« oktober 22, 2003 | Startsidan | oktober 24, 2003 »

23 oktober 2003

Härskartekniker

Göran Persson är en mullig mansgris. Han är bufflig och verkar stundtals sakna social kompetens. Sänd honom på en SAS-kurs, en charmkurs eller vad som helst bara han blir lite ödmjukare. Att lyfta på glasögonskalmen och luta huvudet lite snett och le som en landsfader (som någon pr-byrå antagligen lärt honom) räcker inte ända fram. Drängen från Vingåker lyser ändå igenom. :)

Jag tvivlar starkt på att han skulle vända Blair ryggen till om Blair svarade på en replik. Jag tror inte heller på att han skulle fråga Berlusconi om han hade problem med vikten om och när de träffas i maktens korridorer. Nej, när han är med de STORA grabbarna ler han alltid så lycksaligt. Jag tycker att han har blivit en riktig smilfink i EU-sammanhang. Han står inte ens upp för saker som riksdagen beslutat att Sverige ska trycka på nere i Bryssel, av rädsla för att stöta sig med de nya lekkamraterna i EU. Han siktar kanske på ett toppjobb inom EU efter att ha lämnat svensk politik? Karriärens korridorer. För en del är de tröstlöst långa och för andra porten till himmelriket.

Beatrice Ask klagade inför talmannen Birgitta Dahl redan för några år sedan om Göran Perssons härskartekniker gentemot kvinnor. Inget har tydligen hänt på den fronten. Nu är det Centerpartiets ordförande som råkat ut för hans lite gammeldags attityder, eller vad man nu ska skylla hans handlande på. Han låtsades inte komma ihåg hennes namn utan sa:
– Hon, vad hon nu heter.

Det kan inte vara så att han inte kommer ihåg vad Maud Olofsson heter utan jag tror mer på att det handlar om ett förminskande. En annan gång frågade han henne i en korridor helt apropå som inledningsreplik om hon har problem med vikten. En fråga en man av hans kaliber (rondör) kanske inte ska ställa till någon alls överhuvudtaget.

När miljöpartiets kvinnliga språkrör Maria Wetterstrand svarade på en av Göran Perssons repliker i plenisalen vände han helt sonika ryggen till. Det är varken artigt eller enligt god sed. Snacka om att prata med en ladugårdsvägg. Till och med Alf Svensson reagerade på detta, måhända kanske nu i efterskott när pressdrevet gick :), men ändå.

S-kvinnorna har en handbok på webben som de kallar Makthandboken. De kanske ska be Göran Persson läsa in sig på ämnet? Det finns några metoder som män ofta använder sig av - medvetet eller omedvetet - för att säkra makten över kvinnorna och den kvinnliga kulturen, enligt S-kvinnorna.

1. Osynliggörande
2. Förlöjligande
3. Undanhållande av information
4. Dubbelbestraffning
5. Påförande av skuld och skam

Att förminska kvinnor (vilket är samma som punkt 1 ovan) är ett vapen i männens försök att utöva patriarkatets makt, rena rama härskarteknikerna. Så kan man kanske uttrycka sig om man är feministisk korrekt?

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:45 EM | Google

Espresso

Espressonbryggaren jag köpte var en vardaglig lyx. Ett bra köp. Nu ska jag iväg och lägga på vinterskorna på bilen. Det blev vinter på en gång, redan i oktober.

Guld är guld. Det går inte att jämföra med andra smyckesvalörer. Nu har jag guld överallt, även piercingen. Snyggt! Tycker jag i alla fall och det är huvudsaken :-).

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:05 EM | Google

Föräldraledighet

Ny rapport:
Kvinnor tar hand om barnen - männen gör karriär.

Ny rapport? Det är väl ingen nyhet att det förhåller sig så här? Att kvinnor och män lever på olika planeter när det gäller hem och barn är ingen nyhet. På arbetsmarknaden är kvinnorna de stora förlorarna. De får inte jobben på grund av arbetsgivarens rädsla att de ska bli med barn och därmed ta ut föräldraledighet. Att männen också blir föräldrar i samma veva tycks vara mindre viktigt. Jag har aldrig hört talas om att en man får frågan om han tänker skaffa barn under anställningsintervjun. Å andra sidan tar inte männen ut mer än cirka 15 procent av föräldraledigheten. Tog männen ut mer av dessa dagar kanske det skulle bli lite mer jämlikt när det gäller den frågan. Och, framförallt, skulle männen få mer kvantitativ och kvalitativ tid med barnen och det skulle stärka banden dem emellan. Det skulle, vid en skilsmässa, underlätta för mannen att bibehålla kontakten och öka chanserna till en fungerande delad vårdnad och/eller ett växelvis boende.

Av de som jobbar deltid är det nio av tio som är kvinnor. Hälften av männen jobbar övertid varje vecka, en av fem varje eller varannan dag. En ekvation som inte går ihop. Kvinnorna tar ansvaret för hem och barn. Ett obetalt arbete. Som tack för hjälpen får de med automatik sämre pension, mindre lön, förlorar karriärmöjligheter och chansen att utvecklas på jobbet minskar. I värsta fall blir kvinnan utkastad med badvattnet när barnen vuxit upp, efter att ha varit hemmafru och skött hela markservicen. En del män tenderar av någon anledning vilja byta ut den äldre versionen mot en yngre, uppdaterad dito när gubbklådan slår till.

Jag tycker att det ska lagstiftas om att männen måste ta ut mer föräldraledighet. Inte mig emot att de helt enkelt lägger på sex månader och dedikerar dem till männen. Tar de inte ut de dagarna förfaller de helt sonika. Det kanske finns bättre alternativ till lösning, men något måste till kanske för att männen ska börja ta sitt ansvar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:51 FM | Google