« Lunchgodis | Startsidan | Lost »

1 juni 2005

Det jag inte hann med....

Att starta en blogg är gjort på några minuter.
Vad ska man ha bloggen till?
Det kanske är en fråga att ställa sig.
En blogg kan vara allt från en länklista
till en blogg som bara handlar om frimärken.
Det finns inga begränsningar, bara fantasin.

Men det jag hade tänkt avsluta vår nybörjarworkshop hann jag aldrig med, det blev en enorm tidsbrist mot slutet. Så jag tar tillfället i akt att göra det här och nu istället.

Hur marknadsför jag min blogg? Du kan lägga in urlen till bloggen som en signatur i din e-mailklient. Är du aktiv på olika fora på nätet kan du även där i signaturen lägga in urlen till din blogg. Du kan maila alla vänner och bekanta och berätta att du börjat blogga.

Det enklaste är dock att pinga (meddela att din blogg uppdaterats med ett nytt inlägg). Du kan pinga tjänsten nyligen.se. Det finns instruktioner på sajten hur du gör. Då kan alla som besöker den sajten se att just din blogg har uppdaterats.

Ett annat sätt är att vara aktiv på andras bloggar, delta i debatterna som ofta uppstår i kommentarerna. Ofta efterfrågas ju både namn, mailadress och urlen till din blogg. Fyll i dem, kryssa gärna i (om det finns ett sådant alternativ) "Kom ihåg mig", slipper du skriva uppgifterna nästa gång igen.

Men kommentera inte bara för kommenterandets skull. Det är på gränsen till spam i en dels ögon, typ "Ja, det tycker jag också", eller andra oneliners (enradskommentarer).

När du anger din url i kommentarerna kanske en och annan blir nyfiken på vem just du är och klickar på urlen och vips så har du fått en besökare, som kanske gillar det han eller hon läser och återkommer till din blogg.

En annan viktig sak jag ville säga var att var försiktig med att skriva alltför initierat om jobbet, din familj eller nära och kära – även om du väljer att skriva under ett alias. Internet är som en enda stor hårddisk. Men bara för att du raderar ett inlägg eller tar bort hela bloggen ska du inte tro att det är borta.

Sökmotorer indexerar och cachar sidor, testa exempelvis Google så kan du se det själv. Det kan ligga kvar ett bra tag. Sedan finns det, tro det eller ej, speciella sidor som lagrar det som skrivits på nätet i stora arkiv. Den vetskapen tror jag inte att alla har. Visserligen måste man veta vad man letar efter, men gör man det finner man sidor ända från 1996.

Bilder är ett kapitel för sig. Sommar och bad, nakna barn som badar och stojar. Helt oskyldigt i de flestas ögon, utom i pedofilernas. Undvik att lägga upp sådana bilder som dessa udda personer kan tänkas stjäla och sprida vidare.

Du får inte heller ta bilder från tidningar på nätet, det kan bli dyrt om det upptäcks och fakturan kan bli på några tusen. Jag ville publicera en bild på en pojke skadad av nervgiftet Agent Orange, men jag hade inte råd att punga upp med 3.000 kronor, vilket var vad bildbyrån krävde.

Var även försiktig med bilder du tar ute på stan, knallar Pelle precis bakom ditt motiv och fastnar på bilden och Pelle kanske (vilket är osannolikt, men intet förvånar mig) en dag ser sig själv ute på nätet på din blogg och tar illa upp.

Jag hann komma in lite på det där med anonyma bloggar. Visst förstår jag att många vill skriva under ett alias, har man, som jag, ett ovanligt efternamn kanske man inte törs eller vill ha det på bloggen. Men jag T Y C K E R inte om anonyma bloggar som bara tycks ha på agendan att smutskasta andra personer, sprida lögner, felaktig propaganda, publicera skvaller och sprida konspirationsteorier.

Därför är källkritik A och O.
Bara för att det står på en
blogg eller hemsida är det
inte med automatik sant.

Läs mer om vad som togs upp på workshoppen för nybörjare. http://bloggarombloggar.blogspot.com/, här finns många matnyttiga länkar. Läs även Bengts lilla tjuvstart :). Det har tydligen tillkommit en podcast med hela workshopen.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 1, 2005 3:28 EM