza Marklund. Jag har två andra böcker jag läser samtidigt, men de lägger jag åt sidan nu. Risken finns att jag lär sträckläsa boken Asyl, likt jag gjorde med hennes bok Gömda.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:39 EM | Google

Saknar pingandet

Man saknar inte kon förrän båset är tomt.

Jag har inte insett hur mycket weblogs.se betydde förrän sajten nu ligger helt nere. Det var bekvämt att surfa dit och kolla in vilka som uppdaterat. Speciellt när jag sitter här hemma och surfar via ett gammaldags modem, segt och kostar skjortan, så var det bra att snabbt kunna se vilka som hade nya texter på sina bloggar – istället för att surfa runt på måfå.

Bloggningsberoende? Ja, något ditåt. Det är intressant att ta del av vad andra skriver om, både stort och smått. Weblogs.se var ett perfekt instrument för att hänge sig åt denna last :).

Weblogs.se kom tillbaka!

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:13 EM | Google

Fredagsfyran dan efter

Fredagsfyran.

1. Är du anonym utav dig på bloggen?

Nej.

2. Varför tror du folk vill vara anonyma?

Det kan finnas olika skäl när det gäller bloggar. De vill kanske kunna skriva blogg utan att texterna ska sammanbindas med deras yrkesroll kanske? De kanske törs ta ut svängarna lite mer? De kanske har ett ovanligt namn och vill inte att det ska exponeras i rädsla för att bli utsatt för abuse på nätet? Stalkers och knäppisar finns det gott om där ute i cybervärlden.

3. Spelar det någon roll? (fråga 2 alltså)

Ja, för mig spelar det roll. Än mer om personen inte ens har en fungerande mailadress utlagd på hemsidan åtminstone. Då har jag svårt att ta den personen på allvar. Jag har dåliga erfarenheter av folk som inte vågar stå för sina åsikter utan uppför sig som svin under anonymitetens sköna täcke. Det gäller nu inte bloggare, utan jag tänker då mer hur en del anonyma skribenter uppträder på forum, anslagstavlor och dylikt. Kan man inte stå för sina åsikter kanske åsikterna inte är så mycket värda?

4. Hur känns det idag?

I går var en tråkig dag, dåligt väder påverkar alltid mitt humör. I dag ser det lite ljusare ut, solen syns i alla fall utanför fönstret.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:03 FM | Google

18 juni 2004

Gratis barnmodeller

Butikskedja med märkeskläder bara för barn ska dra igång en stor reklamkampanj. De sitter i ett möte och pannorna läggs i djupa veck.

– Hur ska vi få tag på barnfilmer och barnbilder? Det kostar ju skjortan att anlita modellagenturer och reklambyråer, säger Tripp.

– Jag har en idé! De flesta spelar in filmsnuttar på sina egna barn eller tar kort till tusen. Varför inte utnyttja det på ett smart sätt, så det kostar oss så lite som möjligt, inflikar Trapp.

– Ja, vilken toppenidé, svarar Trull. Vi lockar med något hemligt pris, har vi inte kvar några sockiplast som blev osålda förra året? De som vi väljer ut bilder och filmer av får ju sina barn visade och bryr sig nog inte så mycket om att det hemliga priset bara är ett par sockiplast.

– Vi slänger ut lite info på vår hemsida så får vi se om några nappar, säger Vickevire.

Hej och hå! Sagt och gjort.

Samtliga bidrag som skickas in är avsedda att användas som reklamfilm. Guppi förbehåller sig därmed rätten att i samtliga inskickade bidrag:

* Ta bort "opassande" inslag
* Lägga till grafik, text och musik
* Använda filmerna för marknadsföring på internet, i TV, i butiker samt i e-postutskick till klubbsmedlemmar

Ren ekonomisk ersättning utgår ej för det material som används.

Rent spontant tycker jag nog att en rimlig ersättning ska utgå för de bidrag som väljs ut och används. Ett mjukt paket, vad kan det vara? Kanske ett klädesplagg för några hundringar? Hur mycket kan reklamen där barnen används generera till företaget? Säkert mer än ett mjukt paket. Jag tycker inte om när folk utnyttjas. Speciellt i sammanhang där det är lätt att ryckas med. Vem vill inte visa upp sitt vackra, rara, söta och alldeles underbara barn? Men varför göra det för att någon annan ska få avans?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:52 EM | Google

För riktiga nördar?

På tal om Google.

Vem drömmer inte om ett par "I'm Feeling Lucky" Boxer Short?

Svart text "I'm feeling lucky" på vitt tyg med Googles logga fram, dock saknas sökrutan. Man kanske ska söka för hand? :)

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:38 EM | Google

Weblogs.se nere

Förvirrad.

// Annica

Annica Tiger 2:35 EM | Google

Svårt att enas

Ju fler kockar, desto sämre soppa?

Efter fem timmar sittning i går hade de 25 stats- och regeringsrepresentanterna inte kunnat enas om vem som ska föreslås som ny ordförande för EU-kommissionen.

Det ger inga goda signaler inför framtida, kanske mer övergripande beslut som ska tas, exempelvis nya konstitutionen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:47 FM | Google

Inget Internet under 16 år

Kina stänger fler och fler Internetcafeér. Det finns drygt en miljon Internetcafeér i Kina och nu ska de alla hårdgranskas. Inga under 16 år får lov att surfa. På vissa ställen hänger polisen upp övervakningskameror för att kontrollera att det efterlevs.

En gigantisk censurapparat styr landets Internetanvändare så att de inte ska kunna surfa på hemsidor som har med sex, Taiwan, Tibet, mänskliga rättigheter, politik, hälsa och religion att göra. Finns det hemsidor kvar att surfa på efter denna filtrering månne tro?

Myndigheterna har stängt flera bloggar och diskussionsforum. Denna allt hårdare attityd mot Internetanvändningen motiveras med att tjugo procent av Kinas 367 miljoner minderåriga lider av "moraliska brister" (som exempel nämns alkoholdrickande, tonårsgraviditet och tankar på självmord). Och detta, menar man, har en direkt koppling till ett alltmer utbrett Internetanvändande.

Ingen tanke finns tydligen på att analysera om det kan vara andra orsaker i det kinesiska samhället i stort som kan vara orsaken till detta.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:29 FM | Google

17 juni 2004

Spam, spim och phishing

Tankeväckande. Jag trodde att folk var mer upplysta än så, med tanke på att det dryftats så pass mycket om spam i media. Men det mognar väl hela tiden nya blåbär? I en undersökning beställd av Symantec svarade många att de inte alls besväras av spam eller spim. Det sistnämda var ett helt nytt ord för mig och är direktmeddelandevärldens motsvarighet till spam.

Det som förvånade mig mest var att 18 procent medgav att de svarat på spammeddelanden vid minst ett tillfälle. Det är vart femte person, inte undra på att det är effektivt med spam om så många både läser spam och svarar/nappar på det. Man får ju verkligen hoppas på att det inte är spam som har samband med phishing, det vill säga länkar i spammet leder till falska webbsajter som försöker lura av användare lösenord och kontouppgifter.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:50 EM | Google

Gmail

Gmail. Nej, nu har jag gett upp. Jag kan inte logga in på mitt Gmail-konto. Vilket operativsystem, ISP och vilken brynare jag än använder får jag meddelandet "Server Error Gmail is temporarily unavailable. Cross your fingers and try again in a few minutes. We're sorry for the inconvenience". Jag har testat via modem och via en bredbandsanslutning, bägge med Norton Internet Security ungefär likartat konfigurerade och kört med olika brynare.

Jag börjar fundera på om det är brandväggen som spökar. Men den är inställd så att den funkar på alla andra tjänster och hemsidor, så varför skulle Gmail vara ett undantag? Vad är det Google kräver som inga andra sajter tycks behöva för att lira med min brandvägg?

Tala om för mig. Vad är det jag missar? Alla verkar ha blivit Gmail-frälsta, mer eller mindre. Jag såg att det tydligen går att köra pop3 mot Gmail. Så jag ville givetvis testa Gmail bara för den sakens skull. Men jag klarar mig nog utan. Jag tänker inte lägga ned mer energi på att försöka förstå varför det inte funkar. Allt annat funkar okey.

Förresten. Varför är en del så negativa till Gmail? Sajten http://gmail-is-too-creepy.com/ hade ett och annat negativt att säga om Gmail. Även sajten http://www.eff.org/ varnade för Google och dess cookies och http://www.worldprivacyforum.org/ hade lite synpunkter på Gmail. Mina tankar går till att det ju är Google som ligger bakom Orkut och Blogger också. Konspirationsteorierna kan bli många :). De verkar redan florera vilt.

Googles cookie

Det är faktiskt lite underligt att cookielängden är satt till 2038. Jag raderar alla irrelevanta cookies som en envis åsna med jämna mellanrum (Netscape har ett bra gränssnitt för detta ändamål), nästan dagligen och Googles cookies tillhör dem jag tar bort.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:08 EM | Google

Sicket väder

Burr. Vilket väder. Svensk sommar. Jag skulle nog ha tagit den där sista minuten-resan som tänkt. Nu sitter jag här och fryser och ångrar mig djupt. Jag hoppas solen och värmen snart är på ingång.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:40 EM | Google

Server Error

Server Error

Gmail is temporarily unavailable. Cross your fingers and try again in a few minutes. We're sorry for the inconvenience.

Häromdagen var bland annat yahoo.com, google.com, msn.com och microsoft.com utslagna i ett par timmar. Orsaken ska ha varit en dosattack mot Akamais dns-servrar via bot-nät, enligt Computer Sweden.

Bot-nät är datorer smittade med trojanska hästar som kan styras för riktade attacker mot exempelvis webbplatser. Bot-nät anses allmänt utgöra ett allvarligt hot mot säkerheten på internet. Ja, det är väl inte ett understatement?

Bot-nät skrivs det i artikeln, ett annat mer välkänt begrepp är DDoS - Distributed Denial of Service.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:46 FM | Google

Ska det aldrig ta slut

Minst 25 döda i explosion i Bagdad.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:19 FM | Google

Realiserad arbetskraft

Billiga estniska arbetare (som kan jobba i princip dygnet runt utan övertidsersättning eller ob) reas ut för en spottstyver av bemanningsbyråer, typ My Crew (http://www.mycrew.se/) som i Estland är svartlistad av socialministeriet och anklagas bland annat för att inte ha någon verksamhetslicens och att ta ut avgifter av sina arbetstagare, vilket är förbjudet i Estland. Företaget har en slogan som lyder som följande, "Smarta lösningar för smarta företag".

Hyr en elektriker för 110 kronor timmen, eller en städare för 90 kronor. Vissa krav som minimum en månads anställning, att man ska tillhandahålla boende exempelvis i husvagn och möjlighet för den anställde att få ta sig en dusch och laga mat ställs och det ska den som hyr arbetskraften bekosta. Sägs det i alla fall på My Crews hemsida. Men det är nog förhandlingsbart skulle jag gissa på. Det är nog bara kosmetika på hemsidan för att det ska ge sken av legitimitet åt det hela.

Dessa bemanningsföretag borde även svartlistas i Sverige. Vilket land folk än kommer ifrån ska de givetvis ha en marknadsanpassad lön, ob, övertidsersättning, reglerad arbetstid och arbeta under gällande svenska kollektivavtal när de arbetar i Sverige. Om det inte är lika villkor för alla som arbetar dumpas hela arbetsmarknaden och det kan på sikt ge oanade konsekvenser, kanske i form av generella lönesänkningar för alla på arbetsmarknaden (utan motsvarande sänkningar i levnadsomkostnader) eller en ökande arbetslöshet för dem som bor permanent i Sverige.

En elektriker för 110 kronor i timmen, inget mer. Drömmen kanske för en företagare. Av de cirka 110 kronor per arbetad timme som My Crew fakturerar företagen får den anställde estländaren runt 65 kronor, påstår ägaren av bemanningsföretaget. Jag kan nog misstänka att det är än lägre belopp än 65 kronor det handlar om i verkligheten.

Företaget är registrerat i Estland,
men ägs till 100 procent av svensken Bengt Björenäs.
– Vi har kommit i gång med verksamheten nu. Jag vill inte säga hur många estländare som jobbar i Sverige eftersom facket är på hugget och jag av erfarenhet vet vilka fula metoder det kan använda, säger han till SvD Näringsliv.

Fula metoder?
Den som sa't, han va't.

