« december 18, 2006 | Startsidan | december 20, 2006 »

19 december 2006

Taxehöjningarna skjuts upp

Det blev inget beslut om taxehöjningar i dag.

De rödgröna partierna som fram till årsskiftet har makten i SL:s styrelse har tillfälligt stoppat införandet av ett nytt taxe och zonsystem i Storstockholms lokaltrafik.

Tack för det, även om det blir kortvarigt. De nya taxorna kommer med all sannolikhet att börja gälla 1 april 2007.

Det blir som ett stort enda aprilskämt.

Taxehöjningarna medför två stora nackdelar.

De som bor långt ute i förorterna och bara åker enstaka resor in till stan får en höjning på upp till 450 procent. Helt åt pipan. Det kommer medföra att många inte kommer att ha råd att åka in till stan, även om de så köper förköpsbiljetter, bara att köpa förköpsbiljetter är för många en stor investering bara det.

Den andra och mycket värre konsekvensen av dessa enorma taxehöjningar lär helt enkelt bli att fler kommer att ta bilen dit de ska istället för att åka kommunalt. Det är inte bra för miljön.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:27 EM | Google

En ny tandborste i julklapp

Skriver barn önskelistor till tomten nuförtiden eller adresserar de dem direkt till sina föräldrar? Tror barn på tomten längre? Med tanke på att tomtarna är överexploaterade, de finns ju överallt och hur kan en tomte finnas överallt? Samtidigt? På TV. I tidningar. Vid varje köpcentrum. I varje gatuhörn i centrum?

Det är tanken som räknas bakom en gåva, det är något som jag fått inpräntat sedan barnsben. Men fungerar det tankesättet i dagens samhälle? När julhysterin har gått överstyr? När det slås säljrekord i julhandeln varje år?

När julen är slut och skolan börjar så är det många barn som inte kan hänga med, eller rättare sagt vill hänga med, i eftersnacket om vad de fått för julklappar. När kompisarna pratar om sina julklappar, ofta många och dyra, skäms många barn över att de inte fick lika fina julklappar. Vad är en ny tandborste i julklapp jämfört med en ny Playstation?

Enligt Rädda barnens nya rapport "Ensam är fattig" löper barn till ensamstående tre gånger så hög risk att växa upp i fattigdom än barn med föräldrar som bor ihop. En brasklapp lägger jag in här, det finns barn med båda föräldrarna som sliter och gnetar, men likförbenat lever de knapert och strax under marginalerna.

Enligt rapporten lever 247.000 barn i fattigdom. Ja, ordet fattigdom är något vi förknippar med förhållanden i U-länder och andra länder med dålig ekonomi, men det finns även fattigdom i Sverige.

Rädda barnens definition på fattigdom är:

Låg inkomststandard enligt SCB (Statistiska centralbyrån), det vill säga ett hushåll som har mindre inkomster än man behöver för att täcka sina nödvändiga utgifter. Familjer som lever på socialbidrag.

En artikel i tdiningen City tar upp Rädda barnens rapport och den artikeln var läsvärd. Lite läsning att fundera på inför kommande julhysteri?

Andra bloggar om: och .

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:14 FM | Google