« augusti 2007 | Startsidan | oktober 2007 »

28 september 2007

Trötter

Här ekar det tomt mellan varven. Jag tycker inte jag gör mer än jobbar, sover och äter. Jag hinner inte ens längre med att se nyheterna och läsa tidningarna. Internet....? Ja, jag kopplar upp varje dag och läser e-posten, men surfa blir det inte så mycket av. Men det kanske blir bättre sedan? Just nu är jag bara trött, trött och det känns som mitt mellannamn numera är Trötter :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:56 EM | Google

25 september 2007

Bilistens mardröm alternativt glädjekälla

Att åka till den årliga bilbesiktningen (bilprovningen heter det visst numera) med en bil som har några år på nacken kan vara en mardröm eller en glädjekälla. I dag var det en glädjekälla då den gick igenom utan anmärkning. Det finns gånger då det varit en mardröm, anmärkningar som kostat skjortan att åtgärda - men det är bara att bita i det sura äpplet för det är ju i ens eget intresse att åtgärda det som bilbesiktningen ålagt mig som ägare av bilen att fixa inför ombesiktningen.

Men jag tycker det är bra att vi har en obligatorisk bilbesiktning, som förhoppningsvis sållar ut de värsta trafikfarliga bilarna från vägarna. Själv är jag helt novis vid motorhuven och under chassit, så för mig är det enda sättet att få reda på om något inte är som det ska, såvida det inte är helt uppenbart - likt att avgasröret skramlande ramlar bort under färd eller blinkande lampor lyser i bilen och orsakar hjärtklappning och lätt panik.

Jag är annars tekniskt lagd och kan laga köksfläktar, mecka med datorn och andra pryttlar - men bilen och allt som har med den att göra är för mig helt ointressant och jag har inte ens velat försöka lära mig mer än det jag måste, tanka, fylla på olika vätskor i rätt behållare och kolla oljan :-). Det är därför jag lämnar in den på verkstad varje år enligt serviceplanen och låter proffsen ta hand om resten.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:45 EM | Google

41 frågor

41 frågor.

Your personality type:
Serious and quiet, interested in security and peaceful living. Extremely thorough, responsible, and dependable. Well-developed powers of concentration. Usually interested in supporting and promoting traditions and establishments. Well-organized and hard working, they work steadily towards identified goals. They can usually accomplish any task once they have set their mind to it.

Careers that could fit you includes:
Business executives, administrators and managers, accountants, police, detectives, judges, lawyers, medical doctors, dentists, computer programmers, systems analysts, computer specialists, auditors, electricians, math teachers, mechanical engineers, steelworkers, technicians, (militia members).

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:43 FM | Google

23 september 2007

En firmafest jag inte skulle vilja ha varit med på!

Nazisterna vill gärna förneka, och andra grupperingar också, att Förintelsen ägt rum utan att det är århundradets fejk. Hur de nu kan anse detta? Förmodligen tror de på tomten också?

Det finns så mycket dokumentation runt Förintelsen att jag har svårt att förstå att någon kan förneka och förkasta den. Tvärtom så borde vi alla lära oss något av den grymhet människan är kapabel till och se till att det inte upprepas, vilket tyvärr har gjorts sedan dess, fast i andra former.

Hitler har efterföljts av andra ledare som inte följt demokratins spelregler och straffat regimkritiker och hela folkgrupper. Hur många oskyldiga sitter fängslade under svåra förhållande av sina egna regimer? Vad händer i USA:s hemliga fångläger? I Guantanamo?

Nu har ett fotoalbum lämnats in till Förintelsemuseet i Washington. Jobb som jobb? Det jag inte förstår är att de som arbetade på dessa läger inte reagerade eller agerade? Eller var de så indoktrinerade att de tyckte att de gjorde sin plikt?

I lägret dödades folk på löpande band, för att inte tala om andra aktiviteter som exempelvis läkaren Josef Mengele som utförde diverse grymma medicinska experiment på fångarna. I lägren var ett människoliv inte mycket värt. De som arbetade där var i sina egna ögon bra människor, goda kamrater och ansåg sig själva civilserade, allt enligt DN:s artikel. Undra vad de tyckte/tycker på ålderns höst? Hur kändes/känns det att ha så många människoliv på sitt samvete?

Humöret är på topp, någon har tagit fram ett dragspel, personalfesten verkar precis ha börjat. Att de jobbar på Auschwitz verkar inte bekomma de skrattande på bilden. Det unika fotoalbumet visas nu för första gången.