Facket på hugget?
Såklart facket är på hugget när vanliga arbetstagares jobb hotas av utrealiserad arbetskraft från Estland. Vi behöver inga A (vanliga anställda), B (utländska realisationsarbetare) och C (svart arbetskraft) lag på den svenska arbetsmarknaden.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:46 FM | Google

16 juni 2004

Unga tjejer klär av sig

Jag noterar med förvåning att allt fler svenska tjejer tycks drömma om att vika ut sig, bli fotomodell eller att bli dokusåpakändis. De är så sugna på en karriär i den genren att de villigt pyntar upp till 4.000 för att bli plåtad för en portfölj, bilder som de sedan kan använda i sin jakt på att få vika ut sig i tidningar, få ett modelljobb eller bli dokusåpakändisar.

Är det bekräftelse de söker? Hur gör killarna när de söker bekräftelse? Är det detta som kallas modern jämlikhet och jämställdhet? Varför har inte killarna samma drömmar?

Har de unga tjejerna inte råd med en portfölj med bilder tagna av en proffsfotograf duger det lika bra för en del att exponera sig på nätet i hopp om att bli upptäckt. Men i bruset är det svårt att synas och höras. Möjligen lär en och annan porragent kanske hamna på hemsidan. Bilderna kan stjälas och läggas in på en porrsajt eller så kanske tjejen kontaktas och luras in i den branschen, via falska löften om modelljobb – som visar sig vara rena rama porrjobbet istället.

En ung tjej förklarar sina hemsidesbilder med:
– Jag har försökt komma i kontakt med modellagenturer på det här sättet. Jag hoppades att de skulle höra av sig till mig, men det är ju inte direkt dem som hör av sig, utan mest killar.

När bilderna lagts ut finns de där för alltid och det tror jag inte att dessa unga tjejer förstår. De kan dyka upp på en porrsajt. De kan hamna i grannens dator. De kan hamna på skolans anslagstavla. Ja, riskerna är stora att bilderna missbrukas. De kan dyka upp om några år när tjejen kanske till och med glömt bort dem och ställa till med problem för henne i arbetslivet eller hemmavid, i familjen eller om hon gifter sig.

Jag är kanske för gammal för att förstå? Jag kanske är hopplöst gammaldags? Är detta en backlash och en revolt mot feminismen? Men en sak vet jag. Jag är glad att min dotter är vuxen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:26 EM | Google

Uteliggarfilt

Skaffa dig en designad uteliggarfilt. Man vet ju aldrig när den kan behövas :) med dagens hyror så... Filten ska se ut som ett collage av trasiga dagstidningar - det som uteliggare får använda som filt. Tja, drar den in pengar till stadsmissionen – så varför inte?

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:02 EM | Google

Poplife

Det är fler som hakar på och vill tjäna pengar på att sälja musik på nätet. På fredag är det premiär för Poplife på Aftonbladet, Sveriges första stora musiksajt för nedladdning av musik. Priset för tjänsten kommer att vara cirka 15 kronor per låt.

Flipp eller flopp?

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:30 EM | Google

Farligt eller inte?

I dag kommer riksdagen ta ett beslut att genomföra den nya omdiskuterade lagen som gör det möjligt att tvinga mark- och fastighetsägare att tillåta att master för den tredje generationens mobiltelefon (3G) utplaceras, trots att mark- och fastighetsägare inte vill ha dem där. Snacka om att bli överkörd av en ångvält.

Socialdemokraterna har gått ihop med moderaterna, kristdemokraterna och folkpartiet och på så sätt är det möjligt att genomföra lagändringen. Folkpartiet har tydligen vänt kappan efter vinden, as usual.

Idag finns runt 5 000 basstationer eller 3G-master i landet och i början av nästa år ska det finnas runt 18 000 är det planerat och med den nya lagen lär det kanske kunna genomföras. Mark- och fastighetsägare som sagt nej av olika skäl har sinkat utbyggnaden rejält för teleoperatörerna och därför har de inte klarat av sina ursprungliga utbyggnadslöften till Post- och telestyrelsen.

Det finns idag en stor oro för hur strålningen från mobilmasterna kan påverka människor. Så länge inte ens experterna är inte ense om hur vi påverkas av effekterna bör man kanske ta det Lila Löfbergs. Många kommuner i landet vill införa så kallade lågstrålande zoner som ska vara fria från 3G-master. Deras planer lär gå i stöpet nu. Elöverkänsliga har snart inga frizoner kvar med andra ord.

Jag personligen vill gärna att man tar reda på lite mer om eventuella risker för både människor och djur. Bevisligen finns det människor som påverkas och mår dåligt. I det långa loppet kan det vara intressant. Tänk om det visar sig om tio år att det inte är hälsosamt? Varför undviker man att bygga skolor och daghem nära en kraftledning och samtidigt placerar man 3G-master istället i närheten. Det är samma ickejoniserande strålning det handlar om.

WHO:s studier och en studie vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet har konstaterat ett svagt samband, "möjligen cancerogena", mellan magnetfält och leukemi. Visst måste utvecklingen gå framåt. Men vi kanske ska försöka gå i samma takt när det gäller riskanalyser och inte rusa åstad hej vilt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:08 FM | Google

Virusmask för mobiler

Den första virusmasken som sprider sig mellan mobiltelefoner har upptäckts. Masken är skriven för operativsystemet Symbian och sprider sig med hjälp av Bluetooth – en trådlös kommunikation som av många inte anses vara speciellt säkert.

Det var väl bara en fråga om tid innan detta skulle ske? En grupp som kallar sig 29a sägs vara skapare av masken Cabir. Tur i oturen kanske är det faktum att denna grupp oftast jobbar via ett "proof-of-concept", de ville kanske visa på att det går att att göra virus för mobiler och masken i sig gör ingen större skada.

Masken söker efter telefoner i sin omgivning som har Bluetooth aktiverat och sprider sig till dessa. Snacka om luftburet virus. Filen som distribueras är en s.k sis-fil, ett spelfilformat som används i Nokia-telefoner. Varje gång en smittad mobil sätts på telefon aktiveras masken och visar då texten "Caribe" på telefonens display.

// Annica Tiger

BTW - i anknytning till detta kör jag i repris det jag skrev om i april. Det går lite hand i hand. Har du en Sony Ericssons T610, T68, R520m, T68i, Z1010, Z600 eller Nokias 63190, 6310, 6310i, 8910, 8910i, 7650? Då kan din mobil vara helt vidöppen för intrång. Metoden att stjäla information kallas Bluesnarfing.

Annica Tiger 5:58 FM | Google

15 juni 2004

Rävar och strutsar

Surt sa räven om rönnbären. Slopa direktvalet till EU-parlamentet och låt riksdagen utse de 19 ledamöterna föreslår Vänsterpartiet och de flesta andra partier verkar inte heller främmande inför den tanken. Men är det rätt väg att gå? Att göra inskränkningar i demokratin? Ska vi som röstade straffas ut bara för att valdeltagandet var dåligt?

Det var lågt valdeltagande i många länder, inte bara i Sverige. Vad det egentligen handlar om är att det är signaler till politikerna. Varför röstade inte folk? Varför röstade de inte enligt gamla partipolitiska normer? Varför fick Juni-listan en sådan framgång? Varför röstades EMU ned? Varför vill många ha en folkomröstning om EU:s nya grundlag. Politikerna borde suga på den karamellen ett tag och inte blunda för fakta. Politker ska företräda medborgarna, inte sig själva.

Jag skrattade lite när jag läste detta längst ned i artikeln.
Den socialdemokratiske EU-parlamentarikern Göran Färm har dock ett konkret (ett stort ? för ordvalet "konkret" - min kommentar) förslag:
– Jag undrar om vi inte skulle ta och tillsätta en rejäl statlig utredning, för att fundera igenom alla aspekter av det här.

Strutsmetoden. En till utredning, klar kanske våren 2006. Det verkar numera vara standard att tillsätta utredningar titt som tätt när man stöter på patrull, när man vill "begrava" en het potatis eller så fort det blåser minsta fläkt av en opinionsvind. Hur många utredningar leder till ett konkret resultat, som i sin tur leder till en verklig förändring? Väldigt få skulle jag tro. Det kanske behövs en utredning av utredandet?

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:18 EM | Google

Olovliga publiceringar

Inte illa googlat. Ny teknik googlade fram 70 artiklar som olovligen publicerats på nätet och har nu fakturerat syndarna på totalt 110.000 kronor.

Det som förvånade mig mest var att många av de olovliga publiceringarna hittades på sajter som tillhörde myndigheter, högskolor och företag. De om några borde väl veta bättre?

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:45 FM | Google

Serverproblem?

Vad har hänt med http://weblogs.se?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:54 FM | Google

Expo klär av SD

Sverigedemokraterna fick relativt många röster, totalt om jag läste tabellen rätt 1.1 procent av alla som röstade.

Siffrorna nedan är skrämmande.
Att Sverigedemokraterna fick så många
röster skulle i alla fall få mig
att fundera om jag bodde på någon orterna nedan.

Filborna 6 - Dalhem S 23,0 %
Landskrona 10 18,3 %
Västra Skrävlinge 11 18,1 %
Gällaryd 17,0 %
Kulladal 6 12,7 %
Burlöv 10 12,7 %
Landskrona 8 12,5 %
Eslöv 13 12,3 %
Kävlinge Väster 11,9 %
Filborna 7 - Brohult 11,4 %

Rasismen och nazismen ligger och småpyr i vårt samhälle. Man kan vara rasist utan att vara nazist. Men på något sätt tycker jag dessa två företeelser går hand i hand. Vi måste se till att brasan inte tar sig. En del tycker att man helt sonika ska ignorera dessa mörka krafter. Tysta ned dem. Inte låtsas om att de finns. Jag vet inte om det är rätt metod. Låter man inte dem vara med i debatter blir de ju inte motsagda och avslöjade. Det är sällan man ser kritiska artiklar, turligt nog än mer sällan positiva dito. Journalister skräms till tystnad. Hotas till livet. Många journalister har varit tvungna att skaffa sig skyddad identitet. Det är tamefan fördjävligt att det ska kunna ske i Sverige.

Nu avslöjas Sverigedemokraterna av en insider. Skrämmande läsning. Vet folk vad de röstar på? Egentligen?

Nej, alla rasister och nazister borde besöka denna sida och följa instruktionerna exakt som angives.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:44 FM | Google

14 juni 2004

Otrogna hängs ut

Susan Hughes tröttnade på alla otrogna män hon mött. Två killar i rad hon haft förhållande med visade sig vara gifta. Bad luck skulle jag säga och gå vidare med livet. Men hon startade hon en hemsida där hon och andra kan lägga ut otrogna flick- och pojkvänners namn och bild för att hämnas sina oförrätter, eller som det påstås informera och varna andra. Men frågan är om inte det hela bara var en affärsidé från start till mål? Det kostar pengar att bli medlem, sidan har gått och blivit kommersiell med andra ord. Det finns säkert många människor som betalar. Svikna, arga och ledsna – vilket man ofta blir om någon man älskar är otrogen. Men är det rätt sätt att hänga ut de som varit otrogna på nätet?

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:44 EM | Google

Köpa musik via nätet

På torsdag kan man köpa låtar på nätet. På Cdon.com kommer det att finnas 100.000 låtar att ladda ned enligt artikeln.

Priset? Det reagerade jag på - hela tio (10) kronor per låt. Vilket format (mp3, aac eller wma) det gäller kunde jag inte hitta info om. Nej, jag tror inte att det kommer att bli rusning direkt. Jag tror att prislappen måste justeras rejält nedåt för att folk överhuvudtaget ens ska betala för att ladda ned en eller flera låtar. Inte med tanke på hur nätet fullkomligen vimlar av möjligheter att tanka hem musik, i alla dess former.

Jag skulle kunna tänka mig att ladda hem en och annan låt för säg fem (5) kronor stycket. För jag fastnar ofta bara för en eller två låtar på en CD. Då kan det vara bra att kunna ladda hem just sina favoriter på ett lagligt sätt. Men jag tillhör nog undantaget som bekräftar regeln :). Jag laddar inte ens hem olagliga mp3:or. Modem gör ingen glad.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:02 EM | Google

Junilistan oroar och rör om

Junilistans framgång gav stora svallvågor genom hela det politiska Sverige. Junilistan är det svenska EU-valets stora segrare. Partiet får tre mandat och nära 15 procent av rösterna. Mer än var sjunde väljare röstade på det nybildade partiet, fast valdeltagande var lågt, som befarat, och inte fler än 37.2 procent valde att använda sig av sin rösträtt. Rösttrött höll jag på att skriva istället för rösträtt, det kanske var en freudiansk felskrivning som kanske ändå var på sin plats?

