« oktober 24, 2005 | Startsidan | oktober 26, 2005 »

25 oktober 2005

Rosa Parks

Rosa Parks har avlidit, en legend i USA:s mörka historia.

Oct. 24, 2005 — Civil-rights pioneer Rosa Parks died today at age 92. Called "the mother of the civil rights movement," Parks' refusal to give up a seat on a Montgomery, Ala., bus to a white person in the segregated South is thought to be the beginning of the public fight for equal rights.

Tänk runt tiden när jag föddes var USA verkligen ett rasistiskt land, färgade fick inte sitta på vissa platser på bussarna, de fick inte besöka vissa restauranger, de fick inte gå i samma skolor som vita barn och på det hela taget behandlades de som crap. Det minns jag att vi läste om i skolan. Jag minns i alla fall rapporteringen kring när färgade barn tvingades till poliseskort för att kunna gå till skolan, när beslut tagits att både färgade och vita barn skulle gå i samma skola.

Visst, nuförtiden har dessa inskränkningar försvunnit - men vägen dit var lång och vägens ände är nog inte ännu nådd, det vill säga likhet och jämlikhet oavsett hudfärg.

Jag såg inte Kalla Fakta i går om hur bostadssökande med icke-svenska efternamn inte blev erbjudna lediga lägenheter, trots att en med ett helyllesvenskt namn tidigare precis innan ringt och då fanns det minsann lediga lägenheter. Jag såg bara påannonseringen om programmet. Men intet förvånar mig. Det är fördjävligt. Ska alla byta namn till Nisse Karlsson för att kunna få en lägenhet eller ett arbete?

Jag drar ofrivilligt paralleller.
Vi kanske inte ska slå oss för bröstet,
innan vi städat framför vår egen dörr!

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:43 EM | Google

Ett gott skratt förlänger livet

Angående det jag skrev i går morse om saltning.
Tobbe hade en roligt vits som jag gärna delar med mig.
Alla likheter med mig stannar vid namnet :).

Lastbilschaffisen står vid ett rödlyse när en liten Nissan Micra kör upp bredvid. Ur hoppar en blondin och trippar fram till förardörren, knackar på rutan och säger:
"Hej! Jag heter Annika, ursäkta men jag vill bara tala om att du håller på att tappa lasten."

Trippar så tillbaka till sin bil och kör när det blir grönt. Lastbilschaffissen hajar noll och vid nästa rödljus är det dags igen.
"Hej! Jag heter Annika, ursäkta men jag vill bara tala om att du håller på att tappa lasten."

Va f*!??? Lastbilschaffisen ser till så att Micran hinner först till nästa rödljus. Då kliver han ur, går fram och knackar på rutan. Tjejen vevar ner och han säger:
"Hej! Jag heter Bosse! Det är 5 grader kallt och februari, och det är jag som kör saltbilen."

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:01 FM | Google