En firmafest som vilken annan som helst? Jag själv ska snart på en firmafest och det ska bli kul. Men å andra sidan jobbar jag inte med att döda människor eller tortera dem. Nej, mitt jobb är harmlöst och skadar ingen, tvärtom gynnar det många. Att döda andra människor hör forntiden till. Bödeln har inte längre plats som yrke i Sverige, tack och lov.

Jag är emot dödsstraff och anser att detta yrke (bödel) ska avskaffas i alla länder. Fast vad som sker i det fördolda i vissa länder har väldigt få koll på. Det som inte syns, finns inte? Det som inte belyses och uppmärksammas av journalister och andra aktörer förblir i det fördolda?

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:27 EM | Google

21 september 2007

Upprepningar - inlärda fraser?

Fråga ställd till finansministern Anders Borg.

– Varför får de som redan har höga inkomster mer i skattelindring?

Svaret:

Jobbskatteavdraget gör att det lönar sig mer att arbeta , främst för dem med låga och normala inkomster. När det lönar sig bättre att arbeta, blir det fler som söker sig till arbetsmarknaden. Det är en av anledningarna till att sysselsättningen beräknas öka med cirka 200.000 under de kommande åren.

Jag tycker inte att det var svar på frågan varför de som har höga inkomster får mer skattelindring, mer ett mantra eftersom han svarar i princip samma sak på frågan nedan.

– Hur kan arbetsgivarna ta emot alla sjuka, arbetslösa etc. Finns det plats för alla och vill arbetsgivarna ta hand om alla??

Vad felas Anders Borg? Snacka om att inte vara speciellt variationsrik. Eller är sanningen att han är totalt ointresserad utan bara är en dresserad hund som upprepar de mantra han lärt sig är korrekta? Nu var jag lite elak, men jag tycker att Anders Borg verkar lida brist på både fantasi och empati. Jag skulle då aldrig köpa en bil av den karln som inte ens kan se folk i ögonen ordentligt.

Andra bloggar om:
, , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:24 EM | Google

20 september 2007

Funderingar över livet

Livet är det som sker runt omkring dig medans du själv är upptagen med att försöka planera och strukturera det. Att jobba som en bäver ska alla, enligt Centerns Maud. Javisst. Men har bävrar någon fritid? Något liv?

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:25 EM | Google

19 september 2007

Fastighetsskatt, smileys och sjukvårdsslarv

Ett uppenbart löftesbrott säger Villaägarnas riksförbund. Regeringen kommer att komma med ett nytt alternativ till fastighetsskatt som inte riktigt uppfyller de kriterier som utlovades som vallöfte. Regeringen verkar reta upp fler och fler, inte undra på att deras opionionssiffror sjunker drastiskt.

– 55 procent av fastighetsägarna kommer att få betala fastighetsskatt på samma sätt som förr?

Givetvis är det inte de som äger mångmiljonkåkar i de fiiiiiiiiiina områdena som drabbas utan vanligt folk i kåkar med mer normala priser. Vilken vanlig löntagare har råd att köpa en tio-miljoners kåk i Filippa Reinfeldts-land?

Själv har jag inget emot att vi återgår till den gamla ordningen - fastighetsskatt i paritet med husets värde. Det är mest solidariskt. Fast ordet solidaritet finns inte i Alliansen vokabulär. Det är en sak som är säker.
--------
Snacka om slarv! Hur kan man glömma att ta bort en meter gasbinda?

Normalt efter en operation av det här slaget är att man avsiktligt lämnar kvar gasvävnadstamponad som ska tas bort i samband med återbesök. I kvinnans fall glömde läkaren att avlägsna den en meter långa och en centimeter breda gasbindan.

Jag har själv genomgått en operation av bihålorna på 80-talet och jag var inlagd i ett par dagar tills det var dags att åka hem och det sista de gjorde var att bedöva näsan via långa pinnar och sedan dra ut en meter gasbinda från vardera näsborre. De drog och drog och jag tyckte det kändes som flera meter :-). Nu verkar det vara mera vara in och ut - samt dålig eftervård och att glömma att ta bort gasbindan är mer än lovligt oansvarligt.