De etablerade partierna är i chock påstår SvD. Ja, det kanske de borde vara. En tydligare signal kan inte ges av svenska folket än detta, samt att vi röstade nej till EMU. Blir det inte folkomröstning om EU:s grundlag nu är riksdagspartierna helt fartblinda, eller så skiter de fullständigt i vad gemene man tycker. Tendensen är tydlig runt om i EU:s länder som röstade i går. Det går inte bara att låtsas som om det regnar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:12 FM | Google

Orolig

Min pappa åkte in akut till sjukhuset i fredags. Han har konstiga utslag och febertoppar som ligger och pendlar mellan 38 och 40. Än vet ingen vad det beror på. Hoppas bara inte att det är blodcancern som löper amok i hans kropp. Låt det vara något ofarligt likt bältros eller mässling. Enligt läkarna ska hans cancer vara godartad och inte orsaka problem likt detta. Orolig blev jag i alla fall. Farsgubben är inte purung precis. Jag har varit lyckligt ovetande :( hela helgen, först i går kväll ringde morsan och berättade detta.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:19 FM | Google

13 juni 2004

Val, fluor och fotboll

Jag är glad att vi åkte och röstade redan i morse. Nu skulle jag inte orka hasa mig dit ens. Det var knappt att jag iddes sätta på datorn nu. Efter en dag i solen känner jag mig rätt mör. Jag såg på Aktuellt att det verkar ha varit ganska tomt i vissa valloker, samt att Juni-listan inte hann få ut sina valsedlar till alla lokaler. De fanns inte i vår vallokal, men vi bor ju lite off så det är förståeligt. Men det drabbade inte oss, men är säkert tråkigt för dem som velat rösta på dem och givetvis för Junilistans representanter.

Fluortanten är tillbaka, inte bara digitalt på nätet utan nu ska fluortanten ut i vissa skoldistrikt (där man märkt att barnens tandstatus har försämrats) och barnen ska få skölja munnen med fluor, precis som på gamla goda tiden runt 1960 och fram till 1970. Jag minns från min skoltid att det inte var speciellt kul. Det var säkert jättenyttigt, men smakade urk på burk. De två minutrarna kändes lååååånga.

Fotboll för hela slanten är det på TV just nu. Det måste vara rena rama julafton för fotbollsintresserade. Det unnar jag dem. Själv är jag inte alls intresserad av fotboll, men går det bra för Sverige kanske jag i alla fall ser några matcher mot slutet.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:34 EM | Google

Röstat och klart väder

Då har vi varit och röstat.
Vi var de första besökarna i vallokalen.
Det gick snabbt och smidigt.

Jag kan säga så mycket att inte röstade jag blått.

På tal om moderater.

Westerberg är en moderat som alltid gnäller på sossarna på ett drygt och arrogant sätt och är en ivrig förespråkare för allehanda skattesänkningar som oftast bara gynnar välbeställda och företag. Nu misstänks familjen Westerbergs företag ha anlitat billig polsk arbetskraft. Att betala folk anständiga löner som det går att leva på är kanske för mycket begärt?

Det minner mig om något jag hört talas om häromdagen. En ung kille driver ett litet företag som jobbar mestadels med grävning och schaktning. De enda gånger han har haft svårt att få betalning för utförda tjänster så har det alltid gällt välbeställda personer, läs moderater.

Nu för ett tag sedan blev han blåst på 150.000 kronor, vilket är mycket för ett litet företag. Den som beställt grävjobbet till sin sjumiljonersvilla var miljonär, så betalningsförmåga saknades inte. Men när jobbet var klart och betalning skulle ske så försvann miljonären upp i rök och stack på semester. En riktigt lång sådan. Än har inga pengar inkommit, trots kontakt med advokat och försök till indrivning.

Har jag beställt ett grävjobb så givetvis betalar jag. Betalningsmoralen verkar sjunka linjärt i paritet med hur stor förmögenhet man har.

Nej, nu blir det playa Mineborg som gäller för resten av dagen. Det verkar bli ett underbart väder i dag. Solen skiner och intet moln syns på himlen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:23 FM | Google

12 juni 2004

Kryonik

Innan vi stack i väg till B.s barns grillfest fastnade jag en stund framför TV:n. Det var ett program i ettan som handlade om medlemmarna i Alcor som efter döden fryser ned sina kroppar (kryonik kallas det) i förvissningen om att i framtiden kommer det teknik som gör det möjligt för dem att återupplivas. En del väljer att bara frysa ned huvud och hjärna, i övertygelse om att en dag kommer det gå att klona en kropp som går att koppla ihop med huvudet och hjärnan och på så sätt återupplivas.

Det är i stora plåtcylindrar, inte helt olikt stora termosar, kropparna förvaras flytande kväve i -196 °C. Kroppsvätskorna ersätts med glukol. Men härsknar inte cellerna ändå? Kommer man någonsin att kunna väcka dem som frusit ned sig i väntan på att få återupplivas? Vem vill vakna upp år 2204? Vem vill vakna upp 2404 med en ny kropp som kopplats ihop med huvudet?

Dyrt verkar det vara. Jag drar alltid öronen åt mig när det handlar om pengar i sådana här sammanhang. En bra affärsidé verkar det i alla fall vara. Fundersam var i alla fall förnamnet för min egen del efter att ha sett programmet. Jag har lite svårt att anamma sådant här. Jag personligen tror inte alls på kryonismens teorier. Men de som tror på det dör kanske lyckligare? De dör med förvissningen att åter en dag få återuppstå?

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:35 EM | Google

Skämta måste man få göra

Jag är fortfarande med i Svenska Kennelklubben trots att jag inte längre har hund. Det är delvis för att jag vill fortsätta att få tidningen Hundsport. Nu i dagarna kom ett nummer och jag ser att Internets småvitsar även har nått in i hundvärlden.

Under Debatt & Kultur hittade jag "Hur vet du att du lever på 2000-talet?", samma lista jag hade fått via mail och publicerade den 5 april 2004 här i bloggen.

Byrackan, som finns under samma avdelning, har också inspirerats av Internets olika vitsar som bollas runt i olika varianter, men i anpassad variant för just hundar. Den var riktigt rolig. Byrackan hade träffat på en tik häromdagen och försökt flirta lite. Men tiken var totalt ointresserade och angav följande sex skäl till sitt ointresse:

  • Hanhundar är som bakelser, först kladdar dom, sen blir man fet.

  • Hanhundar är som bin, dom sticker när man minst anar det – och sen försvinner dom kvickt som en avlöning.

  • Hanhundar är som blandfärs, hälften nöt, hälften svin.

  • Hanhundar är som ett virus, vill aldrig lämna en i fred.

  • Hanhundar är som blommor, när de kommer ut i skogen blir de vilda.

  • Hanhundar är som tuggummin, smaken försvinner snabbt.

Byrackan blev så överraskad att han bara kom på ett argument att svara med.

– Tikar är som luft för oss riktiga hanhundar, något vi inte klarar oss utan...

Jag har under åren publicerat liknande vitsar, men istället för hanhundar har jag skojat om män. De flesta har ju tagit det för vad det är – humor. En parodi på alla dito blondin-skämt, som jag kan tycka vara roliga – fast jag är kvinna. Men en del män har reagerat på de mest underliga sätt. Ni skulle bara veta vilka ilskna mail jag fått ibland :). Jag misstänker att de som kallat mig för rabiat feminist, manshatare och nazifeminist när jag behagat skämta likt nedan, är kanske de har problem med sin egen mansroll och därför låtit ilskan gå ut över mig istället. Eller så har de bara varit totalt humorbefriade.

Några favoriter i repris :)

  • Varför får så få män *galna ko-sjukan*? Därför de flesta är grisar!
  • När fyra eller fler män träffas pratar de om sport. När fyra eller fler kvinnor träffas pratar de om män.
  • Varför skapade Gud Mannen? En massagestav kan inte klippa gräsmattan!
  • Att gifta sig med en skild man är ekologiskt ansvarsfullt. I en värld där det finns fler kvinnor än män kan det betala sig att återvinna.
  • När vet man att en man ska yttra något vettigt? När han börjar med - Min fru säger ...
  • Hur undviker man att ens kille läser sin privata e-mail? - Döp om mappen till "Installationsmanualer".
  • Skillnaden mellan en man och en kvinna :)? En kvinna vill att en ENDA man ska tillfredställa ALLA hennes behov. En man vill att ALLA kvinnor ska tillfredställa hans ENDA behov.
  • Varför vill män gifta sig med oskulder? De tål inte kritik!
  • Vad är det för speciellt med julen??? Att det föds en karl som tror att han är en Gud - det händer ju under alla tider på året!!!!
  • Varför går en psykisk analys mycket snabbare för män än för kvinnor? När det är dags att gå tillbaka till barndomen är männen redan där.
  • Varför finns det inga omtänksamma, ärliga, jämställda och känsliga män lediga? Antagligen därför att de redan har pojkvänner ;)
  • Vad kallar man en man med 50 i IQ? Begåvad...
  • Mannen: - Datorer och kvinnor förstör det här landet! Frun: - Du vet bara inte hur du ska få igång nån av dom.
  • Hur motionerar en man på stranden? Suger in magen varje gång en bikinibrud passerar ;).
  • Mannen i förbigående: "Du kan väl ligga här och pilla lite på dig själv, så går jag och skiter så länge."
  • Vad är en mans uppfattning om förspel? En halvtimmes bedjande, bönande och övertalande.
  • Varför är gifta kvinnor tjockare än ensamstående dito? Ensamstående som kommer hem, ser vad som finns i kylskåpet och går istället till sängs. En gift kvinna som kommer hem ser vad som ligger i sängen :) och går till kylskåpet istället!
  • När Gud skapade mannen först övade hon sig bara ;).
  • Varför döper män sina penisar? ???????? Därför att de inte vill att en främling fattar 90 % av deras beslut!
  • Vad är det för skillnad mellan HIV och män? - HIV utvecklas!
  • Vad är det för skillnad på en man och E.T? E.T ringde iaf hem! ;-)
  • Det som från början attraherar en kvinna mest hos en man, är vanligtvis det samma som hon inte tål några år senare.
  • Vad är det för likhet mellan blandfärs och en man? Båda är hälften svin och hälften nöt!
  • Varför *fejkar* så många kvinnor orgasm? Därför så många män *fejkar* förspel!
  • När anser männen att vi kvinnor är ologiska? Varje gång vi inte håller med dem.
  • Vad kan du ge en man som har allt? Penicillin.
  • Varför dödar Svarta änkan hanen efter de har parat sig? För att få slut på snarkandet innan det ens har börjat.
  • Varför får inte mannen en medelålderskris? De är fast i tonåren.
  • Hur kan man se att en man planerar inför framtiden? Han köper två flak öl i stället för ett.
  • Varför jagar män kvinnor som de inte har någon avsikt att gifta sig med? Av samma skäl som en hund jagar en bil den inte har för avsikt att köra.
  • Vad har du om du har två kulor i handen? En mans fullständiga uppmärksamhet.
  • Vad är en mans uppfattning om säker sex? En vadderad huvudgavel.
  • Hörde du talas om kvinnan som äntligen förstod sig på män? Hon dog av skratt innan hon hann berätta det för någon.
  • Vad är det för likhet mellan en man och mikrougnsmat? Trettio sekunder så är det klart.
  • Vad är skillnaden mellan en ny man och en ny hund? Efter ett år så blir du fortfarande lika varmt välkommen av hunden när du kommer hem. Samt att en hund fordrar bara några månaders träning ...
  • Frun ringer maken på jobbet. – Älskling! Jag har vunnit 3 miljoner på Lotto! Skynda dig hem och packa! – Vad kul! Vad ska jag packa? Sommar eller vinter kläder? – Jag skiter i vilket, du ska vara ur huset före klockan tre!
  • Varför vandrade Moses i öknen i fyrtio år? Han vägrade fråga efter vägen.
  • Varför skapade Gud mannen? Det gjorde hon inte. Hennes man gjorde det.
  • Vad kallar man en man som förlorat 98% av sin hjärnkapacitet? Änkling!
  • En mans hela självkänsla kan raseras med tre små ord. Är den inne?
  • Vad sade Gud efter att ha skapat Adam? Hallå, vad förväntar du dig?? Det är ju bara en *Beta-version* ... :)
  • Vad är det lättaste sättet för en hustru att göra sin man döv? Genom att säga att hon vill prata med honom.
  • Vad är mannens syn på att hjälpa till i hemmet? Att lyfta på benet när frugan dammsuger...
  • Vad heter världens tunnaste och mest innehållslösa bok? "Allt vad män vet om kvinnor".

