« Nomina | Startsidan | NHL-proffs »

5 oktober 2004

Stalkning

Stalkning är en medveten, illvillig, upprepad förföljelse och trakassering av en annan person för att uppnå egna syften.

Stalkaren känner inte av de signaler som "vanliga människor" och samhället sänder ut. De kan inte känslomässigt förstå att deras beteende är olämpligt utan kommer att fortsätta med att stalka fram tills dess att myndigheterna gör det svårt för stalkaren att fortsätta att personen väljer att sluta eller söker sig till ett annat offer.

I grunden kommer deras beteende aldrig att ändras.

Jag har precis läst en intressant bok skriven av Agneta Syrén. Boken heter "Smygande hot" och är utgiven av bokförlaget Nätnavet.

Boken fokuserar på stalkers i arbetslivet, men tar även upp andra fall. I Sverige finns det inte någon lagstiftning som kriminaliserar stalkning.

Den första kända stalkern är John Lennons mördare, Mark Chapman. Han kommenterade sitt dåd den 8:e december 1980 med orden:
There was no emotion in my blood. There was no anger. There was nothing. It was dead silence in my brain.

I USA är cyber-stalkning straffbart sedan i mars 2004. Orsaken till detta var att en kvinna under flera år utsatts för anonyma e-mail som innehöll lögner om hennes karaktär och sexualliv. Dessa mail sändes till hennes kollegor. Hennes namn, telefonnummer och adressuppgifter lämnades ut på sexsajter på Internet.

När jag hör ordet stalker tänker jag alltid på stackare. För det är nog stackare det handlar om. Personer som har en grav beteendestörning och saknar ett eget liv. De försöker bli levande via andra.

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 5, 2004 5:51 EM