Tur att hon inte drabbades av komplikationer. Jag kan ju tänka mig hur denna gasbinda såg ut efter tre och en halv månad.
--------
Grattis till den lilla roliga textförgyllaren - smileys som i dag fyller 25 år sägs det. Jag gillar inte HTML-smileys som visas i form av gubbar men rena textsmileys är något jag använt själv sedan 1996 i text.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:50 EM | Google

17 september 2007

Underligt klimatskattepaket

Bensinen blir 29 öre dyrare per liter vid nyår, men i gengäld höjs reseavdraget. Så mindre bilåkande lär det inte bli i det hela stora. Detta är två delar av det ”klimatskattepaket” som nu i dag har aviserats av Alliansen. Det måste varit ganska surt för KD att tvingas bryta ett av sina vallöften?

Jag har inget emot höjningar av bensinskatt om höjningen nu verkligen ingår i ett allvarligt menat klimatskattepaket. Detta paket ökar statens intäkter med 3 miljarder per år, pengar som skulle kunna användas till annat än att vara en viktig del av finansieringen av det andra steget i jobbskatteavdraget.

Rimligt vore kanske att pengarna gick till åtgärder som minskade klimathotet istället för att sänka inkomstskatterna - då skulle det verkligen vara ett allvarligt menat klimatskattepaket. Men icke sa Nicke! Nu är det bara en finare omskrivning av en finansiering av skattesänkningar som inte har ett dugg med klimatet att göra.

Är det viktigare att in absurdum driva igenom skattesänkningar än att satsa mer pengar på forskning och åtgärder i syfte att minska klimathotet?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:15 EM | Google

13 september 2007

Hur värderas ett människoliv?

En människokropp utan liv är inte värt mycket, rent krasst sett. Ja, om det finns organ att donera stiger väl värdet?

Men människor som lever och kan behandlas med medicin ska få den medicin som krävs, det finns ingen annan option. Ett människoliv är ovärderligt. Vi får inte börja skilja på vilka sjukdomar som ska behandlas och framförallt vilka som ska få behandling eller inte. Finns behandling att erbjuda ska den givetvis få kosta, samt att den som behöver den får den.

Patienten som lider av Hunters sjukdom får behålla sin medicin. Det beskedet kommer en dag efter att Karolinska universitetssjukhuset beslutade sig för att medicineringen var för dyr...Patientens behandling kostar 10 miljoner kronor om året, en kostnad som Karolinska universitetssjukhuset ansett för hög.

Jag förstår inte hur Karolinska universitetssjukhuset tänkte i denna fråga. Deras första beslut är för mig obegripligt. En död patient mer eller mindre spelar ingen roll? Kostnaden ska få avgöra behandlingsform? De enda som tjänar på detta ”tänk” är väl de som har en försäkring via jobbet eller privat, som har skaffat sig en egen liten gräddfil inom vården - även om det inte talas som mycket om detta.

Samtidigt läser jag om den nya stora satsningen i budgeten som presenterats av Fredrik Reinfeldt och Cristina Husmark Pehrsson.

–Tuffare sjukpenningregler i vårt stora reformpaket.

Jaha? Regeringen lovar mer friska? Så sjukdom botas med tuffare villkor? De som är sjuka har det svårt nog vill jag nog påstå, utan dessa pålagor.

Regeringen vill nu införa sjukpenning max 18 månader.

Vad ska hända med de som inte blir friska inom den tidsgränsen, jag tänker på många kroniska och långvariga sjukdomar som exempelvis Multipel skleros – MS, cancer, svårartade reumatiska sjukdomar som ofta bryter ned kroppen successivt, KOL, och andra kroniska sjukdomar där ingen bot finnes, bara lindring. Ja, det finns fler sjukdomar som jag skulle kunna lista här, men jag tror att andemeningen framkommer?

Nyfriskjobb? Ett hån i ansiktet mot dem som kämpar för att orka igenom i dag, i morgon och övermorgon. När friska människor har svårt att få jobb, trots nystartbidrag hur i sjutton ska nyfriskjobb vara lösningen? Det lär nog bli en kostnad ändå, fast ur en annan del av budgeten - socialförsäkringen. För ingen ska väl bli hemlös bara för att de inte får sjukpenning längre och inte kan betala hyran, trots att de inte är arbetsföra?

Arbetsgivare som anställer personer som stått utanför arbetsmarknaden mer än ett år på grund av sjukskrivning eller sjuk- och aktivitetsersättning ska kunna undanta en summa som motsvarar dubbla arbetsgivaravgiften. Nyfriskjobben får därmed fördubblat genomslag för denna grupp jämfört med nystartsjobben.