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:43 EM | Google

Lång fredagsfyra

Kan du din Bibel?
Jag har aldrig läst den
och kommer så aldrig att göra.
Men vilket hästjobb att lägga
ut den på nätet?
Hela Bibeln i en 5 Mb stor html-fil.

När jag tänker på Bibeln tänker jag på sagoböcker. För det är vad jag tror Bibeln är. Sagor och skrönor som vandrat från mun till mun, från generation till generation och någonstans på vägen nedtecknats bit för bit när skrivandets konst upptäckts. Nedskrivet och kanske även där lite förskönat.

Har du lekt leken en fjäder blir en höna? Alla sätter sig i en ring. En person funderar ut en lagom lång ramsa på ett par meningar och viskar det i örat på den som sitter närmast. Personen gör detsamma och när dessa meningar gått ett varv och kommer tillbaks till ursprungsmannen/kvinnan är det oftast helt uppåt väggarna. Det får inte vara för få deltagare utan det ska vara kanske runt 15-20 eller något ditåt. Detta ger en bra bild av hur jag tror att Bibeln kom till.

Då kommer jag med automatik in på fredagsfyran.

Tema: religositet:

1. Tror du på Gud/ Jehova/ Allah/ Mammon/ Whatever?

Nej. Varför dör barn? Varför svälter barn? Varför får folk cancer? Varför begås det sexuella övergrepp på barn? Varför sker våldtäckter? Varför blir det massa katastrofer, jordbävningar och översvämningar? Varför finns det rasism? Varför finns det homofober? Hur kunde nazisterna få härja fritt och gasa ihjäl miljontals människor? Listan kan göras lång på frågor. Finns det en Gud, Jehova eller Allah sitter han/hon och sover någonstans eller skiter i hur det står till på planeten Jorden. Han/hon kanske har flyttat till ett annat universum?

2. Har du provat någon New Age-grej? (typ stenar, auror, etc)

Nej.

3. När var du på Gudstjänst senast?

Jag har aldrig varit med på någon renodlad gudstjänst. Däremot har jag varit med på begravningar, dop och bröllop i kyrkan, fast jag sitter alltid och skruvar på mig i bänken och mimar på sin höjd med i psalmsjungandet. En gång har jag själv gift mig i kyrkan, iklädd jeans och t-shirt, runt 1980 tror jag det var. Long story. Den kanske jag tar en annan gång.

4. Vilken är den bästa religionen?

Jag tror inte på religioner heller, inte som specat nedan enligt ordboken. Religioner är bara ett sätt att styra folk, förr hade man inte så många andra styrmedel än exempelvis 10 Guds budord och vad nu exempelvis Koranen har för motsvarande. Numera har vi lagar som reglerar vårt liv och religionen behövs inte som rättesnöre. Inte ens som moraliskt rättesnöre, se bara hur det det använts i Knutby. Var och en blir salig på sin tro. Bara de kan ge f*n i att försöka pracka på den på andra. Tyvärr är de olika religionerna orsak till nästan alla krig här på jorden sedan tidernas begynnelse och det gör mig än mer övertygad om religionernas icke-berättigande. Att döda i Guds namn eller i Allahs namn – hur kan man ens komma på tanken?

Norstedts stora svenska ordbok
religion [-lio'n el. äv. -ligio'n] subst. ~en ~er
trossystem som främst kännetecknas av tron på viss(a) gud(ar) el. person(er), övernaturliga företeelser etc., vilka man kan träda i kultisk förbindelse med; vanl. äv. med spec. ceremonier och levnadsregler

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:34 FM | Google

11 juni 2004

Allt skulle bli billigare

När elmarknaden avvecklades utlovades billigare el. Hur det gick med den saken vet de flesta som betalar elräkningar. Själv öppnar jag elräkningen med visst obehag nuförtiden. Senast var den på 4.000 kronor, ändå har vi bara tre elektriska element på under vintern och kompletterar med att elda i braskaminen.

När vi gick med i EU utlovades billigare mat. Det var nog ett löfte som många hoppades på att det skulle infrias. Men hur det gick med den saken vet de flesta som handlar mat. Jag har då inte märkt någon skillnad, inga av de varor jag köper regelbundet har gått ned i pris – jag tycker nog mer att tendensen är att priserna har ökat överlag. Våra matpriser är, enligt DN, 24 procent dyrare än EU-genomsnittet. Matpriserna är höga, även när momsen räknas bort.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:21 EM | Google

Inte på topplistan

Att hamna på listan över Sveriges sämsta sajter kan kanske inte vara så roligt? Det är definitivt ingen bra PR. Utnämningen kan kanske ge en signal om att hemsidan bör göras om till en mer användarvänlig och funktionell hemsida. Telias sajt går jag alltid vilse i pannkakan på. Jag ringer hellre 90200. Det är nog tanken att man inte ska ringa, utan sköta sina ärenden via hemsidan. Men funkar det inte så...

Från det ena till det andra. Svenskar kan komma att stämmas för fildelning. Hur ska det gå till? I USA har nästan 3.000 fildelare stämts. Men USA och Sverige har inte samma lagstiftning. Det ska bli spännande att följa utvecklingen. Nej, personligen är jag inte berörd för jag hämtar inte ned musik från nätet. Men rent allmänt kan det bli intressant hur de tänker gå till väga.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:14 FM | Google

Naturen är grym

Fick inte leva

Naturen är grym.
Väldigt grym ibland.
Kycklingen ovan är välskapt.
Men död, så död den kan bli.

Vi har haft en höna som ruvat sex ägg. Fyra av dem kläcktes i går, en till var på gång och det kunde jag se genom att man såg att kycklingen pickat hål på ägget inifrån och näbbspetsen syntes.

Men under natten måste någon kyckling förvirrat sig ned från hönsbåset och hönan har förmodligen följt efter och tagit med sig de andra tre som redan kläckts. Det ägg som låg kvar och var på gång att kläckas blev därmed dödsdömt i samma takt som ägget kallnade. Ingen värme. Inget liv.

Hade jag bara kommit i tid hade jag kunna gjort ett försök att lägga in ägget i bh:n för att hålla en jämn värme, tills kycklingen orkat ta sig ut av egen kraft eller så hade jag hjälpt till mot slutet. Det kan man göra om man är lätt på handen. Men jag upptäckte ägget försent. Jag var ovanligt sent inne i hönshuset i går morse, för en gångs skull. Ägget var då redan kallt och kycklingen död. Hade den levt hade jag hört det. De små liven piper inne i äggen som bara den strax innan kläckningen. Bara några timmars skillnad mellan död och liv. Jag tog försiktigt hål på ägget och tog ut kycklingen, jag närde ett hopp om att kanske, kanske den levde ändå – trots avsaknaden av värme. Men så var icke fallet.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:55 FM | Google

10 juni 2004

Svart ängel

När man dör blir man en ängel.
Reagan tycks ha blivit en fredsängel.

Ronald Reagan hyllas världen runt, efter sin död, som en av efterkrigstidens store ledare. Men hur är det med minnet?

På hemmaplan ökade han på klassklyftorna och ökade på budgetunderskottet rejält. Rasdiskrimineringen var inget som stod högt på hans agenda. Han ville inte inse att AIDS-katastrofen inte bara fanns runt knuten utan redan var i "vardagsrummet". Men det var ju bara homosexuella som drabbades då och de fick anses skylla sig själva kanske?

Dödspatruller finansierades i Guatemala och El Salvador. Vapen såldes till Iran, för att dölja stödet till högergerillan Contras i Nicaragua. Saddam fick stöd i kriget mot Iran. När Saddam använde kemiska vapen hördes inga protester från USA. Reagan motsatte sig ekonomiska sanktioner mot Sydafrika för att få slut på apartheidregimen eftersom Sydafrika var en allierad i kampen mot kommunismen. Afghanistans muslimska gerilla (Usama bin Ladin var då medlem) fick pengar att bekämpa Sovjetunionen. Irak och Afghanistan fick alltså stöd av Reagan. Hur den ekvationen går ihop med de senare invasionenerna av Afghanistan och nu Irak kan alla och envar fundera över.

Han var fast besluten att till alla medel bekämpa kommunismen, om så genom samarbete med rörelser och regimer som inte ens kunde stava till "mänskliga rättigheter". Reagan var kommunisthatare av stora mått. Berlinmuren lär ha fallit ändå, så inte var det Reagan som fick den att falla.

En trött gammal man var han.
Må han vila i frid.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:58 EM | Google

Surf(a)

Vem minns tvättmedlet Surf?
Jag minns det som i går.

Surf

Riktigt surfväder idag.

Bortsnurrad.
Jo, det funkade faktiskt.

Blir du arg på din dator ibland?
Avreagera dig här :).

Hitta alla F.
Lite klurigt faktiskt!

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:43 EM | Google

Lapptäcken gör ingen glad

Jag är så glad att jag inte använder Internet Explorer. Nu har de hittat ytterligare en farlig lucka i den browsern. Ytterligare ett hål i lapptäcket som måste lagas och fixas till.

Var försiktig i ditt surfbeteende. Klicka inte på länkar som ser skumma ut. För dig som vill ha både hängslen och livrem avaktivera "Active Scripting" via "Verktyg", "Internet-alternativ", välj fliken "Säkerhet" och markera globen "Internet". Klicka på knappen "Anpassad nivå" och ganska långt ned bland alternativen där kan du inaktivera "Active scripting" eller välja "Fråga" så får du en alert och kan avgöra vartefter om du vill tillåta eller inte att det körs (rekommenderas bara om du är van surfare).

Eller byt browser :).

Det finns faktiskt alternativ.

Opera gillar en del. Själv föredrar jag Netscape, K-meleon och Mozilla.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:18 FM | Google

Prioriteringar i vården

Cancer är en sjukdom som borde vara högt prioriterat. Jag förstår att det kan vara svårt för ansvariga att göra prioriteringar, men lite sunt förnuft kan inte skada. Det är skillnad på cancer och nageltrång – om jag ska uttrycka det lite drastiskt.

Cancer är en otäck sjukdom. Malign cancer är ofta dödlig (även om läkarvetenskapen går framåt även på detta område), än mer om patienten inte får rätt vård snabbt. En cancer-diagnos ger säkerligen en stor ångest hos den som får "domen". Ångesten lär inte mildras av vetskapen att väntetiden på behandlingen kommer att öka i många fall.

Jag skulle inte vilja vara i den sitsen, väntandes med vetskapen att cancercellerna förökar sig i kroppen i takt med tiden. Jag undrar om de som beslutar själva har tänkt sig in i den sitsen?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:18 FM | Google

9 juni 2004

Sommar bara på dagen

Jag är glad att jag är gammal och förståndig. Jag åkte in till stan i pants och armlös blus i sommarvärmen, men jag tog med mig en jacka. Bra att ha tänkte jag. Jag visste inte hur rätt jag skulle få :). Den kom till pass på hemvägen. Jag såg en del andra som antagligen gjort samma sak som mig, åkt in sommarklädd men inte tagit med sig jacka. De såg lite frusna ut.

Sommar på dagarna.
Men kvällarna är fortfarande kalla.
När kommer sommarkvällarna?

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:07 EM | Google

Green Card

På Aftonbladets hemsida såg jag en annons om ett lotteri där vinsten var ett Green Card. Hur många drömmer inte om att bo och jobba ett par år i USA? Hur många tror inte på att om en annons finns på Aftonbladet så är den seriös?

"Det kostar ingenting att deltaga i det årliga green card-lotteriet. Usafis tar betalt för hjälp med ansökningen, uppgiftskontroll, korrekt ifyllande av formuläret och att skicka in ansökan i tid till korrekt adress. Usafis jobb är att se till att din ansökan kommer med i lotteriet och inte diskvalificeras."

Det verkar vara flera som har detta som en affärsidé. Det går att tjäna pengar på allt.

http://www.greencardgroup.com/

http://www.visapeople.com/4swedish.html

Jag hittade info om sajter som det varnas för angånde detta lotteri och allt ståhej runt omkring i en pdf-fil. Väl värd att läsa om någon nu funderar på att ansöka om ett Green Card.

Det går att ansöka direkt om detta Green Card utan att gå omvägar runt ett privat företag vars enda syfte verkar vara att tjäna pengar på att folk vill delta i detta lotteri.

Mer info finns på sajterna nedan:

http://www.travel.state.gov/dv2005.html

http://uscis.gov/graphics/howdoi/divlott.htm

http://uscis.gov/graphics/services/residency/divvisa.htm

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:22 EM | Google

Rösta på söndag!

