« Omvärldsbevakning | Startsidan | Echelon »

15 november 2004

Mocka din egen skit

Pigavdragsdebatten har blossat upp igen. Det finns redan nu en svart pigmarknad. Asylsökande och importerad arbetskraft mockar skit åt borgarbrackor. Ja, för enligt SIFO:s undersökning är det mestadels borgare som kan tänka sig, och redan gör det, att anlita svart städhjälp. De flesta andra föredrar att mocka sin egen skit. Även om bägge jobbar så varför inte gemensamt sköta hemmet? Hur lång tid kan det ta att städa en trerummare i Tensta eller en lite fyra på Södermalm? En tiorumsvilla i Täby eller på Lidingö kanske tar lite längre tid?

Saxat från SVT:
Enligt undersökningen tycker närmare hälften av moderaternas väljare att svart städhjälp är okay - 48 procent, följt av 40 procent bland folkparti- och centerväljarna. Bland socialdemokraternas väljare kan 19 procent tänka sig betala städning svart.

De som erbjuds svartjobb är oftast i desperat behov av att få pengar och tvingas acceptera timlöner på mellan fem till fyrtio kronor. Ja, du läste rätt. De flesta får cirka tjugo-tjugofem kronor per timme. Mer än så värderas inte deras arbetsinsats, av människor som i regel är välbeställda och borde ha råd att betala för sig. De själva skulle säkert inte ens vifta på lillfingret för en lön på tjugo kronor i timmen.

Det finns beräkningar på att svarta marknaden på hushållsnära tjänster omsätter runt tre miljarder varje år. Jag tillåter mig att tvivla på att även om förslaget att den som betalar för hushållsnära tjänster ska kunna göra skatteavdrag antas, så lär den svarta marknaden finnas kvar. Det är inte rätt sätt att försöka få bort svartjobben. Det handlar om människors attityder. Det handlar om etik och moral. Det är olagligt att anlita svart arbetskraft. Men ändå gör folk det och det gäller alla tjänstesektorer, inte bara hushållsnära tjänster.

BTW - varför ska alla de som mockar sin egen skit vara med och subventionera pigavdrag? Många har försökt få bort ordet piga och kallat det "rut-avdrag", en förkortning för "renhållning, underhåll, tvätt". Varför inte skatteavdrag för oss som mockar vår egen skit? Varför inte skatteavdrag för massage, spa-vistelse och annat som underhåller kroppens välbefinnande och ork att arbeta mera? Ja, det finns mycket jag hellre skulle vilja ha skatteavdrag för. Men knäckfrågan är - vilka kommer att gynnas av skatteavdragen? Det är inte svårt att gissa.

// Annica Tiger

Annica Tiger november 15, 2004 8:12 FM