Låter fint på pappret. Men hur kommer det att fungera i praktiken? Är detta verkligen genomtänkt? Eller är det ett spel för galleriet? Ta reda på hur det slår först innan ni slår till och genomför detta!!!!

Man ska ha klart för sig att det här inte är något reformpaket, utan ett renodlat besparingspaket för att finansiera skattesänkningar.

Ja, den är nog det facit jag också ser framför mig. Vart tog vårt solidaritetstänkande vägen? Ska de svaga grupperna i samhället bekosta skattelättnaderna för höginkomsttagarna? Ska de finansiera 6-miljonkåkarnas före detta fastighetsskatt? Förmögenhetskattens borttagande?

Även här kommer samma syn fram som jag funderade över i början av denna text. Hur mycket är en människa värd? Den som är frisk och jobbar - är den mer värd i samhällets ögon än den som haft oturen och fått en långvarig sjukdom som gör att personen inte är arbetsför under en längre tid eller kanske för alltid?

Andra bloggar om:
, , , , , , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:17 EM | Google

11 september 2007

Facebook

Facebook är något jag hoppat över. Jag har fått några invites, men tackat nej via mail och förklarat till de flesta varför jag inte signar on. Jag ser inte nyttan med det.
Motbevisa den kanske jag reviderar min uppfattning ;-). Skype har jag ej. ICQ är avinstallerat och inte ens Microsofts program Messenger finns installerat på min burk numera.

Jag föredrar att träffa människor IRL och tillhör inte den gruppen som älskar att chatta och diskutera på forum. Förr i världen, när Internet var nytt för mig 1996 och 1997 så gjorde jag det. Men nu, nej - jag har väl blivit för gammal eller blasé?

Dock har jag träffat många av de jag haft mailkontakt med, via mailinglistor eller privata mailkonversationer och fått goda vänner och trevliga bekanta. Jag skiljer på vänner och bekanta. Det kanske är fel, men för mig är en vän viktigare. Bättre en vän i handen än tio bekanta i skogen?

– Det är lättare att tolka ärliga signaler när man möts ansikte mot ansikte och använder ansiktsuttryck och kroppsliga gester, medan det är svårare att lägga märke till oärliga gester online.

Dags att damma av denna gamla bild.

Vem chattar du med?

Vem vet? Okey om man chattar eller umgås via webkameror då är chansen mindre att det blir galet som ovan :-).

// Annica Tiger

And out of the gloom a voice said:
”Smile and be happy, things could be worse.”
So I smiled and was happy, and behold, things got worse.

Annica Tiger 5:50 EM | Google

Bloggtreklöver 127

Kassandra

Konsum

Från juridikens insida

Maila gärna tips om andra bloggar du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:17 FM | Google

10 september 2007

Hela världen rasade idag.....

Personlig, men inte privat.
Men ibland är det en svår gränsdragning.

Jag tycker att jag nu fått min beskärda del av eländes elände. Margareta sa när jag var ung att jag var som ett bowlingklot, vad som än hände (och hände saker gjorde det á la masse - jag har inte levt något tråkigt liv när jag var ung) så reste jag mig upp fit to fight. Men det var när jag var ung. Jag vet inte om jag har samma fighting spririt numera, kroppen börjar bli gammal även om jag till psyket definitivt inte är någon gammal tant på 54 år.

Jag har haft i flera månader ett damoklessvärd hängande över huvudet gällande en ekonomisk konflikt, pengar jag inte har. Rabiessprutorna är inte roliga de heller. En bihåleinflammation som inte ger med sig. Jag rasar i vikt och har ingen aptit. Bara det borde räcka och mer därtill. Men nej, så verkar inte vara fallet. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Just nu känner jag mig bara tom. Ledsen. Förvirrad. Frågandes varför just jag?

I dag fick jag besked via telefon om att jag har en i princip obotlig sjukdom (ofta blir den kronisk och slutar med cancer i ett visst organ - som i sig är svårt att transplantera), enligt alla googlingar jag gjort är inte framtiden speciellt ljus. Hur länge har jag haft den sjukdomen? Varför har ingen diagnostiserat den tidigare? Eller har jag tur att den inte härjat allt för länge i min kropp, men sådan tur har jag inte - jag verkar inte ha flyt i livet just nu.