Jag tänker gå och rösta på söndag. Jag har även övertalat B. att göra detsamma. Inte för att jag är speciellt intresserad av valet i sig. Jag tänker rösta och hoppas att många gör så, för att hindra att extrema grupperingar tjänar på att gemene man röstskolkar. Nazisterna vädrar morgonluft. De hoppas nog på att så många som möjligt ligger på sofflocket. Ju fler som inte röstar, desto större chans har de att få in sina kandidater. Är det värdiga representanter vi vill att Sverige ska sända till EU-parlamentet?

De kör med lite fula metoder inför valet. I måndags polisanmäldes Nationaldemokraterna av posten för att de systematiskt lagt valsedlar med "Porto betalt" i postens brevlådor utan att betala portot.

Det roliga i kråksången är att Nationaldemokraterna bygger en stor del av sin valretorik kring på antagandet att vissa grupper av människor parasiterar och begår brott i Sverige på hederliga skattebetalares bekostnad. Men det kanske inte räknas om de själva gör detsamma?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:47 FM | Google

Gömda

Har du inte läst Liza Marklunds bok "Gömda" så gör det. Jag sträckläste boken rakt av, jag kunde bara inte släppa den ifrån mig. Jag har inte läst uppföljaren "Asyl", men den står nu på min inköpslista.

Nu har kvinnan efter 14 år i flykt fått asyl i USA. Det lär bli svårt att hitta dem där. USA är lite större än Sverige och har inte samma kontrollsystem som vi har. Det är lättare att försvinna i mängden, men än i dag finns oron. I Sverige är det lätt att få tag på uppgifter om andra, även om de lever med skyddad identitet. Det är något alla vet, som befinner sig i den situationen och tvingas flytta gång på gång, trots att avsikten med skyddad identitet just är att man inte ska behöva göra det.

Kvinnovåld tas inte på allvar, läs gärna Liza Marklunds krönika om fallet Marie.

Min kommentar när hade jag läst boken:
15/7-00
På hemvägen från stan igår köpte jag Liza Marklunds bok Gömda - en sann historia. Rekommenderas varmt. Den ligger tydligen tvåa på bestseller-listan. Bra! Det skadar inte att så många som möjligt läser denna bok. Det enda jag oroar mig för är att gemene man kommer att försöka lösa den inre konflikt de lär få genom att läsa denna gripande bok med att för sig själv säga - det var ju en man från Libanon. Vårt land lider tyvärr av en hel del rasism och den risken är nog inte bara inbillad. Kvinnomisshandel är tyvärr inget fenomen som är bundet till från vilket land man kommer ifrån. Boken beskriver en ytterlighet - men fenomenet känns igen även i lindrigare form - behovet av att kontrollera sin kvinna, omotiverad svartsjuka, oförmågan att argumentera, oförmågan att lösa konflikter utan våld och/eller tendensen att blanda in barnet/skada/låta barnet drabbas av vuxenkonflikten.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:05 FM | Google

8 juni 2004

Blogg-picknick

Hur många bloggare finns det i Stockholm med omnejd? Har någon pejl på det? Visst borde det räcka till en picknic i det gröna? Kanske även en del utomsocknes har vägarna förbi denna helg? Trevligt initiativ av Jonas.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:38 EM | Google

Konstiga fläckar

Jag har fått lite nya bruna leverfläckar som inte ser ut som vanliga dito. Jag får alltid massa nya fläckar varje vår och sommar. Men de här ser inte alls ut som dem jag brukar få i vanliga fall. Jag funderar nog på att ringa och beställa en tid i morgon hos en hudläkare. Jag har surfat runt lite och jag tycker inte om det jag läser.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:50 EM | Google

Vardag kontra strålglans

MaYBe SHe'S BoRN WiTH iT...?
Av en slump hamnade jag på en hemsida som gav lite dimension åt hur en snygg och sexig kändis skapas. Ja, skapas – för tro inte att de föds perfekta och inte besväras av, likt oss alla andra, finnar, kluvna hårtoppar, synliga porer, födelsemärken, torra armbågar, celluliter och andra trista små skavanker, både här och där.

Bilder visas på Christina Aguilera, Britney Spears, Pamela Anderson, Jennifer Lopez, Cameron Diaz och Tyra Banks. De anses ju vara några av världens snyggaste kvinnor och det var faktiskt intressant att se bilderna på dem när de ser lika alldagliga ut som oss alla andra jämfört med när de har piffats upp med foundation, lösögonfransar, concealer, puder, rouge, highlighter, ögonskugga, eyeliner, mascara, läppenna, läppstift, läppglans, ögonbrynspenna, mousse, mist, gel och allt vad det heter. Jag vet faktiskt i ärlighetens namn inte ens vad foundation, concealer, highlighter och mist är för något ens. Men det verkar vara väldigt effektivt. ;) Mycket effektivt.

På sidan visas även bilder på skådespelerskan Jamie Lee Curtis när hon tröttnade på denna cirkus och lät sig fotograferas helt utan smink, smickrande belysning och retuschering. Hennes avsikt var att andra kvinnor i hennes ålder skulle sluta jämföra sig med henne, eftersom hon naturell ser ut som vem som helst. Det tycker jag var modigt gjort och framförallt ger rätt signaler. Du duger som du är. Skönhet är ofta inte äkta, utan bara en yttre pålagd mask. Med smink kan man försköna. Med Photoshop kan man trolla.

Detta måste väl även gälla killarna? Hur ser Brad Pitt ut ostylad?

Kika gärna på länkarna längst ned. De var intressanta.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:51 FM | Google

7 juni 2004

Jag har tur

Om man har lite småtråkigt och inte har något direkt mål när man slösurfar är det är ganska kul att googla via knappen "Jag har tur". Det blir dessutom ibland olika resultat om du väljer mellan "sidor på svenska" och "sidor från Sverige". Kan det ha något att göra med om webhotellet har .com eller .net i sin adress? För det verkar inte ha något med att göra huruvida hemsidan .se eller inte när det gäller "sidor från Sverige".

Dumstrut.

Webb och Webb.

Göran Persson och Göran Persson.

Trafik och Trafik.

BTW - i kväll vet jag att det blir ett stopp igen på webhotellet. Det är föraviserat och beror på underhållsarbete. Från 20.00 och ett par timmar framöver kommer ingen åt mina sidor. Men mailen ska funka som vanligt, vilket jag tackar för.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:29 EM | Google

Kirby

Dammsugaren Kirby säljs via dörrknackning. De som knackar dörr känner sig blåsta på sin lön och kunderna som köper känner sig ofta lurade att köpa en svindyr dammsugare, inklusive alla tillbehör kostar dammsugaren Kirby över 33.000 kronor (dyr leksak). Den lagliga ångerrätten vid hemförsäljning verkar inte gälla för Kirby. Vilket givetvis borde göra med tanke på att det är ett sådant dyrt inköp. Man kan se många annonser där Kirby säljes, säkert många som ångrat sitt impulsköp.

Jag inte släpper in dörrförsäljare, vad de än månde sälja. Men jag misstänker att många släpper in dem eftersom de påstår sig bara ska göra en demonstration. Det är lätt att manipulera människor och det är den egenskapen dörrförsäljaren direkt utnyttjar. Det är lätt att bli bortkollrad i sitt eget hem. Det är där man ofta är som mest avväpnad.

Råd och rön har testat dammsugaren och deras omdöme är tummen ner för svindyr "städmaskin".

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:59 FM | Google

Amcs international

Nigeriabreven tar sig ny form. Jakten efter folks pengar fortsätter. Numera kanske inte Nigeriabreven ger lika stora intäkter, då fler och fler börjar förstå att det är lurendrejerier efter att det uppmärksammats bland annat av media.

Nu har nya varianter börjat komma i form av AMCS International som utger sig för att vara en internationell hjälporganisation som samarbetar med alla de stora och stöds av stora företag, banker m.m. – det låter väldigt seriöst med andra ord.

De söker volontärer till sin verksamhet och alla intresserade att hjälpa personer i nöd (slår säkert an på många strängar) skall betala 350 dollar i anmälningsavgift. De pengarna går nog inte till välgörenhet utan hamnar i någons ficka, som skrattar hela vägen till banken antar jag.

Brevet kan se ut så här.
Bara det att de använder
stora bokstäver ger mig dåliga vibbar:
CONGRATULATIONS!!!!!! YOU HAVE BEEN RANDOMLY SELECTED TO BE A PART OF THE OFFICIAL VOLUNTEER TEAM FOR THE AMCS (AVE MARIA CHARITY SOCIETY) INTERNATIONAL FOR YOUR PARTICIPATION IN OUR SUMMER 2004 VOLUNTEER WORLD TRAVEL PROGRAMME CAPTIONED: ''GOLBAL EMANCIPATION FOR WORLD PEACE''. THE INTERNATIONAL ORGANIZATIONS OF THE UNITED NATIONS, RED CROSS, U.N.I.C.E.F, UNHCR,THE INTERNATIONAL CHILD CARE TRUST, OXFAM,UNDP AND A HOST OF OTHER VOLUNTEERISM ORGANIZATION ARE INVOLVED IN THIS PROGRAMME. AMCS INTERNATONAL WHICH IS A NON-GOVERNMENTAL ORGANISATION WILL BE ON TOUR WITH OTHER (N.G.O) FOR THIS YEAR "HELP SAVE A SOUL AND MAKE A DIFFERENCE" WORLD TOUR WHICH WILL INVOLVE PARTICIPANTS FROM ALL OVER THE WORLD. LOCATIONS FOR THIS YEAR TOUR PROGRAMME WILL BE IN EUROPE, AFRICA, MIDDLE EAST AND ASIA. LOCATIONS IN EACH COUNTRY WILL BE RANDOMLY SELECTED FROM THE ABOVE MENTIONED FOR EACH TOUR TEAM. THE AMCS INTERNATIONAL ORGANISING COMMITTEE IS GIVING EVERY APPLICANT AN OPPORTUNITY TO REACH OUT TO THE LESS PREVILIGED CHILDREN, RELIEF INSTITUTIONS,SCHOOLS,HOSPITALS, AND ALSO VISIT GOVERNMENTS OF THESE NATIONS. THIS PROGRAMME WHICH WILL HOLD THIS SUMMER 2004 WILL BE FULLY SPONSORED TRANSPORT,ACCOMMODATION,FEEDING,BY THE FEDERAL DEPOSIT INSURANCE BANK,CITIBANK,BARCLAYS BANK,AIRLINES,WORLDWIDE HOTELS,VOLUNTEER AGENCIES,UNDP, OXFAM, UNHCR. THE AMCS TRAVEL DEPARTMENT IS AT THE MOMENT COLLECTING APPLICATIONS TO SCREEN AND APPROVE INTERESTED VOLUNTEERS. URL: http//www.amcsinternational.com THIS IS A ONCE IN A LIFE TIME TOUR OPPURTUNITY TO HELP THE UNDERPRIVILEDGE PEOPLE IN THE WORLD TO MAKE A DIFFERENCE SEND APPLICATION BEFORE (14DAYS) TO: apply@amcsinternational.com CONGRATULATIONS ONCE AGAIN. SEE YOU SOON DR. ANCHELON MARTINA TEAM CO-ORDINATOR.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:29 FM | Google

6 juni 2004

Kvinnomisshandlare

När människor missköter sina djur kan myndigheterna gå in och efter upprepade förseelser belägga dem med förbud att överhuvudtaget ha djur. Kan man inte applicera detta på notoriska kvinnomisshandlare?

Jag läste om Tomas, 41 år, som har dömts nio gånger för misshandel sedan 1986. Tyvärr kan jag inte länka till artikeln då jag inte hittade den ute på Expressens webb. Tomas har slagit, sparkat, knivskurit och hotat sina kvinnor till livet. Nu sitter han häktad i väntan på tionde rättegången. Vid varje rättegång skyller han på att han inte minns eftersom han druckit.

Den senaste misshandeln var grov. Han höll kvinnan inlåst i tre dygn. Det finns 41 dokumenterade skador på hennes kropp. Hur många det finns inombords vet bara hon själv.

9/9-86
Fängelse tre månader misshandel och olaga hot.

8/11-90
Skyddstillsyn efter en misshandel.

22/2-91
Fängelse ett år och tre månader för misshandel och olaga hot.

12/11-92
Två månaders fängelse för misshandel.

1/9-994
Åtta månaders fängelse för misshandel.

13/7-95
Ett år och åtta månaders fängelse för grov misshandel och skadegörelse.

22/1-97
Fängelse två månader för misshandel.

7/10-97
Fängelse i sju månader för misshandel och olaga hot.

30/8-00
Skyddstillsyn för misshandel och olaga hot.

(Skyddstillsynen som han ådömts två gånger har haft särskilda behandlingsplaner för misshandel. Det verkar ju ha funkat bra. NOT!!)

