« februari 27, 2010 | Startsidan | mars 7, 2010 »

4 mars 2010

Facebook

http://www.facebook.com
Alla pratar om Facebook.
Vilken nytta har Facebook?
Har varit med i många
community under årens lopp,
men många var ju bara en slags
tävling för att se hur många
vänner det gick att "adda".

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:07 EM | Kommentarer (3) | Google

RUT och ROT

Enligt Statistiska centralbyrån var det 406 141 svenskar som hade en inkomst över en halv miljon kronor år 2008. Dessa 4 procent av Sveriges befolkning stod för 29.2 procent av köpen av hushållsnära tjänster.

De som tjänar mest utnyttjar RUT-avdraget mest. Inget förvånande. Har man pengar har man råd att fixa extern hjälp till vardagssysslor. I Stockholms rikaste kommun utnyttjas skatteavdragen sex gånger mer per invånare än i de fattigaste kommunerna. Inget som förvånar mig direkt.

Jag småler lite åt debatten som rasar nu att sossar använt RUT-avdrag. Varför skulle de inte göra det? Att sossarna däremot vill avskaffa RUT-avdraget innebär ju att de kommer att få betala för sina hushållsnära tjänster själv i fortsättningen och det lär väl de flesta politiker ha råd med? Med tanke på vad de tjänar så.

De som kanske mest behöver det har ofta inte råd. De får däremot vara med och betala skatt så att de som har råd kan göra sina RUT-avdrag. Logiken med ROT-avdragen är nog ganska lika. Låginkomsttagare i hyresrätt har nog aningens svårt att utnyttja ROT-avdrag.

Visst ger det jobb. RUT kanske inte ger lika många jobb som ROT, men det förvandlar svarta jobb till vita jobb. Men frågan är om ROT och ROT är rättvisereformer? Alla har inte råd. En del har inte ens råd med svarta dito.

Att inte anlita svart arbetskraft är mycket en etik- och moralfråga tycker jag. RUT och ROT i all ära, det lär finnas många svarta städjobb och svarta hantverkare kvar - som hur det än är - fortfarande är billigare att anlita utan avdrag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:19 FM | Kommentarer (2) | Google