Kanske min dotter ändå får ta del av min väl tilltagna livförsäkring? Det missunnar jag inte henne, men själv skulle jag nog vilja leva tills den förfaller vid 67 års ålder. Tveksamt huruvida detta kommer att bli verklighet nu. I morgon ska jag få information om sjukdomen av läkaren. De ringde i morse, men då ville de inte säga vad det gällde. Men nu när de ringde i eftermiddags och ändrade tid pressade jag dem på vad det var frågan om. Egentligen. Svaret chockade mig.

Nu är jag i alla fall lite förberedd och kan ställa lite frågor om vad som kommer att hända mig i framtiden. Det kan ju vara intressant - minst sagt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:30 EM | Google

Blogga om jobbet?

För ett tag sedan fick jag ett mail från en journalist som frågade om jag visste om det var någon som bloggade om jobbet? Jag antar att han menade oss vanliga dödliga per definition. Jag var faktiskt tvungen att svara honom att jag inte kunde namge någon blogg på rak arm. Jag hade en svag aning om att det finns en som bloggar om sitt jobb som tidningbud. Den finns kvar ser jag.

Politikerna som bloggar kan väl sägas blogga om sitt jobb? De som är mer eller mindre ”köpta”, kommersiella och reklamfinanserade bloggar hör kanske också till den kategorin? Annars är det nog mer vanligt att bloggare skriver om annat än jobbet? Det är en svår gränsdragning för de flesta antar jag? Vad kan man skriva och vad bör man absolut inte skriva om när det gäller arbetet?

Det jobb jag hade i somras som timvik på en privat hemtjänst kommer jag nog att återkomma till om andan faller på. Det finns mycket att skriva om hur vården av våra äldre fungerar. Hur privatiseringen slår. Men jag har tystnadsplikt gällande de brukare jag arbetade hos, men rent generellt finns mycket att skriva om detta.

Nu har jag ett nytt jobb, en heltid och tämligen bra betalt, fast å andra sidan får jag verkligen jobba för lönen. Jag har skrivit på en tystnadsförbindelse och när jag slutar gäller den för resten av mitt liv. Nå, det kan jag leva med. Inget direkt konversationsämne ändå :-). Jag har tre minuter att gå till jobbet. Bara det är en stor bonus.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:59 FM | Google

9 september 2007

Var går gränsen när det gäller respekt för döda människor?

Nu tänjer jag på gränserna lite, jag tog en skärmdump från DN:s hemsida. Skärmdumpar får man ta, men vart gränsen går hur närgångna de får vara vet jag faktiskt inte. Men det kändes relevant och jag hoppas att DN inte tycker att jag gjort något övertramp när det gäller copyright eller så.

Vila i frid? Nej, definitivt inte.

Jag tycker att det är fel att ställa ut döda människor, oavsett om det är mumier eller som här någon som förmodligen har offrats i samband med en majsskörd för mer än 500 år sedan.

Tillsammans med en sexåring och en sjuåring har flickan iklätts finkläder och smycken av ben och metall. Offrena har sedan sövts ned med alkohol gjord på majs och lämnats att frysa ihjäl på hög höjd.

Grymt öde för dem alla. Jag förstår de grupper som vill att man slutar visa kroppen offentligt och vill att den ska begravas istället. Dokumentera kroppen noga och ta bilder, men begrav flickebarnet sedan.

Detsamma gäller våra samlingar av kranier med mera från samer. Sänd upp dem för en begravning där de hör hemma. Varför ska alla dessa skallar och benknotor ligga och samla damm på ett museum som tecken på en gammal och förlegad rasbiologiforskning?

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:10 EM | Google

8 september 2007

Bokus.se

Sajten bokus.se är en farlig sajt, i den mån att även om jag bara går in för att köpa EN bok slutar det alltid med att jag får syn på flera andra böcker jag vill köpa.

Jag hörde på jobbet att de pratade om ”Det ska bli ett sant nöje att döda dig” (en sann historia] av Magdalena Graaf. Jag såg att den fanns i pocket så jag beställde den.

Men jag fick på något konstigt sätt med fyra andra böcker i beställningen *LOL*. Nu undrar jag när och hur ska jag hinna läsa dem? Jag tycker inte jag gör annat än jobbar. Men det löser sig nog :-).

Bonusböckerna blev: (dock ej pocket)
Fienden inom oss - Jan Guillou.
Faller fritt som i en dröm - Leif GW Persson.
Himmelsöga - Arne Dahl.
Nästan död man - Åke Edwardson.