Och så nu väntar en ny rättegång. Borde man inte ta hänsyn till föregående domar? Ju fler tidigare likartade domar, desto strängare straff? Den här mannen verkar inte vara kapabel att ha förhållanden med kvinnor utan att banka skiten ur dem. Det är inte samma kvinna han misshandlat, i artikeln berättar fyra av dem vad som hände. Det lär finnas fler kvinnor som råkat komma i vägen för denna man, eftersom alla inte anmäler en misshandel. Det är bara cirka vart tionde misshandel som polisanmäls.

Jag vet att många hävdar att flertalet män som misshandlar kvinnor är från andra länder och kulturer. Det är helt fel. Enligt Amnestys siffror är det 80% av våldet i samborelationer eller äktenskap som de svenska männen står för.

Amnesty skriver i sin rapport att 46% av alla kvinnor har utsatts för våld av en man någon gång efter sin 15-årsdag. Det betyder varannan kvinna. Bara ett misshandelsfall av tio anmälda leder till fällande dom. Profilen på gärningsmannen är en vanlig svensk man mellan 25 och 45 år. Oftast sker misshandeln i samband med att mannen druckit.

Män som återfaller och misshandlar sina kvinnor gång på gång under fyllan borde tvångsbehandlas med Antabus, för all evinnerlig tid. Dessutom borde straffen skärpas för varje ny misshandel. När mannen samlat på sig fler än tre misshandelsdomar ska han åläggas att gå i kloster och förbjudas att ha närkontakt med det andra könet – eller något ditåt. Ja, jag vet hur orimligt det låter. Men det är lika orimligt att dessa män får fortsätta och fortsätta och fortsätta – utan att något radikalt göres för att förhindra dem att fortsätta. En annan radikal lösning vore att göra en kryssmarkering i folkbokföringsregistret och alerta den kvinna som folkbokför sig på samma adress som mannen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:03 EM | Google

Sveriges nationaldag

Också ett sätt att fira nationaldagen. Våldsamt upplopp i Stockholm. Nationaldemokraterna har tydligen sitt eget sätt att fira 6:e juni. Mycket osvenskt skulle jag vilja påstå.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:05 EM | Google

Förnedringstv

Jag hoppas ingen tror att jag verkligen ansökt om att få vara med i Extreme makeover. Mitt brev är fejkat och givetvis aldrig insänt till kanal 5. Jag ville bara påvisa det orimliga i programidén.

Jag hoppas ingen av deras deltagare avlider under operationerna, som ibland kan ta flera timmar och i vissa fall görs flera operationer efter varandra. Jag tror tyvärr inte heller att de som deltar blir lyckligare i längden.

Jag misstänker att programmet lockar till sig en viss procent psykiskt instabila personer och jag hoppas att kanal 5 har resurser att sålla bort dem. Skulle någon inte vara nöjd med resultatet och ta livet av sig vore det ingen större hit, varken för kanal 5 eller deltagaren.

Jag tycker inte om sådana här program som leker med människors liv och utnyttjar dem. För det är vad jag anser att hela programidén bygger på. Utnyttjande och förnedring av människor. Förnedringstv. Är det verkligen det vi vill ha?

På tal om förnedringstv. Jag brukar inte sitta bänkad framför TV:n några längre stunder, men i går tog jag kontroll över fjärrkontrollen och såg på filmen "Livet går vidare". B. tyckte filmen var skit, men jag hade ett fast grepp om fjärrisen :).

Jag tycker om Sandra Bullock och det var därför jag ville se filmen. Att den sedan var bra blev en bonus. I filmen utsattes huvudrollsinnehavaren av förnedringstv av högsta dignitet. Jag är inte så insatt i utbudet av program i USA, men jag har sett glimtar av denna show så jag vet att den finns i verkligheten.

En person sitter i en soffa och ska offentliggöra något, en person leds in med förbundna ögon och har inte en susning om vad som komma skall. Ofta handlar det om lite mer oförargliga saker som tas fram ur byrålådan och vädras offentligt, i alla fall i de glimtar jag sett.

I filmen trodde kvinnan att hon skulle få en makeover, men istället avslöjade bästa vänninan att hon varit otrogen med hennes man i över ett år och som lök på laxen kom mannen in med förbundna ögon och konfronterades med detta påstående och bekräftade det.

Sedan blev det mycket amerikanskt över resten av filmen, huvudrollsinnehavaren flyttar hem till barndomsstaden, hennes barn får problem i skolan, pappan överger dottern, gammal skolkärlek börjar spira igen och lite snuttinutt i allmänhet och så ett lyckligt slut.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:41 EM | Google

Irak och Afghanistan

Om bara drygt tre veckor upphör den USA-ledda ockupationen av Irak. På pappret i alla fall. Men jag tror inte att så kommer att ske och det verkar ingen annan heller att göra. Vad tror de irakiska folket? Hur kommer de att uppleva att det fortfarande kommer att finnas 140.000 utländska soldater kvar i landet? Hur kommer den övergångsregering som ska ta över tills det kan hållas allmänna val kunna sköta landet och visa dess medborgare att de är fria. Fria från Saddam. Fria från ockupation av annan makt.

Jag misstänker att problematiken med motsättningar mellan olika fraktioner (shiamuslimer, sunnimuslimer och kurder, samt al-Quaidas anhängare) kommer att kvarstå i landet och att motståndet bara kommer att eskalera mot ockupationsmakten (även om den formellt inte längre är en sådan om tre veckor) och sinsemellan de olika grupperna. Kommer det att bli som i Afghanistan? Där det fortfarande förekommer att talibanerna tar till vapen ute i landsorten och vad jag nu senast hörde har talibanerna inviterats att delta i parlamentsarbetet? Sakta men säkert kanske Afghanistan återfår sitt talibanstyre? Sakta men säkert kanske Irak återfår en ny Saddam?

För Bush handlar det numera om en hedersam reträtt för att kunna vinna valet på hemmaplan än att ge medborgarna i Irak demokratiska rättigheter i ett enat och självständigt Irak. Om han ens har haft det i åtanke, ens från början. Olja tror jag att åtanken var, inget annat.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:56 FM | Google

5 juni 2004

Noisy Sex

Simrishamn har nått ut i världen :).
Newsday skriver:
Swedish Woman Complains About Noisy Sex
STOCKHOLM, Sweden -- A Swedish woman, tired of the noise made by her amorous neighbors in the apartment above, took her quest for some peace and quiet to an official environmental health committee.

Ibland färdas små nyheter lika fort som stora.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:13 EM | Google

Plastikkirurgi

Norstedts stora svenska ordbok
plastikkirurgi subst. ~(e)n
del av kirurgin som avser korrigering av missbildningar och förvärvade kroppsfel t.ex. olycksfallsskador (spec. sådana som förstört utseendet): plastikkirurgisk

Plastikkirurgin har gjort stora framsteg genom tiderna. Barn som lider av harmynthet eller eldsmärken kan få detta korrigerat och det innebär med all sannolikhet att deras framtida livskvalité förbättras. Människor som skadas på olika sätt kan få hjälp att försöka återställa sitt utseende.

Jag läste häromdagen om den unga tjejen vars hela ansikte förstördes vid en olycka och numera vågar hon inte gå ut eftersom folk skriker "monster" åt henne. Bilden på hennes ansikte var verkligen hemsk att titta på, så jag förstår hennes lidande. Läkarna ska försöka göra en transplation av en död donators ansiktsvävnad och ge henne ett nytt ansikte. Hon blir den första som genomgår denna operation och inga garantier finns att den lyckas.

En man, vart han bodde minns jag inte, hade gått ned åtskilliga kilo och minnena av dem bestod av en 34 kilo stor tung hudsäck han bar mitt på magen, likt en magsäck – inte matsäck. Den fick han borttagen för ett tag sedan och jag kan tänka mig att hans liv har förbättrats avsevärt. Det var ju nästan så han fick ha en skottkärra och köra sin hudsäck i för att överhuvudtaget kunna ta sig någonstans.

Men en del av plastikkirurgin har dragit iväg till orimliga nivåer. Då menar jag dessa privata kliniker som gör så kallade skönhetsoperationer. De lyfter ansikten, korrigerar näsor, lägger in bröstimplantat, suger ut fett, snävar till slidor, fyller ut läppar och injicerar botox för att rynkor ska försvinna; det finns snart ingen hejd på vad de kan tänkas göra.

Kunden bestämmer och får som den vill, bara stålar slängs upp på bordet. En tjej med anorexia fick en fettsugning, som säkert kostade en hel del, och det var inte många gram fett som kunde sugas ut. Här tycker jag att man har nått en gräns. Numera handlar det bara om att tjäna pengar. Inget annat. Tyvärr innebär det att en del mindre seriösa aktörer ger sig in i denna bransch för att tjäna stålar. Det är ofta jag läser om misslyckade operationer och läkare som jobbar med plastikkirurgi utan att de är specialistutbildade för att utföra sådana operationer. I en del fall kanske (billiga operationer i öst) man får vara glad om det ens är en läkare som opererar.

Unga tjejer, som inte ens gått ur skolan, tjatar till sig bröstförstoringar och familjen tar till och med lån för att finansiera det hela, bara barnet blir lycklig så...kanske man resonerar. En del skuldsätter sig för att kunna göra ansiktslyft eller vad det nu är de vill korrigera – i tron att de ska bli lyckligare. Men blir de det? Sitter inte lyckan inombords? Sitter lyckan i ett par nya tuttar? I ett ansiktslyft? En del människor har problem med sin kroppsuppfattning och de kanske inte ens ser en förändring efter sin operation.

Tyvärr saknas inte förebilder för våra unga, som kan ge dem impulser att haka på trenden. Var och varannan Hollywood-stjärna är lyft och bearbetad lite varstans. Många andra artister har hakat på trenden. Svenska kändisar och andra förebilder har även de börjat med plastikoperationer i en allt större utsträckning, tyvärr. Det gäller att hålla sig ung så länge som möjligt tydligen. En del säger kanske. VaFan. De som har råd för väl göra vad sjutton de vill med sina kroppar. Ja, det får de svarar jag. Men borde de? Det är en moralisk fråga tycker jag. Vilka signaler sänds ut till exempelvis unga människor, som kanske är lite osäkra och inte har självfortroendet på topp.

Signaler ges om att du inte duger som du är om du har en för stor näsa, för små bröst eller har några kilos övervikt. Hur många unga människor har jag inte läst om på senare tid som gör operation efter operation för att se ut som sina idoler, vilka de nu kan vara – Pamela eller Michael Jackson. Paret som har kastat hundratusenstals kronor på att operera sig till levande kopior av Barbie och Ken gör mig enbart beklämd.

Därför tycker jag inte om programserien Extreme makover. Jag läste att de försöker övertala Kikki Danielsson att vara med i programmet eftersom hon i en intervju uttalat en önskan om att få delta. Snälla Kikki! Gör det inte. Vad du än har för bekymmer, inte lär de gå att operera bort.

// Annica Tiger

---------

Extreme makover ska tydligen köras i en nordisk variant och produceras av kanal 5. I höst sker starten och det är redan 5000 som sökt för att få göra en extreme makover.

Då blir jag den 5001:a då.

Snälla, snälla kanal 5.

Jag vill bli omgjord i Extreme makover.

Mitt hår börjar glesna och se lite tråkigt ut och det har slutat växa på längden. Jag vill ha en hårförlängning och förtätning av håret, kanske även kombinerat med en permanent som gör hårigt riktigt rufsigt och voluminöst (ja, så som Lena PH och Charlotte hade förra året vid Schlagerfestivalen) så det döljer hela mitt ansikte – som inte är så mycket att hänga upp i julgranen längre efter 50 års användning. Varför inte göra en Face off? Någon fotomodell har kanske nyligen dött och vill donera sitt vackra face?

Om inte det går vill jag i alla fall ha en ny näsa, kanske lite likt den Michael Jackson har. Jag har en uppnäsa och det är lite opraktiskt när det regnar.

Mina tuttar börjar följa tyngdlagens krafter. Jag vill ha bomber som Pamela i Baywatch. Stora och fasta, putande rakt ut. Jag ligger aldrig på magen när jag sover så det spelar ingen roll med andra ord om det skulle vara lite obekvämt att de sticker ut så iögonfallande och uppenbarligen hindrar en från att sova på magen. Det spelar ingen roll om de ser konstgjorda ut, det stör tydligen inte män hur som haver.

