« Mild vinter | Startsidan | 1:a april »

31 mars 2014

Tusen strålande solar

Jag läste Tusen Strålande solar av Khaled Hosseini i går. En skakande berättelse om kvinnors vardag i Afghanistan. Dock krävs att man kan läsa lite mellan raderna. För det är mycket stora svepande penseldrag i skildringarna av kvinnornas utsatthet och det går bara att ana deras helvete på jorden. Boken skildrar ändå i stort hur det var att leva i Afghanistan innan, under och efter talibanerna. Ja, boken slutar både sorgligt och med viss optimism.

Bokomslag Tusen strålande solar (pocket)

Tänk att bli bortgift med en gammal gubbe. Att leva i ett kärlekslöst och våldsamt äktenskap. Missfall efter missfall gör att mannen tar sig ännu en kvinna. För det är ju vad kvinnorna är till för - att producera barn - helst söner. Kvinnorna ska givetvis sköta markservicen. Tåla lite stryk så fort de misshagar sin äkta make. De två kvinnorna som skildras i boken blir till slut vänner. Den vänskapen bär hela boken.

Det är svårt att ta till sig. som kvinna i västvärlden hur djävligt dessa kvinnors liv kan gestalta sig. Jag säger inte att alla får ett miserabelt liv, men att bli bortgift mot sin vilja måste vara ett öde värre än döden. Här gifter vi oss av kärlek. I muslimska länder handlar det ofta inte alls om det, utan det är praktiska arrangemang - ofta utan kvinnans, eller rättare sagt barnets, den unga flickans önskemål.

Tänk att inte kunna styra och påverka sitt liv? Det är svårt att ta till sig.

Annica Tiger mars 31, 2014 5:50 FM

Kommentarer

Skriv en kommentar


Kom ihåg mig?