BTW - jag kan rekommendera boken
jag sträckläste häromdagen,
Livstid - Liza Marklund.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:24 EM | Google

7 september 2007

Prostitution bestraffas hårt i Pakistan

Hur bestraffas köparna av sexuella tjänster i Pakistan? Ingen prostitution kan väl bedrivas utan kunder? Två kvinnor har döden mött genom halshuggning, de anklagades för prostitution. Bredvid deras kroppar hade ett meddelande lämnats att andra kommer att straffas på samma sätt om de prostituerar sig. En tydlig signal med andra ord om att det stundar bistrare tider.

Vilka ligger bakom dessa avrättningar utan formell domstol? Extrema islamister, de som anser att kvinnor intet värde ha?. Men jag ger mig sjutton på att många av dessa i smyg har utnyttjat dessa kvinnors så kallade tjänster. Det är nog ungefär som med de skenheliga katolska präster och dito i andra samfund som ertappats med sexuella aktiviteter i smyg.

Mycket döljer sig i mörkret och den sexuella drivkraften är stor, det är nog svårt för många religiösa att följa Guds bud att inte synda eller ha begärelse till andra. Detta gäller med all sannolik även dem som bekänner sig till islam och har Koranen som rättesnöre istället för Bibeln.

1. Du skall inga andra gudar ha vid sidan av mig.

2. Du skall inte missbruka Herren, din Guds, namn, ty Herren skall inte låta den bli ostraffad, som missbrukar hans namn.

3. Tänk på sabbaten så att du helgar den.

4. Hedra din fader och din moder, för att du må leva länge i det land som Herren, din Gud, vill ge dig.

5. Du skall icke dräpa.

6. Du skall inte begå äktenskapsbrott.

7. Du skall inte stjäla.

8. Du skall inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa.

9. Du skall inte ha begär till din nästas hus.

10. Du skall inte ha begär till din nästas hustru, ej heller till hans tjänare eller hans tjänarinna, ej heller till hans oxe eller hans åsna, ej heller till något annat som tillhör din nästa.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:05 EM | Google

6 september 2007

Blandade funderingar

Jag läste i gårdagens Metro om att 2005 var kvinnornas lön var 93,2 av männens och har ökat till 93,4. Vågen! Dessa siffror gäller när hänsyn tagits till att kvinnor och män ofta arbetar inom olika yrken och utbildningar. Men det är en lång väg att gå. Lönen förutspås att vara jämlik först år 2040.

Enligt gårdagens Stockholm City ska alla höga chefer i Stockholm tydligen erbjudas en tjänstebil som förmån, som grädde på moset till redan höga löner. Ett borgarråd tjänar runt 90.000 kronor i månaden och på den lönen tycker jag nog att de har råd att skaffa egen bil. Det sticker i ögonen, i alla fall på mig, att krydda på med extra förmåner på detta sätt. Jättebra sätt att späda på politikerföraktet!

På tal om politikerförakt.

Tidigare centerledare har haft för vana att avsäga sig arvodet från partiet när de blivit ministrar. Men Maud Olofsson har sedan hon blev minister inte följt den traditionen.

Centerledaren Maud Olofsson har fått lönen från sitt parti höjd med 150 procent - från 180.000 till 450.000 kr per år. Tillsammans med statsrådslönen tjänar hon nu 138.500 kr i månaden - mer än självaste statsministern, enligt Expressen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:38 EM | Google

4 september 2007

Åska - IT, en dålig kombination

Döm om min förvåning när jag skulle plocka ned ett arbetsgivarintyg från Arbetsförmedlingens sajt. Lösenord? Access denied?

Ams sajt nera

Ett samtal och förklaringen var att åskan slagit ut servern i Stockholm, hon jag talade med hade inte heller tillgång till sitt interna nätverk. Nu funkar sajten igen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:05 EM | Google

Vårdnadsbidrag, en kvinnofälla?

Skulle inte Alliansen montera ned bidragsberoendet? Centerpartiets partiledare Maud säger att vi alla ska jobba som bävrar. Jag har lite svårt att förstå att regeringen har planer på att införa ett kommunalt vårdnadsbidrag. Visserligen är det skitsummor det rör sig om, vilket ger mig funderingar om hur högt (läs lågt) vård av egna barn mellan ett och tre år egentligen värderas. Vilka kommer att kunna utnyttja detta vårdnadsbidrag? Kvinnor i första hand är min gissning, fast då behöver de givetvis en partner med god inkomst. Det är nog få män som kommer att utnyttja vårdnadsbidraget.