När ni ändå håller på och karvar kan ni väl se till att gäddhänget tas bort och att hakhänget också elimineras. Vadå, åldern tar ut sin rätt? Det är ju det "Extreme makover" ska råda bot på. Vem behöver häng- och överflödig hud? Dra åt och strama till och sy lite snyggt. Ja – varför inte på ett annat visst ställe på kroppen. Många kändisar (men ingen talar öppet om det) gör ju det på ålderns höst eftersom barnafödande sätter sina spår både här och där.

Bullen på magen kan kanske fettsugas bort. Vem behöver ett extra fettlager i modern tid? Att man var tvunget att ha det som urtidsmänniska som en buffert inför stundande sämre tider och mindre tillgång på mat ska väl inte behöva vara en orsak till att jag ska släpa omkring med en bulle på magen. Nej, jag snackar inte om abort – det är ingen bulle i magen.

VaFan, när ni ändå har fettsugen framme dra ett par gånger utmed låren och häcken. Ett Jennifer Lopez-arsle kanske skulle sitta fint?

Har man ett yttre skal med drag från olika kändisar måste man ju bara bli lyckligare. Eller hur? Det som finns på insidan spelar ingen roll lixom. Om jag inte blir lyckligare som en ny plastikopererad människa kommer jag att stämma skiten ur kanal 5. Dör jag under operationerna (dödligheten är ju några procent) så kommer jag att spöka i kanal 5:s lokaler i all evinnerlig tid.

mvh

Annica Tiger

Annica Tiger 5:10 EM | Google

Farliga genvägar

Pillren kan göra dig smal,
skärpt, pigg - och död.

Hellre då levande och överviktig.

Dopingmedlet efedrin säljs öppet på svenska gym och på Internet. Efedrin kan leda till yrsel, högt blodtryck, hjärtstillestånd, hjärnblödningar, blodproppar och leda till plötslig död. Dessutom kan efedrin vara vanebildande.

Efedrin och medel som Cuur, som jag skrev om häromdagen, är ett försök att ta genvägar, som inte leder någon vart. Detta behov av att ta genvägar har blivit en stor bransch för folk som vill tjäna pengar på andras elände. Hur många miljoner omsätts inte per år på dyra bluffpiller, som lovar än det ena och än det andra. Overksamma piller som lika gärna skulle kunna ersättas med placebo.

Efedrin är förvisso verksamt. Det är amfetamin också. Drog som drog. Men att bli av med hungerkänslorna löser inga problem. Problematiken sitter inte i magen utan i huvudet. Då räknar jag bort dem som är överviktiga på grund av medicinska orsaker eller de som är överviktiga för att de trivs med sina extra kilon. Alla varianter finns, man kan inte dra alla överviktiga över samma kam.

Med tanke på den press det är på överviktiga i vårt samhälle förstår jag att många gärna vill pröva dessa genvägar när de vill försöka bli av med oönskade kilon. Att inte trivas med sin vikt kan vara ett rent helsike. Att samtidigt hela tiden påminnas om normen, en smal kropp, kan vara jobbigt. Det räcker att slå upp en tidning eller slå på TV:n. När till och med människor som inte är överviktiga tjatar om att jag måste gå ned några kilon inför Beach 2004. En dröm många överviktiga inte ens kan drömma om.

Att ha 30 - 50 kilos övervikt eller mer är inget man blir av med på en vecka. Det har tagit tid att äta sig till övervikten och det tar tid att äta sig av med den. Ja, jag skriver äta sig av med den för det är det som gäller. Ändring av kostvanor och, om man orkar, ökad motion. Lätt att säga, men så är det. Att svälta sig smal medför oftast att man snart är tillbaks på gamla matchvikten och ibland med ett par extra kilo till som "bonus".

Har man svårt att komma igång så finns det hjälpmedel, som är lagliga och kontrollerade av läkemedelsverket. Jag kan rekommendera att i så fall då använda läkemedel som skrivs ut av läkare, som exempelvis Reductil. Då sker behandlingen under överseende av en läkare, som regelbundet ska kontrollera blodtryck under en sådan behandling, även om jag vet att det slarvas med det. Det finns olika operativa ingrepp som kan göras. En del väljer den vägen, som en sista utväg.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:12 FM | Google

4 juni 2004

Sms-trafik övervakas

"Tommy gun? OK - SO LETS AGREE ABOUT THE PRICE AND MAKE IT ONE JET AIRLINER FOR TEN PRISONERS." En textrad från en låt av Clash. Inget konstigt med det kanske?

Skicka aldrig ett sms med ordalydelsen ovan om du befinner dig i Storbritannien. Säkerhetspolisen kanske kommer och tar dig då och helt plötsligt är du misstänkt för terrorism.

Jag har tidigare skrivit om hur vi lämnar digitala fotspår och om elektronisk övervakning. Detta ovan ger vid handen att inget jag skrivit eller hänvisat till har varit överdrivet.

Det jag mest undrar över om detta skulle kunna hända i Sverige? Det skulle inte förvåna mig.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:46 EM | Google

Bada bastu i bilen

Nu är det sommar.

Lämna inte hundar och barn i bilen. Vem lämnar hundar och barn i bastun på vintern? Ingen skulle jag tro. Men på sommaren glömmer folk bort att en bil som står i solen blir som en bastu ganska snabbt.

Nu kommer både hundar och barn fara illa i stekheta bilar. När kommer ett dödsfall ske, igen?

I Göteborg lämnades en liten flicka kvar i bilen vid Coop. Mormor gick in och handlade. Hon måste ha gjort en rejäl shoppingrunda och glömt både tid och rum, samt sitt barnbarn.

En annan kund uppmärksammade flickan efter en timme i den stekheta bilen. Flickan skrek och var blöt av svett.

En väktare lyckades öppna bilen via en springa i fönstret. Denna gång gick det bra. Det kanske det inte gör nästa gång.

Skulle jag se en hund eller ett barn sitta instängd i en stekhet bil och uppenbart lida av det hela skulle jag inte tveka en sekund att krossa en bilruta för att kunna öppna bilen för att få ut barnet eller hunden ur dödsfällan. För en dödsfälla är vad det är.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:38 EM | Google

Tre fejkar inlägg i forum?

Så fel det kan bli.

På tal om dumma blondiner :).

Att ett stort bolag kan agera så oproffsigt? Skamvrån och struten på är det som gäller tycker jag!

På sajten http://trekund.com/ kritiseras mobiloperatören 3 (Tre).

Jag tycker väl att det vore mer ansvarsfyllt och konstruktivt att göra något åt kritiken, eftersom många uppenbarligen är missnöjda med både det ena och det andra, än att surfa omkring och göra positiva låtsasinlägg. Sådant ska inte personal syssla med på arbetstid och via arbetets lina. Vad de gör på sin fritid och via linan hemifrån är väl en annan femma, men i och för sig lika dumt ändå.

IP-nummer säger så mycket. Det vet alla som jobbar inom IT och det borde väl även folk inom Telekom veta. En koll av skribenternas ip-nummer visade att det förmodligen var personal på Tre som själva skrivit meddelandena under täckmanteln av att vara nöjda kunder. Förklaringen av bolaget att det inte är deras personal som gjort inläggen köper jag inte. Inte rakt av.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:10 FM | Google

Blondes Have More Fun!

Blondes Have More Fun!

Nu kanske jag kan få reda på om detta stämmer :). Jag har i mer eller mindre hela mitt liv haft mörkbrunt hår med nyans i rött (svårt att beskriva nyansen), jag har ofta hennafärgat håret. Men de senaste åren har jag inte brytt mig om att henna håret då det börjat komma gråa hårstrån. Jag har inget emot grått hår, tvärtom tycker jag det är rätt snyggt.

Jag var hos frissan i går och klippte topparna. Jag gjorde även gyllene blonda slingor i håret, som motvikt till det tråkiga grå-beiga. Snyggt blev det och jag är glad att jag vågade testa. Yisses! Nu ser jag ut som en blondin, mer eller mindre. För första gången i hela mitt liv. Ja, som sagt var – "Blondes Have More Fun" ska nu testas och se om den tesen stämmer :). Gör den inte det blir jag besviken.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:48 FM | Google

3 juni 2004

Jämställdhet för vem?

Hushållsnära tjänster bra för jämställdheten?
Enligt (FL-Net) så anser företagaren Anastasia Georgiadou detta genom att påstå att man skulle underlätta kvinnors vardag genom att tillåta hushållsnära tjänster. Det är den absolut viktigaste åtgärden för att skapa bättre förutsättningar för ökad jämställdhet i det svenska samhället.

Är det verkligen detta det handlar om?
Att det är bra för jämställdheten?

1. Vi har för vana att ta hand om vår egen skit i Sverige. Huruvida det är en bra vana eller inte tänker jag inte utveckla. Jag själv skulle inte vilja ha någon utomstående som rumsterade om i mitt eget hem.

2. Vem ska ta hand om skiten? En inhyrd polska som jobbar svart eller ska kanske AF tvinga ut arbetslösa i arbetsmarknadsåtgärder för att städa hos andra? Jag gissar, säkert inte helt otippat, att det blir kvinnor som kommer att ta hand om andras skit. Visst finns det män som jobbar som städare, men ofta då inte i andras privata hem. Fönsterputs och flyttstädning är väl de enda sammanhang jag stött på män när det gäller hushållsnära tjänster. En privat butler är det nog inte många förunnat att ha :).

3. Ökad jämställdhet i hemmet får vi den dagen bägge tar ansvar för hushållsarbetet och barnen. Om bägge jobbar, då ska bägge dela på ansvaret hemma. Jag tror inte att en del mäns attityd att hushållsarbete är ett kvinnogöra kommer att förändras för att familjen köper hushållsnära tjänster. Alltså blir det inte ökad jämställdhet, i praktiken. Eftersom det förmodligen (punkt 2) blir en kvinna som kommer och utför dessa arbeten får barnen fortfarande förebilden av att hemmet är kvinnans ansvar. Då för vi med andra ord ojämlikheten vidare till nästa generation. Precis som om inte tjejerna, som nu är barn, kommer att få ta nog med fajter i jämställdhetens tecken när de blir vuxna. För längre än så har vi inte kommit i vår strävan efter jämställdhet än att jag tror att även nästa generations kvinnor kommer att ha samma problem som dagens kvinnor har, när det gäller löner, att kombinera barn och jobb, samt att få männen att ta sitt ansvar hemma m.m.

4. För vem eller vilka? För näringslivstopparna? För dem med framgångsrika företag? Tro mig eller ej, det är inte alla som skulle ha råd att köpa dessa tjänster – även om de så ville. Redan har många svårt, fast bägge jobbar, att få ekonomin att gå ihop, för att inte tala om hur svårt det kan vara för en ensamstående med barn att få ekonomin gå ihop. Ensamstående som dessutom drar hela lasset själv därhemma.

5. Är inte pig- och hembiträdena en utdöende art? Det hoppas jag, för jag förknippar dem inte med ett modernt samhälle.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:49 EM | Google

Röka te

Sent ska syndaren vakna.
Men inget nytt under solen.
Jag läste om Paul McCartney, som först nu, erkänner att han använt droger. Någon som blev förvånad? Låtarna "Daytripper" och "Lucy in the Sky with Diamonds" syftar på drogen LSD och många andra låter handlade i hemlighet om droger. Men hallå? Det trodde jag alla visste?

Röka te. Jag säger då det :). En annan variant var torkade bananskal på den tiden.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:35 EM | Google

Könsneutrala taxor

Könsneutrala taxor om EU får bestämma. Det låter vettigt. Att det inte redan införts i Sverige, som säger sig ligga så långt framme i jämlikhet mellan könen är förunderligt.

Jag hoppas att detta förslag antas och att det införs. Varför ska det vara skillnader i prissättningen i tecknandet av försäkringar, taxi-resor och priser hos frisörer beroende på vilket kön kunden har? Varför har krogarna fortfarande olika åldersgränser beroende på kön? Detta borde även påverka nuvarande system att kvinnor får ut lägre pensioner än män, även om de betalat in lika mycket i premie till sitt pensionssparande. En bransch som lär försvinna, och jag kommer inte att sakna den, är väl alla dessa telefonbetalnummersföretag med sexlinjer, gratis att ringa för kvinnor och män får betala över 19 kronor per minut.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:01 FM | Google

2 juni 2004

Mer sol åt folket

Jag var inne en sväng till stan i förra veckan. Då var det gråmulet och lite kylslaget. Uteserveringarna gapade tomma och folk var klädda i jackor. De flesta människor såg lite småmulna ut, påverkade av vädret kanske. Nu var jag inne en sväng i kväll och det var som om jag hade hamnat i en hel annan stad, i en helt annan värld.

