« Vår för sossarna? | Startsidan | Jobbet en stor del av livet »

8 april 2014

Självmord bland unga ökar

154 unga döda – bara under 2012. Det är en oerhört tragisk siffra. Unga människor som har haft hela livet framför sig, men inte orkat med den bördan.

Varje dag dör fyra personer i självmord i Sverige. Självmord är i dag den vanligaste dödsorsaken bland 15–24-åringar. Ändå får de inte den hjälp de behöver.

Klämkäcka - tappa inte sugen, världen är full av tappade sugar låter bara fånigt att säga till någon som funderar på att ta livet av sig. Du vet aldrig vad som väntar runt hörnet, lika illa gångbart. I mina ögon kanske jag tror att det väntar något positivt bakom hörnet - men en deppig känner antagligen det som en börda, det blir nog bara värre runt hörnet. Livet är som en sinuskurva, ibland går det upp och ibland går det ner. Ja, jag som är 60 år kanske har förstått detta. Men en ung människa har inte den klarsynen.

Samhället måste ta dennna problematik på allvar. Varje självmord är ett misslyckande. En bekräftelse på att vårt sociala nät är alldeles för stormaskigt, människor faller igenom och fångas inte upp. Den psykiska ohälsan ökar. Rapporter och studier visar att depression, ångest och självmordsförsök ökar bland både pojkar och flickor, men mer bland flickor.

Ibland kan ett självmordsförsök även vara ett desperat rop på hjälp. Någon måste lyssna!

Annica Tiger april 8, 2014 6:28 FM

Kommentarer

Skriv en kommentar


Kom ihåg mig?