Som en jämvikt planeras en jämställdhetsbonus, en form av skattereduktion för att stimulera män att ta ut mer av föräldraledigheten. Det är även en form av bidrag i mina ögon. Detta ger mig funderingar på motsatsen, att mäns vård av barn värderas högre. Jag tycker givetvis att samhället på alla sätt ska försöka få fler män att ta ut mer av sin föräldraledighet, men det borde kunna ske på andra sätt. Strukturella förändringar i samhället och inom näringslivet. Att en man tar ut sin föräldraledighet ska vara lika naturligt som att kvinnan tar sin del. Arbetsgivarna måste köpa detta faktum. Familjen kanske får acceptera en viss inkomstnedsättning en kortare tid, men det bör ingå i planeringen innan barnet föds.

Ändrade regler för sjukskrivning flaggas det också om - en slags tidsgräns för sjukpeng. Hur i hela friden tänker de här? Människor är olika. En del behöver längre tid att tillfriskna och de som fortfarande är sjuka efter denna tidsgräns ska de sättas på bar backe? Socialbidrag? Hur lätt är det att få det? Jag vet många som nekats, trots att de saknat pengar att betala hyran och inte har en krona till käk för dagen. Sälj bilen! Jaha? Kortsiktigt tänkande. Det löser inte personens akuta problem för stunden utan försvårar bara för framtiden.

Åtgärder för att minska ”överutnyttjandet” av ersättningen vid vård av sjukt barn är på tapeten i samband med detta. Hur avgörs det om det handlar om fusk eller inte? Det jag oroar mig för är att föräldrar med barn som ofta är sjuka kommer att drabbas och kvinnan ofta är den som är hemma med det sjuka barnet. Här borde det istället uppmuntras att även papporna sköter vården av sjukt barn, varannan herrarnas med andra ord så långt det är möjligt. Det är en faktor som skulle kunna minska eventuell så kallad överutnyttjande av ersättningen vid vård av sjukt barn. En åtgärd? Ingen option för ensamstående inser jag givetvis, vilka är förmodligen de som kommer att drabbas värst om de har barn som är sjuka.

Andra bloggar om:
, , , , , , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:54 FM | Google

3 september 2007

Lite ur form.... :(

Jag går nu under en 28 dagars kur med fem sprutor Rabies-Imovax, ett vaccin mot rabies framställt på cellkultur. Jag kollade noga efter eventuella biverkningar, pest eller kolera? Men eftersom jag blev hundbiten och blodvite uppstod så vill jag inte spela rysk roulette, läkaren på distriktsläkarmottagningen tyckte detsamma. Ett bett i smalbenet har lång inkubationstid, det kan ta ett år innan rabiessymptomen kommer och då lär det vara kört. Om ett år kommer jag nog inte minnas bettet ens. Nu kommer jag efter en serie på fem sprutor ha skydd i fem år mot rabies. Ta i trä.

Hur som haver, det är ingen sinekur att ta dessa sprutor. Jag mår pyton och inte har det känts bättre då jag haft sinuit i flera dagar och inte vågat ta Vibramycin, men efter en koll i morse med infektionsavdelningen på Karolinska sjukhuset var det okey att ta en penicillinkur parallellt med postexpositionsprofylax mot rabies. Hoppas informationen var korrekt. Men rabies är ett virus så det bör stämma. Efter att ha tagit första dosen Vibramycin tog det bara några timmar innan jag kände av hur det lättade i bihålorna. Skönt.

Men jag är lite ur form och inte blir det bättre av att jag börjar på ett nytt jobb nu i veckan. Fast det ska bli spännande!

Jag har gått ned ytterligare några kg eftersom jag inte har någon aptit, så nu börjar till och med jag tycka att det räcker. Trådsmal har jag aldrig varit och det vill jag inte bli. Men å andra sidan, vis av erfarenheten, är det inga problem att ta igen viktnedgången. Fettcellerna försvinner inte, de bara krymper och väntar på att få återta sin forna storlek. Jag för vanligtvis en ständig kamp för att hålla den vikt jag bestämt är bra för mig. Efter en viktnedgång på 42 kg (om jag ska räkna dagens vikt blir det 47 kg) har jag hållit vikten i ett par år nu och det är jag glad för.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:51 EM | Google