Uteserveringarna var knökafulla. Folk gick omkring i shorts och t-shirts. Alla log och såg så glada ut. Till och med uteliggarna satt i skuggan och verkade må halvbra. Stockholm är en underbar sommarstad. Synd bara att somrarna är så korta.

Jag säger bara det.
Mer sol åt folket.
Sverige har för lite sol.
Kan vi inte flytta landet
till lite varmare breddgrader :)?
Eller flytta de varmare
breddgraderna hit?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:34 EM | Google

Duschcremé mot våld?

Saxat ur (FL-Net):
I Sverige utsätts 1 av 3 kvinnor någon gång för våld.
Huvuddelen av våldet sker inom hemmets väggar.
Hälften av alla våldshandlingar bevittnas av barn.
Hälften av Sveriges kommuner saknar kvinnojourer.
Det är klara fakta som The Body Shop utgår ifrån när man startat en landsomfattande kampanj mot våld i hemmet i samarbete med Sveriges Kvinnojourers Riksförbund. Kampanjen som kommer att drivas i samtliga The Body Shops butiker syftar framförallt till att öka medvetenheten kring våld i hemmet. Under kampanjen går tio kronor av varje såld duschgelé till kvinnojour.com.

Att kombinera marknadsföring med sponsring av ett behjärtansvärt ändamål måste väl anses som helt okey? Nu tycker jag förstås att det är samhället som ska stå för kalaset.

Att bygga allt på välgörenhet
och frivilliga krafter går inte i längden.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:57 EM | Google

Barnfetman ökar

Barnfetman ökar. Vart fjärde barn i Sverige är överviktigt, än fler tonåringar lider av fetma. Det är så tragiskt, när man tänker på att i u-länderna är problematiken tvärtom då barn dör av svält. Att vara fet är inget kul, att vara det redan som barn är ännu värre. Det kan leda till att barnet mobbas och framförallt risken för framtida sjukdomar som diabetes och hjärtinfarkt redan i medelåldern ökar - till och med kanske redan i tonåren.

Man bli vad man äter brukar jag säga. Vis av erfarenhet efter att haft problem med vikten och ätstörningar i hela mitt liv. Men ett barn kan inte självt ta ansvaret för sin kost. Föräldrar till överviktiga barn (och redan innan det går så långt) måste ta ansvar för vad barnet stoppar i sig. Chips, pizza, läsk, bullar och godis borde bannlysas helt till vardags. Det gäller inte bara hos barnfamiljer - vi alla skulle nog må gott av att minska på dessa, i princip helt onödiga produkter.

Det är inte lätt, men som förälder måste man ta det ansvaret att ge barnet goda kostvanor, samt se till att barnet inte bara sitter framför TV:n eller datorn. Vi människor är byggda för att röra på oss. Nu låter jag som en representant från Socialstyrelsen :). Men det är bättre med åtta skivor bröd om dagen, än chips, pizza, läsk, bullar och godis.

Det är bättre att mota Olle i grind, innan barnet blir överviktigt. För det är lika svårt för barn att gå ned i vikt och behålla goda matvanor, som det är för vuxna.

När det överviktiga barnet kommer i tonåren finns det risk för att barnet får ätstörningar eller att de, om barnet redan har problem med detta, eskalerar - då kraven på dem ökar att de ska vara smala och snygga för att duga och passa in. Ett litet barn lider nog inte av sin övervikt, men i tonåren kan den verkligen bli ett problem.

Jag skrev om detta 12/2-01
och vissa delar av texten står sig än i dag:
Anorexia, bulimia nervosa samt Binge eating disorder (BED), den sistnämda varianten av ätstörning är inte alls så känd av gemene man som de två andra övriga. Många av dem som har övervikt lider av BED, så det är inget att skämmas för. Däremot kanske det är lättare att göra något åt saken om förståelsen om mekanismerna bakom ökar. Jag har mina egna teorier, helt ovetenskapliga givetvis, men jag kanske inte är helt fel ute? Jag, som förälder kan påverka genom att INTE lära barn att förknippa negativa, diffusa känslor med mat, som ledsamhet, ensamhet, rastlöshet, smärta och gråt. Om ett barn gråter och är ledset, stick då inte till det en skorpa som tröst. Om ett barn inget har att göra, aktivera det istället för att ge det något att äta. Det är lätt att i många situationer att *köpa sig lugn och ro* på så sätt. Gör inte det! Då kan det bli lätt för barnet som lite äldre att ta till tröstätning för att döva diverse känslor det inte kan hantera. Mat och ätande ska förknippas med positiva saker, samt givetvis för att överleva.

Äta bör man, annars dör man.
Äter gör man, ändå dör man.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:20 FM | Google

Häst som häst

Ridande polisen grep misstänkt virusmakare.
Det är bra att de börjar plocka in virusmakare.
Förhoppningsvis har det en avskräckande faktor.
Jag skrattade åt en av kommentarerna till artikeln.
– Kanadensisk eller trojansk. Häst som häst?

Jag har nog lite udda humor.
Jag såg de tre sista avsnitten
av Kvarteret Skatan och jag
skrattade som bara den :).
Varför missade jag denna serie,
för det verkar som den gått ett tag.
Det grämer mig.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:30 FM | Google

1 juni 2004

Resistenta bakterier

Jag funderar ofta över vad det är som kommer att orsaka att vår planet Jorden en dag kommer att gå under och bli som Mars eller andra döda planeter, som cirklar runt i vår galax utan att ha, till synes, intet liv kvar. Jag kommer inte att leva då, men jag lever med den förvissningen att en dag kommer detta att ske.

När jag var ung var det kärnvapen som oroade mig mest. Jag läste mycket om verkningarna efter bomberna i Japan. Jag fattar inte än i dag att USA släppte dessa bomber över Nagasaki och Hiroshima, utan att förevigt förvisas ut i kylan av övriga världen. Så många döda. Så mycket materiell skada. Så många som fortfarande lider av sviterna.

Det måste ha gått att få slut på kriget på ett mer civiliserat sätt. När det kalla kriget var ett faktum fanns det flera tillfällen då det säkert var mycket nära att någon tryckte på den röda knappen och därmed var på vippen att utlösa ett kärnvapenkrig. USA och Sovjet hade (kanske har än i dag) arsenaler nog att utplåna hela vår planet, adderat med de andra länderna som skaffat kärnvapen, öppet eller i smyg.

Nu är jag inte så orolig för kärnvapen eller kärnkraftverk, även om jag tycker att Tjernobyl gav oss alla en varning. Det som är på allas läppar nu är vår påverkan på miljön och klimatförändringar. Genom Jordens historia har det tydligen varierat väldigt mycket när det gäller klimat. Det var därför dinosarierna dog ut, om jag inte missminner mig. Istider har varvats med perioder av värme.

Men jag tror att det är bakterier och virus som kommer att slå ut oss. Aids, Ebola och andra dödligt farliga virus är något som oroar mig. Multiresistenta bakterier än mer. Det är 60 år sedan penicillinet upptäcktes, mer av en slump. Det var en viktigt upptäckt som räddat livet på många människor, som annars utan penicillin skulle ha dött i lunginflammation, sårinfektioner och barnsäng m.m.

Jag läste häromdagen om att superbakterien MRSA numera inte enbart finns på sjukhusen, utan i New York sprids den även på andra ställen, som exempelvis gym.

MRSA är en stam gula stafylokocker som är resistenta mot antibiotika. För tio år sedan var runt tio procent av stammarna resistenta, i dag är det 50 procent. Enligt en läkare i USA tar sig MRSA sig genom huden, utan att man för den skull har ett sår eller annan hudskada.

Svenska läkare flaggar för att allt fler andra bakterier blir resistenta och att vi kanske snart är tillbaks på ruta ett. Ett överdrivet käkande av antibiotika anses vara orsaken till detta. Folk kanske kommer, som förr i världen, dö i en vanlig bakteriell lunginflammation eftersom ingen medicin kan häva den.

Drastiska tankar?
Kanske det.
Men det är något som oroar mig.
Inte för egen del, utan mer för
de barn som ska växa upp och
ta över den värld vi skapat.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:54 EM | Google

Salmonellasmittat kött

Jag tänker inte käka mat ute på krogen på ett tag tror jag, inte efter att ha läst att 15 ton salmonellasmittat kycklingkött levererats ut till restauranger runt om i Sverige. Femton ton är en hel del det. Fast förhoppningsvis kan de spåra det mesta. Kycklingen kom från Thailand via Tyskland.

Salmonellabakterierna dör vid 72 grader. Men hur är hygienen innan det tillagas? Det räcker att man hanterar smittat kycklingkött och sedan skär sallad på samma skärbräda (utan att ha gjort ren den emellan) för att smittan ska spridas vidare. Jag har aldrig haft salmonella, men jag har hört att det inte är speciellt roligt.

Det som förvånar mig är att salmonellasmittat kött får säljas vidare inom EU, bara information ges till myndigheten i det aktuella landet. Det vet man ju hur det är med information på villovägar. Det är visst bara Finland och Sverige som har högre krav än så. Vilket är bra. Det bästa vore om EU kunde anamma dessa skärpta krav.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:31 EM | Google

Ascii-konst

Ascii-konst.
Börjar det bli gammalt och bortglömt?

Jag minns min första dator. Allt skedde via olika dos-kommandon från tangentbordet. Datorn hade ingen hårddisk, program kördes via en floppy-disk och data sparades på en floppy-disk. Allt var textbaserat. Dagens ordbehandlingsprogram är rena rama trolleri-lådorna jämfört med den tiden. Jag minns spelet Stugan (som jag gärna skulle vilja få tag på igen) och inser att det har gått miljoner år i utveckling när det gäller spel och grafik sedan 1996.

Men eftersom jag inte gillar html-mail tycker jag att har ascii-konst fortfarande en uppgift att fylla. Det kan vara snyggt att ha lite ascii-konst i signaturfilen. Tyvärr blir det inte alltid så snyggt som tänkt i vissa e-postklienter, men det är deras problem – inte avsändarens.

Jag brukar ibland köra med:

__,,,^..^,,,__

eller

   ("\''/").___..--''"`-._
    `6_ 6  )   `-.  (     ).`-.__.`)
    (_Y_.)'  ._   )  `._ `. ``-..-'
   _..`--'_..-_/  /--'_.' .'
((|).-''    ((|).'  ((|).-'

min favorit är bilden nedan, men den
är för stor att ha i en signatur.

         __  _-==-=_,-.
        /--`' \_@-@.--<
        `--'\ \   <___/.       
            \ \\   ´" /       
              >-\\_/`>  
  ____       /= |  \_|/
 '    `\   _/=== \___/
 `___/ //\./=/~\====\
   \   // /   | ===:
      |  ._/_,__|_ ==:        __
     \/    \\ \\`--|         / \\
        |    _     \\:      /==:-\
       `.__' `-____/       |--|==:
           \    \ ===\     :==:`-'
           _>    \ ===\    /==/
          /==\   |  ===\__/--/
         <=== \  /  ====\ \\/
       _`--  \/  === \/--'
      |       \ ==== |
       -`------/`--' /
               \___-'

Gör en bild till ascii.

ASCII Generator för text.

Joan stark's gallery, snygga färgade bilder samt lite matnyttig info.

Ascii Art Collection.

100-tals fler sidor finner du här.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:27 FM | Google

Osorterad morgon

Osorterade tankar nu på morgonen.
Man kan ju inte vara tvättad, vikt och sorterad jämt.
-----
Om nu män styr jorden, varför kan dom inte lägga av med slips?
Hur intelligent är det att börja dagen med att knyta en snara om sin hals?
Upphovsman/kvinna okänd.
-----
Citatet ovan fick jag via mail i går och det syftar på mina tankar runt slipsar. Det var så bra att jag tycker att det kan vara intressant för fler :).
-----
Jag fick ett underligt mail i går.
Det känns inte som om det kom till rätt person :).
-----
Hi,
thanks for reply.
I am thinking about your offer.
Although I am not a gay,
I am kind of bi-curious and have a
fancy to suck a cock.
Can you send me your photo.
best wishes,
S.

-----
Nej, nu ska jag ut och gå med stavar. I söndags var det första gången sedan Annandags påsk jag var så pass besvärsfri från min ischias att jag kunde gå ett tvåtimmarspass med stavgång i skogen. Jag fick inga problem dagen efter, så jag kör väl så det ryker nu då :). Jag gillar att gå och filosofiera i naturen, ensam med mina tankar lyssnande på tystnaden. Jo, tystnad hörs den också. Tyvärr är det få förunnat att få uppleva den tystnaden om de bor i en storstad eller jobbar i en stressig miljö. Tystnad är en lisa för själen.

__,,,^..^,,,__

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:29 FM | Google